Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei pidä tarpeellisena kiristää Suomen nykyistä turvapaikanhakijoiden käännyttämislinjaa. Hän pitää nykytilaa varsin hyvänä. Ruotsi ja Tanska ovat kiristäneet omaa käännyttämispolitiikkaansa. Sipilä näkee, että Suomi on erilaisessa tilanteessa kuin Ruotsi.
Pitäisikö Suomen seurata muita Pohjoismaita?
– Ruotsi on nyt kiristänyt palautuskäytäntöjä. Suomessa palautuskäytäntö on ollut ihan hyvällä mallilla. Se on toiminut lähinnä vapaaehtoisesti. Meillä on vähän eri tilanne kuin naapurilla, kertoo Juha Sipilä MTV Uutisille.
Ratsioita työpaikoille
Eilen Yle ja HS kertoivat, että Ruotsi tehostaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttämistä kotimaihinsa. Hallitus esitteli toimenpideohjelman käännytysten lisäämiseksi.
Toimenpiteiden joukossa on muun muassa poliisin laajennettu oikeus tehdä henkilötarkastuksia työpaikoilla.
Ruotsissa on arvioitu, että 40 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta poistuu Ruotsista tänä ja ensi vuonna, joista 7 000–8 000 joudutaan käännyttämään pakolla, kertoo Yle.
"Suomessa tilanne on hallinnassa"
Onko Suomessa tarve kiristää käännyttämistä, pääministeri Sipilä?
– Tällä hetkellä ei ole sellaista tarvetta tullut esille. Seuraamme tilannetta koko ajan. Suomessa tilanne on varsin hyvin hallinnassa. Nämä toimet, jotka on tehty, ovat purreet aika hyvin, pääministeri vastaa.
– Meidän tulee muistaa se, että ne juurisyyt tuolla sotaa käyvillä alueilla eivät ole poistuneet mihinkään ja meidän pitää löytää myöskin tapoja auttaa niitä, jotka ovat hätää kärsiviä siellä.