Kansanedustaja Eeva Kalli pitää uutisia ruotsalaispuolueen trollitehtailusta erittäin huolestuttavina. Vastaavasta toiminnasta ei ole löytynyt viitteitä Suomesta, mutta keskustelukulttuurissa on Kallin mukaan silti parantamisen varaa.
Keskustan kansanedustaja Eeva Kalli otti kantaa Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin näkemykseen puolueessa tehtailluista törkyviesteistä.
Åkesson on kuitannut muun muassa hallituspuolueiden edustajiin kohdistuneen masinoinnin satiirina ja huumorina.
– Tällaiset uutiset Ruotsista ovat suorastaan pysäyttäviä. Korostan, ettei niissä ole mitään hauskaa tai satiiria. Nämä uutiset osoittavat, että on olemassa voimia, joiden tarkoitus aiheuttaa eripuraa, lisätä vastakkainasettelua ja epäluottamusta yhteiskunnassa, Kalli sanoo.
Ruotsalaisen TV4-kanavan tutkivan journalismin ohjelma Kalla fakta paljasti, että anonyymejä viestejä tehtaillaan Ruotsidemokraattien puoluetoimistolla.
Kallin mukaan toistaiseksi ei ole todistusaineistoa siitä, että vastaavaa tapahtuisi Suomessa.
– Eihän Suomi ole mitenkään immuuni muualla maailmassa tapahtuville asioille. Siksi ei pidä olla liian naiivi näiden asioiden suhteen.
Lue myös: "Venäjän pitäisi antaa hyökätä Ruotsiin" – lehti paljastaa ruotsidemokraattien työntekijän Kreml-propagandan
Paremman politiikan verkosto edistää rakentavaa keskustelua
Kallin johdolla eduskuntaan on perustettu Yhteiskuntatiedon ja paremman politiikan verkosto. Sen tarkoituksena on palauttaa luottamusta ja edistää rakentavaa vuoropuhelua.
– Ja ehkä kykyä asettua toisen asemaan ja kykyä tulla puolitiehen vastaan.
Kallin mukaan suomalaisessa politiikassa oli pitkä jakso, jolloin eri puolueet pystyivät muodostamaan monipuolisesti hallituksia ja tekemään yhteistyötä.
– Ehkä viimeisen 15 vuoden aikana olemme Suomessa vähän siiloutuneet ja blokkiutuneet. Varsinkin ilmapiiri, jolla keskustellaan, vahvistaa blokkiutumista entisestään.
Verkostoon kuuluu tällä hetkellä 24 kansanedustajaa eri eduskuntaryhmistä. Mukana on myös yhteistyökumppaneita, kuten Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskus sekä Palvelualojen työnantajat Palta.
– Ongelma on tunnistettu yhteiskunnassa hyvin laajasti, mutta muutoksen on lähdettävä nimenomaan eduskunnasta ja meistä kansanedustajista. Me annamme esimerkkiä muille.
Valtioneuvoston kanslian maaliskuussa teetättämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan vain 44 prosenttia 15–74-vuotiaista mannersuomalaista luottaa melko paljon tai täydellisesti eduskuntaan.