Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg varoittaa Financial Timesissa jengiväkivallan voivan uhata demokratiaa Ruotsissa. Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.
Ruotsin demokratia voi olla uhattuna, jos jengiväkivaltaa ja rinnakkaisyhteiskuntien muodostumista ei saada maassa kuriin, arvioi Ruotsin turvallisuuspoliisin johtaja Anders Thornberg Financial Times -lehden haastattelussa.
– Jos emme puhu tästä, siitä voi tulla suuri ongelma. Tilanne ei vielä uhkaa demokratiaa, mutta jos useat ryhmät ovat yhteiskunnan ulkopuolella, meillä on valtava ongelma, Thornber arvioi Financial Times-lehdelle.
Lue lisää: MTV Tukholmassa: Rikollisjengien väkivalta on raaistunut – "Ennen ammuttiin varoitukseksi tai peloitellakseen, nyt ammutaan tappaakseen"
Ruotsissa on koettu useita ampumisia ja pommi-iskuja viime vuosien aikana. Thornbergin mukaan jengiväkivallan uhka on lisääntynyt alueilla, joissa maahanmuuttajien osuus on suuri ja työttömyysaste korkea.
"Tämä on politiikan ykkösteemoja"
Thornberg arvioi, että Ruotsissa on noin 60 haavoittuvaa aluetta, jossa valtaosa asukkaista on joko itse syntynyt muualla kuin Ruotsissa tai heidän molemmat vanhempansa ovat ulkomaalaisia.
Thornbergin mukaan haavoittuvien alueiden kehittyminen tarkoittaa, että ruotsalainen yhteiskunta on epäonnistunut.
– On erittäin tärkeää, että onnistumme integroinnissa. Näiden nuorten miesten täytyy saada apua. Mutta jos he eivät onnistu integroitumaan, heidän täytyy kohdata seuraukset. Joskus olemme liian lempeitä. Aina kun pidätämme jonkun jengissä korkeassa asemassa olevan jäsenen, odottamassa on 10-15 miestä, jotka haluavat ottaa hänen paikkansa jengissä, Thornberg arvioi Financial Times-lehdelle.
Lue lisää: Neljä ihmistä haavoittui ampumisessa Ruotsissa
Thornbergin mukaan ongelma on tiedostettu ruotsalaisten poliitikkojen keskuudessa yhä paremmin.
– Tämä on nyt politiikan ykkösteemoja.
Thornberg sanoo uskovansa, että ruotsalainen yhteiskunta tulee selättämään ongelmat ajan myötä. Thornbergin mukaan poliisi tulee saamaan lisäresursseja ja 5000-6000 poliisia lisää vuoteen 2024 mennessä.
– Tämä tulee viemään aikaa mutta en ole pessimisti. Meidän täytyy toimia yhdessä, hän kommentoi Financial Times-lehdelle.