Ruotsin henkirikosten määrä järkyttävässä nousussa – kirjeenvaihtaja kertoo, miksi yhä useampi tapetaan ja sivullisiakin kuolee: "Kyllä se on jengiytyminen"

AOP, ruotsi, poliisi, jukka lehto
Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Julkaistu 23.09.2020 19:23

Jukka Lehto

Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Henkirikosten määrä Ruotsissa liittyy huolestuttavaan rikollisilmiöön, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto.

Henkirikosten määrä on kasvanut nopeasti maassa, sillä jos vuonna 2013 niitä oli alle 70, on luku viime vuonna ollut 111. Ennusteiden mukaan tänä vuonna tilanne on vieläkin huonompi.

– Kyllä se on jengiytyminen ja jengien raa’at väkivallanteot, Lehto kertoo MTV Uutiset Livessä henkirikosten taustoista.

Lue myös: Nelikymppisten miesten moniongelmainen joukko tekee valtaosan Suomen murhista ja tapoista – "Kun Pate tappaa Einarin leipäveitsellä jossain lähiön yksiössä, eihän se kiinnosta ketään"

Jengiampumissa kuolee sivullisiakin

Länsinaapurissamme on jouduttu todistamaan raakaa jengiväkivaltaa aina teloitustyyppisistä ampumisista lähtien. Pelkästään tänä vuonna maassa on tullut ilmi yli 40 ampumistapausta.

Jengirikollisuuden uhreiksi eivät joudu vain välejään selvittelevien jengien tai sukujen jäsenet, vaan koston kierteestä kumpuavissa ampumatapauksissa henkensä voivat menettää myös väärään paikkaan osuneet sivulliset.

Lue myös: 12-vuotias tyttö ammuttiin autosta Tukholmassa – näin tapahtumat etenivät: Oli ulkoiluttamassa koiraa ennen kuolemaansa

Poliisien määrää lisätään

Tilannetta on tarkoitus korjata poliisien määrää kasvattamalla, minkä lisäksi poliisin valtuuksia on laajennettu rikosten tutkinnan tehostamiseksi. Apua haetaan myös rangaistusten koventamisesta, joka on kuitenkin johtanut uuteen ongelmaan: Ruotsissa joudutaan Lehdon mukaan odottamaan vankilaan pääsyä, sillä vapaita vankilapaikkoja ei ole.

Lehto kertoo keskustelleensa Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa, joka lisäksi kertoo tavoitteena aloittaa rikosten ehkäisy jo koulussa, auttamalla lapsia pois rikoksiin johtavalta polulta. Hänen mukaansa osa kovaan rikollisuuteen ajautuneista on alle 20-vuotiaita, jotka ovat kääntyneet rikollisuuden puoleen, koska muu yhteiskunta ei tarjoa tulevaisuuden näkymiä.

Ruotsissa tapahtuu yhä väkilukuun suhteutettuna vähemmän henkirikoksia kuin Suomessa. Suomessa henkirikosten määrä on kuitenkin laskussa.

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi