Ruotsi pohtii suomenruotsalaisten asemaa – tehdäänkö heistä kansallinen vähemmistö?

Suomen ja Ruotsin liput Victoriantorin vihkiäisissä Ruotsin kruununprinsessa Victorian vierailun aikana 22. syyskuuta 2011.
Ruotsiin muuttaneista suomenruotsalaisista voi tulevaisuudessa tulla kansallinen vähemmistö Ruotsissa.Lehtikuva
Julkaistu 03.05.2017 10:26

MTV UUTISET - STT - TT

Ruotsiin muuttaneista suomenruotsalaisista voi tulevaisuudessa tulla kansallinen vähemmistö Ruotsissa. Ruotsin valtiopäivien on määrä tänään päättää, aloitetaanko asiasta selvitys lakivaliokunnan työn pohjalta.

– Suomenruotsalaisten tunnustaminen kansallisena vähemmistönä voimistaisi ryhmäidentiteettiä ja lisäisi tietämystä suomenruotsalaisista. Ennen kaikkea kyse on siitä, että Ruotsi tunnustaa suomenruotsalaiset ja heidän tärkeän roolinsa valtion kehityksessä, Ruotsin keskusta-oikeistolaisen Moderata samlingspartietin Saila Quicklund kirjoitti.

Ruotsinsuomalaiset, joiden äidinkieli on suomi, on jo vuodesta 2000 saakka tunnustettu kansalliseksi vähemmistöksi.

– Suurella osalla ihmisistä ei ole mitään käsitystä siitä, että olemme ylipäänsä olemassa. Se on melko työlästä, sanoo Ruotsin suomenruotsalaisten keskusliiton ex-puheenjohtaja Barbro Allardt Ljunggren Ruotsin radion haastattelussa.

Ruotsinsuomalaisten nuorten liitto kritisoi ehdotusta tiedotteessaan.

– Vähemmistölaki ja Ruotsin kansallinen vähemmistötyö lähtee kielenelvytyksestä, antaa näkyvyyttä vähemmistöjen kielille ja kulttuureille, vastaa syrjinnän torjunnasta ja vähemmistöjen oikeuksista saada konsultointia kysymyksissä, jotka vaikuttavat heihin. Suomenruotsalaisten tunnustaminen kotimaisena vähemmistönä Ruotsissa on erittäin absurdia, kun kyseinen kansanryhmä on osa enemmistökieliryhmästä, sanoo liiton puheenjohtaja Dennis Barvsten. ​​​​​​​

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat