Ruotsi haluaa valmistautua puolustusyhteistyöhön Suomen kanssa myös kriisitilanteissa.
Kysymys ei kuitenkaan ole puolustusliitosta, sanoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Suomen-vierailullaan.
Päätökset käytännön yhteistoiminnasta kriisitilanteissa tehdään erikseen, jos sellainen tilanne syntyy, ministeri korostaa.
-Tämä yhteistyö on salaista, mutta tosiasia on, että käsittelemme tällaisia asioita, Hultqvist sanoi.
Suomen ja Ruotsin yhteistyön tiivistäminen alkoi alkuvuonna julkistetusta raportista. Toimeenpano oli esillä puolustusministereiden tapaamisessa perjantaina.
-Suomi on ainoa maa, jonka kanssa olemme sopineet valmistelevamme yhteistyötä, joka ylittää rauhanajan yhteistyön, Hultqvist korosti.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) totesi, että tässä vaiheessa kyse on käytännön yhteistyöstä ja nyt toteutetaan niitä toimia, joita nykyinen lainsäädäntö sallii. Pakettiin kuuluvat muun muassa turvatut yhteydenpitokeinot sekä yhteinen merivoimien osasto, joka harjoittelee yhdessä.
Lisäksi Suomi ja Ruotsi neuvottelevat sopimuksen, jonka myötä laivastot voivat käyttää toistensa satamia.
Sukellusvenekyyti Niinistön toivelistalla
Ministereiden vierailuvaihto jatkuu, ja Niinistön on määrä tehdä vastavierailu Ruotsiin syksyllä. Hän toivoo pääsevänsä silloin tutustumaan Ruotsin sukellusveneisiin ja mahdollisesti jopa kyytiin.
-Suomi on kiinnostunut Ruotsin sukellusvenekyvystä, joka meiltä puuttuu. Sukellusveneillä torjutaan sukellusveneitä, Niinistö toteaa.
Viime syksyn suuri sukellusvenejahti sai aikaan sen, että Ruotsi hankkii uusia laivoja ja varustautuu aluevesiloukkausten torjumiseksi.
Hultqvistin mukaan vielä ei ole mahdollista sanoa, voisivatko Suomi ja Ruotsi tehdä viime syksyä syvempää yhteistyötä operaatioissa, jos sama tilanne toistuisi tänä syksynä.
Ruotsin Ukrainan kriisin myötä muuttunut Nato-ilmapiiri ja opposition kannatus jäsenyydelle eivät Hultqvistin mukaan muuta hallituksen politiikkaa. Sotilasliiton jäsenyyttä ei haeta tällä hallituskaudella.
Ruotsi on luopunut yleisestä asevelvollisuudesta, mutta aikoo Hultqvistin mukaan alkaa selvittää Tanskan ja Norjan malleja, joissa ammattiarmeijaan yhdistyy asevelvollisuus.