Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sanoo, että Tanskan ja Ruotsin puolustusyhteistyö ei tule yllätyksenä hänelle.
– Ruotsilla on varmasti ollut muidenkin naapurimaidensa kanssa yhteistyötä. Olisihan se kummallista, jos he eivät katsoisi muuhunkin suuntaan kuin Suomeen, sanoi Lindberg turvallisuus- ja puolustuspoliittisen konferenssin yhteydessä Ruotsin Sälenissä.
Lindberg ei usko, että Ruotsin yhteistyö Tanskan kanssa vaikuttaisi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön.
– En näe sillä tällä hetkellä olevan erityistä vaikutusta meidän kahdenväliseen (Suomen ja Ruotsin) puolustusyhteistyöhön, hän sanoo.
Suomessa on käynnissä useita puolustusyhteistyön syventämiseen liittyviä lakihankkeita ja työryhmiä. Lindberg ei halua lähteä arvioimaan hankkeiden tärkeysjärjestystä.
– Muun muassa työryhmistä ja niiden aikatauluista riippuu se, miten esitykset tulevat eduskuntakäsittelyyn. Halua on ilmeisesti edetä kohtalaisen ripeästi. Voi olla, että jo kevätistuntokaudella niistä joitakin käsitellään, Lindberg sanoi.
Sopimus määrä allekirjoittaa tällä viikolla
Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Ruotsi ja Tanska allekirjoittavat sopimuksen maiden välisestä puolustusyhteistyöstä torstaina. Sälenissä puhuneen puolustusministerin mukaan sopimus mahdollistaa muun muassa sen, että maiden puolustusvoimat voivat jatkossa käyttää toistensa tukikohtia ja satamia sekä tehdä tiedonvaihtoa rauhan aikana.
– Jos tätä vertaa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön, ainakin tässä vaiheessa suurimpia eroja on ne, että yhteistyötä pyritään tekemään rauhan aikana, eikä ole ollut puhetta yhteisistä osastoista, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.
Salonius-Pasternak ei näe poliittista estettä sille, että Suomi voisi sopia vastaavanlaisen sopimuksen Tanskan kanssa. Hän ei näe sitä maantieteen takia kuitenkaan yhtä loogisena kuin Suomen ja Ruotsin sekä Ruotsin ja Tanskan välistä yhteistyötä.
Suomi ja Ruotsi ovat sotilasliitto Naton kumppanuusmaita, mutta eivät jäseniä. Tanska puolestaan on Naton jäsen.