Ruotsi suunnittelee mittavia lisähankintoja puolustusvoimiensa päivittämiseksi. Maan puolustusvoimien komentaja esitteli viime viikolla listan välttämättömyyksistä, joita tarvittaisiin maan Nato-yhteensopivuuden vuoksi.
Ruotsin puolustusvoimien komentajakenraali Micael Bydén esitteli viime viikolla Ruotsin hallitukselle toivomuslistan, joka sai monet haukkomaan henkeään: pitkällä ja kalliilla ostoslistalla oli muun muassa 120 erilaista hävittäjää ja 27 maavoimien helikopteria.
Tämän lisäksi kenraalin toiveissa oli, että armeijan sotaorganisaatioon kuuluisi seuraavalla vuosikymmenellä yhteensä yli 121 000 sotataidon osaajaa, joista noin 50 000 olisi varusmiehiä.
Esimerkiksi näillä toimilla Ruotsin puolustusta voitaisiin komentajakenraalin mielestä parantaa niin maalla, merellä kuin ilmassakin ja mieluiten vuoteen 2035 mennessä.
– Kyllä siellä melkoinen ostoslista oli. Taustalla on se, että Ruotsissakin on tullut sisäistä kritiikkiä siitä, että puolustusta on laiminlyöty monta vuotta ja nyt on sitten uusi maailmantilanne. Euroopassa on vaarallisin turvallisuustilanne sitten toisen maailmansodan, toteaa Aleksanteri-instituutin sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.
Hänen mukaansa Bydénin ostoslista on myös hätähuuto hallitukselle.
– Nyt on yhteiskunnassa ehkä ensimmäistä kertaa – ainakin kylmän sodan jälkeen – sellainen konsensus, että puolustusvoimiin pitää satsata.
Gotlanti tärkeässä osassa turvallisuuden kannalta
Tulevaisuuteen katsovassa puolustussuunnitelmassa Bydén kaavailee Ruotsista pohjoisen Nato-keskusta: puolustuksen ja valvonnan kivijalkaa.
Bydénin listalla Ruotsin ja Itämeren suurin saari Gotlanti on tärkeässä osassa alueen turvallisuuden kannalta.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Vuosituhannen alussa Ruotsi keskittyi enemmän kansainvälisten operaatioiden tuomaan turvaan ja suositulta lomasaarelta poistettiin pysyvät sotajoukot. Vähitellen sotilaallista läsnäoloa on kuitenkin palautettu.
Bydénin suunnitelmassa saarelle sijoitettaisiin taisteluosasto, jota vahvistettaisiin muun muassa ilmatorjunta- ja tykistökomppanioilla.
– Gotlanti on tavallaan ollut vähän murheenkryyni Ruotsille. Siitä puhutaan, että se on laivastotukikohta keskellä Itämerta. Jos sen saa haltuunsa, pystyy hallitsemaan Itämerta, toteaa sotatieteiden dosentti Käihkö.