Ruotsin sosiaalidemokraatit kertovat kantansa mahdollisesta sotilasliitto Natoon liittymisestä tulevana sunnuntaina, kertoo sosiaalidemokraattien puoluesihteeri.
Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys riippuu pääministeripuolue sosiaalidemokraattien päätöksestä. Puolueen puoluesihteeri Tobias Baudin (sd.) kertoi kutsuneensa SDP:n puoluehallituksen koolle sunnuntaina 15. toukokuuta.
Ruotsalaiset politiikan kommentaattorit pitävät erittäin todennäköisenä, että SDP päättää tuolloin, että Ruotsi liittyy Natoon.
Alun perin SDP:n puoluehallituksen piti kokoustaa vasta 24. toukokuuta.
Jos Ruotsin SDP:n puoluehallitus päättää kannattaa Nato-jäsenyyttä, tämä tarkoittaisi, että Ruotsi voisi ilmoittaa halukkuudestaan liittyä Naton perussopimukseen samassa aikataulussa Suomen kanssa.
Ruotsin SDP:n päätöksen jälkeen asiaa ei käsitellä valtiopäivillä erikseen, vaan Ruotsin hallitus kuittaa asian.
Lue myös: Naton Stoltenberg lupaa Suomelle turvaa "harmaaksi ajaksi" – esimerkiksi sotilaallista läsnäoloa lähialueille ja sotaharjoituksia
Suomessa päätös jo ensi viikolla
Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö aikoo kertoa omaa Nato-kantansa viimeistään 12. toukokuuta.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ilmoittanut kertovansa kannastaan myös ensi viikolla ennen SDP:n puoluevaltuuston kokousta 14. toukokuuta. Vielä on kuitenkin epäselvää, milloin hän tämän tekee.
Pääministeri Marin vierailee 10.–12. toukokuuta Japanissa, missä hän tapaa vierailullaan maan pääministerin Fu-mio Kishidan ja edustajainhuoneen puhemiehen Hiroyuki Hosodan. Marin palaa Suomeen perjantaina 13. toukokuuta.
SDP muodostaa puolueen virallisen Nato-kannan puoluevaltuuston kokouksessa 14. toukokuuta. Voidaan kuitenkin jo nyt pitää selvänä, että Suomi tulee hakemaan Nato-jäsenyyttä.
Heti SDP:n puoluevaltuuston kokouksen jälkeen, mahdollisesti jo sunnuntaina 15. toukokuuta, tasavallan presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta antavat uuden selonteon tai tiedonannon eduskunnalle. Siinä todetaan Suomen haluavan liittyä Naton perussopimukseen.
Eduskunnan hyväksynnän jälkeen Suomi ilmoittaa halukkuutensa liittyä Naton jäseneksi.
Prosessi voi käynnistyä hyvinkin nopeasti
Tämän jälkeen Nato voi hyvinkin nopeasti, jopa parissa päivässä, kutsua Suomen liittymisneuvotteluihin.
Suomi voisi osallistua tarkkailijajäsenenä jo Naton huippukokoukseen Madridissa kesäkuun lopussa, vaikka liittymisprosessi on kesken.
Naton liittymissopimuksen käsittelyn arvioidaan kestävän 4 –12 kuukautta sotilasliiton jäsenmaissa. Moni maa on jo ilmoittanut käsittelevänsä Suomen hakemuksen nopeasti.
Uutista päivitetty 9.5 klo 10.08 vahvistuksella, että Ruotsin sosiaalidemokraatit kertovat kantansa mahdollisesta sotilasliitto Natoon liittymisestä tulevana sunnuntaina.