Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon MM-kisoissa pitämä lehdistötilaisuus on hälyttävä merkki siitä, mihin jalkapallo ja mahdollisesti myös muu kansainvälinen urheilu ovat matkalla, tanskalaisasiantuntija Jens Sejer Andersen linjaa.
Kun Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan pääpomo, kahta päivää aiemmin ilman vastaehdokasta uudelle puheenjohtajakaudelle valittu Gianni Infantino oli päättänyt mediatilaisuutensa MM-kisojen aattona 19. marraskuuta, hyvin moni hämmästeli kuulemaansa.
Sveitsiläis-italialainen Infantino oli nimittäin antanut moraalisen oppitunnin länsimaille siitä, että ne sortuvat Qatar-kritiikissään tekopyhyyteen. Hän oli myös yrittänyt vähätellä Qatarissa niin ihmisoikeuksien kuin siirtotyöläisten kohtelun saralla dokumentoituja vääryyksiä asettamalla itsensä vähemmistöjen edustajaksi hämmentävällä tavalla.
LUE MYÖS: Kommentti: Fifa-pampun irvokas monologi osoitti, että MM-kisojen yllä leijailee harhaista toiveikkuutta
30 vuotta toimittajana töitä tehnyt, varsinkin urheilun poliittiseen, kulttuuriseen sekä taloudelliseen puoleen erikoistunut Jens Sejer Andersen näki puheenvuorossa syvempiäkin tasoja.
– Aina kun Fifa, tai vielä tarkemmin (sen entinen puheenjohtaja) Sepp Blatter oli ongelmissa korruptioväitteiden tai rikosepäilyjen takia, hän heitti ilmoille hämmästyttäviä lausuntoja esimerkiksi naispelaajien shortsien tiukkuudesta. Kansainvälinen media lähti sitten tämän tarinan perään, Andersen taustoittaa MTV Urheilulle.
– Tässä (Infantinon) tapauksessa saattoi siis olla harhautuksen elementti, jonka tarkoituksena oli viedä keskustelu kauemmas MM-kisoista ja Infantinosta Sveitsissä nostetuista rikosepäilyistä.
Juttu jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Parjatulta Fifa-pomolta Gianni Infantinolta nähtiin hämmästyttävä puheenvuoro 19. marraskuuta – "Tunnen itseni homoseksuaaliksi."
Andersen on myös urheilun eettisten arvojen kasvattamiseen tähtäävän Play the Game -aloitteen kansainvälinen johtaja Danish Institute for Sports Studiesissa. Hän on Helsingissä kulttuuriministeriön kutsusta pitämässä puheita ja tapaamassa urheilun lahjomattomuuden parissa työskenteleviä ihmisiä.
LUE MYÖS: Fifa-pomo Gianni Infantinosta levisi kohauttava kuva – lähetti eleellään ristiriitaisen viestin
Tanskalainen huomauttaa, että Infantinon hämmentävän puheenvuoron taustalla oli hyvin todennäköisesti myös isompi tekijä.
– Infantino on viime vuosina ollut useampaan kertaan asioissa Saudi-Arabian puolella. Ja yleisesti hän tuntuu olevan kallellaan autoritääristen valtioiden suuntaan. Tuossa tilaisuudessa hänen käyttämänsä kieli sopi hienosti näille mailla. Ensinnäkin hän hyökkäsi länsimaita vastaan puheillaan 3 000 vuoden aikana tehdyistä vääryyksistä, mikä oli todellisuudessa harhautus pois Qatarista, jossa on oikeita ihmisoikeusongelmia. Ne asiat eivät ole vain pahojen länsimaalaisten keksimiä juonia.
"Se on urheilun loppu"
Andersenin näkemyksen mukaan kansainvälisessä urheilussa on jotain "perustavanlaatuisesti pilalla".
– Viimeisen noin 20 vuoden aikana autoritääriset valtiot ovat nokkelalla ja menestyksekkäällä tavalla ottaneet vallan kansainvälisessä urheilussa. Ne ovat käyttäneet loputtomia rahamääriä ostaakseen urheilutapahtumia ja hankkiakseen johtavia asemia kansainvälisissä urheilujärjestöissä. Nyt voimme nähdä Venäjän, Qatarin, Kiinan ja vastaavanlaisten autoritääristen valtioiden vaikutuksen kasvavan.
– Demokraattiset maat ovat antaneet tämän tapahtua lähes ilman vastarintaa, Andersen lisää.
LUE MYÖS: Fifan ja jäsenliittojen väliset ongelmat löivät Qatarissa silmille – Ari Lahti valottaa kabineteissa kytevää tyytymättömyyttä: "Jäi tunne, että yhteiset arvot jyrättiin"
Asiantuntija vaatiikin länsimailta vastarintaa, sillä urheilun arvopohja on vahvasti demokraattinen. Yksi iso puheenaihe Qatarin ja esimerkiksi vuoden 2030 jalkapallon MM-kisoja havittelevan Saudi-Arabian kohdalla ovat ihmisoikeudet.
Andersen huomauttaa, että autoritääriset maat ovat usein puolustautuneet sillä, että ne "käsittelevät ihmisoikeuksia omalla tavallaan". Viitteitä tästä kuultiin myös Infantinon puheessa.
– Tällainen ihmisoikeuksien eksklusiivisuus tekee ihmisoikeuksista vanhentuneita. Meillä on ihmisoikeuksissa kansainväliset stardardit ja ymmärrys niistä. Maiden tulee noudattaa näitä. Kun Infantino asettaa Fifan tässä asiassa autoritääristen valtioiden puolella, sitä viestiä en unohda piakkoin.
– Tämä on todella synkkä näkymä jalkapallon tulevaisuudelle. Voisi odottaa, että (Euroopan jalkapalloliitto) Uefa vastustaisi tätä, sillä se on monella tapaa arvoiltaan (Fifaa) rikkaampi järjestö.
LUE MYÖS: Lionel Messi teki kyseenalaisen sopimuksen Saudi-Arabian kanssa – saa nyt rajua kriitiikkiä: "Myi itsensä paholaiselle"
Qatarilla ja Saudi-Arabialla on kuitenkin jo paljon valtaa myös eurooppalaisessa jalkapallossa muun muassa seurakauppojen (esimerkiksi Manchester City, PSG, Newcastle) kautta. Esimerkistä käy myös espanjalaislehti Marcan keskiviikkona uutisoima monen sadan miljoonan arvoinen sopimus supertähti Cristiano Ronaldon siirtymisestä saudiarabialaisseuraan.
– Kuulimme kuinka Saudi-Arabian urheiluministeri sanoi hiljattain, että hän rohkaisee saudisijoittajia ostamaan Liverpoolin tai Manchester Unitedin, tai molemmat, Andersen sanoo ja naurahtaa perään hieman sarkastisesti.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Ja löytyyhän esimerkkejä myös jalkapallon ulkopuolelta, muun muassa F1-sarjan osakilpailut Qatarissa sekä Saudi-Arabiassa ja saudirahoitteinen golfin LIV-kiertue.
– Jos urheilua ja sen arvoja halutaan suojella, pitää ajatella myös muita asioita kuin rahaa. Muuten se on urheilun loppu, Andersen linjaa.
Jalkapallo yhdistää meitä kaikkia
Väliotsikon sanomaan ei ole voinut olla törmäämättä Qatarissa pyörivää jalkapallon MM-turnausta seuratessa. Mainoksissa sitä toistavat Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin kaltaiset tähdet Fifan mandaatilla.
– Jalkapallo, itse peli, yhdistää paljon ihmisiä. Varsinkin, kun he pelaavat yhdessä. Mutta Fifa puolestaan tekee jakoa pelaajien välille. Vuosikausia jatkuneiden skandaalien, korruption ja poliittisen manipuloinnin jälkeen voisi uskoa, että Fifan huipulla tapahtuisi jotain muutoksia, mutta ajatellessani MM-kisoja ja Infantinon tuoreita kommentteja, en ole niin toiveikas, Andersen toteaa.
LUE MYÖS: Kommentti: Uusi linjaus MM-kisoissa on jalkapallon sääntöjen vastainen – näin pitkälle Fifa venyttää selkäänsä Qatarin tyrannian vuoksi
Hän nostaa esiin myös Fifassa käyttöön vuoden 2026 MM-isännän valinnassa otetun yksi valtio, yksi ääni -periaatteen, joka antaa äänestyksissä yhtä suuren vallan niin lajijätti Brasilialle kuin esimerkiksi Papua-Uusi-Guinealle. Tämä koettiin parannukseksi vanhaan tapaan, 20 henkilön Fifa-hallituksen tekemiin päätöksiin verrattuna.
– Se palvelee urheilukorruptiota, sillä se antaa paljon valtaa pienillä maille, joilla ei ole käytännössä lainkaan lajitoimintaa.
– Esimerkiksi Kansainvälisessä käsipalloliitossa on 209 jäsenmaata, joista todellisuudessa vain noin 80 maassa pelataan. Muut maat tulevat vain äänineen paikalle yleiskokoukseen, Andersen havainnollistaa.
Juttu jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Andersen peräänkuuluttaa urheilun poliittisissa ja taloudellisissa päätöksissä parempaa valvontaa niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Tässä on tietysti roolinsa myös medialla, jota Andersen pitää kyseisten asioiden suhteen huomattavasti valveutuneempana kuin aloittaessaan toimittajana 30 vuotta sitten.
LUE MYÖS: MM-kisojen farssimaisella nauhakohulla miljoonaluokan seuraukset: Saksa menetti suursponsorinsa
"Läpinäkyvyys" toistuu usein Andersenin vastauksissa.
– Esimerkiksi turnausjärjestäjien valintaprosessin pitää olla paljon läpinäkyvämpi. Sen pitää pohjautua objektiivisiin kriteereihin sekä hakijamaan aktiiviseen ja selvään kantaan demokratiasta ja ihmisoikeuksista.
Pitäisitkö siitä, jos Saudi-Arabia saisi MM-turnauksen järjestettäväkseen?
– Lyhyt vastaus on ei. Tietysti kaikilla mailla on oikeus hakea ja järjestää jalkapallon MM-kisat tai jokin toinen iso urheilutapahtuma, Andersen vastaa, mutta toteaa, "ettei urheilun avulla voi muuttaa koko maailmaa".
– Voimme kuitenkin asettaa kiintopisteitä sille, mitä haluamme nähdä järjestäjämaassa. Nämä asiat kirjataan sopimukseen, jonka täyttymistä pitää pystyä valvomaan. Jos sopimusta ei noudateta, siitä seuraa rangaistuksia.
Qatarin turnauksen kohdalla moni lupaus ei ole toteutunut.
– Urheilukenttien ulkopuolella on käynnissä melko ruma peli. Kentälläkin peli voi olla rajua, mutta se on kaikkien nähtävillä ja jokainen voi muodostaa siitä oman mielipiteensä. Urheilun takahuoneissa tapahtuvat suhmuroinnit tekevät minusta ajoittain surullisen ja ne vähentävät mielenkiintoani urheilua kohtaan, kuten tämän MM-turnauksen kohdalla on käynyt, Andersen summaa.