Ruotsin jalkapallotähti avautui lajissa kytevästä epätasa-arvosta: "Mitä jos parhaimmat maajoukkueet boikotoisivat arvokisoja?"

4.07243797
Kosovare Asllani Ruotsin paidassa MM-karsinnoissa. COPYRIGHT KAMERAPRESS.SE/IBL
Julkaistu 28.08.2018 19:34

Feliks Heikkinen

Ruotsia ja Damallsvenskanin Linköpingiä edustavan Kosovare Asllanin mielestä parhaiden maajoukkueiden arvokisaboikotti voisi olla ratkaisu lajin epätasa-arvoon. 

Videolla maanantain iltakymmenen Tulosruutu.

Asllani on pelannut Linköpingin lisäksi Euroopan suurseuroissa PSG:ssä ja Manchester Cityssä. Hän on useasti kritisoinut kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ja Euroopan jalkapalloliiton toimia naisjalkapalloilun parissa. 

– Se on vaikea sanoa, kuinka pahasti ajattelen Fifan ja Uefan suhtautumisesta naisjalkapalloiluun. Sen sijaan, että näyttäisivät sen olevan yhtä tärkeää kuin miesjalkapalloilu, he katsovat naisjalkapalloilua alaspäin kerta toisensa jälkeen, Asllani sanoo. 

– Uefa ja Fifa eivät välitä tippaakaan tasa-arvosta, he antavat vain kuvan, että tekisivät jotain naisjalkapalloilun eteen. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, Asllani jatkaa.

Asllani kuuluu Nilla Fischerin, Hedvig Lindahlin ja Caroline Segerin ohella siihen joukkoon, joka aktiivisesti pitää yllä keskustelua tasa-arvosta.

– En tee sitä itseni takia, teen sen naisjalkapalloilun takia. Niin monet antavat asian olla ja osa ei uskalla asettua liittoja vastaan, koska pelkäävät saavansa kritiikkiä aiheesta, Asllani toteaa.

– Monet sanovat, että valitamme ja nalkutamme vain koko ajan. En välitä siitä. Teemme tätä seuraavan sukupolven vuoksi. Naisjalkapalloilun yli ajetaan jatkuvasti, joka kuukausi, joka päivä, jokainen arvokisa. Yritämme saada muutosta aikaan ääniemme kautta. Seuraava askel on siirtyä sanoista tekoihin ja viedä ne uudelle tasolle, Asllani jatkaa.

Miesten jalkapallon MM-kisojen voittajamaa sai 19 kertaa suuremman summan kuin naisten MM-kisojen voittaja. Fifa on kasvattanut vuosi vuodelta miesten kisojen palkintosummia. 

– Jos emme saa muutosta aikaan seuraaviin arvokisoihin, pitää useamman maajoukkueen yhdistyä ja vaatia muutosta. Miltä se näyttäisi Fifalle ja Uefalle, jos parhaimmat maajoukkueet jättäisivät arvokisat väliin? Olen avoin arvokisaboikottiin, jos sellainen vaaditaan, Asllani sanoo.

Palkintosummissa järkyttävät erot

Venäjällä pelatuissa vuoden 2018 MM-kisoissa palkintorahoja jaettiin vajaat 675 miljoonaa euroa. Naiset saivat Kanadassa vuonna 2015 pelatuissa MM-kisoissa palkintorahoja vajaat 13 miljoonaa euroa. 

Miesten MM-kisoissa palkintorahojen tilastot kattavat kisat vuodesta 1982 eteenpäin. Jo silloin miehet saivat enemmän kuin naiset saavat nyt. Palkintorahoja jaettiin tuolloin 17 miljoonaa euroa.

Naisten MM-kilpailut pelataan seuraavan kerran vuoden 2019 kesällä. Kilpailut järjestetään Ranskassa.

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallo