Tynnyrit on heitetty mereen 1950- ja 60-luvuilla. Nyt osa niistä on ilmeisesti alkanut vuotaa.
Ruotsin geologian tutkimuskeskus on tehnyt huolestuttavan löydön Sundsvallin edustalta: 80 metrin syvyydessä makaa 3500 myrkkytynnyriä.
Tynnyrit sisältävät muunmuassa betoniin valettua elohopeaa. Paikallinen paperitehdas on täysin laillisesti upottanut myrkkytynnyrit mereen 50- ja 60-luvuilla.
-Kyseessä on puunjalostusteollisuuden prosessien lopputuotteena syntynyttä jätettä, joka on pääosin katalyyttiä, jota on prosessissa käytetty ja joka sisältää elohopeaa, kertoo WWF:n meriasiantuntija Anita Mäkinen.
Ruotsalaisviranomaisten arvion mukaan tynnyreitä on upotettu mereen kaikkiaan 21 000. Niiden arvellaan sisältävän yhteensä 9000 kiloa puhdasta elohopeaa. Osa tynnyreistä näyttäisi vuotavan.
Mikäli elohopea pääsee mereen, se päätyy helposti myös ravintoketjuun.
-Ensin siinä tapahtuu metyloituminen, joka tekee siitä entistä myrkyllisempää ainetta ja varmasti kertyy valkuaisaineisiin ja päätyy ravintoketjuun ja mahdollisesti myös kalojen syömisen kautta ihmiseen, Mäkinen toteaa.
Viranoamaiset jatkavat tynnyreiden määrän selvittelyä ensi kesänä. Samalla mietitään myös, onko turvallisempaa jättää tynnyrit mereen vai nostaa ne. Meriasiantuntijan mielestä ruotsalaisten pitäisi odottelun sijaan toimia nopeasti.
-Paras tapa olis nostaa ne ylös. Toinen tapa on yrittää haudata ne, mutta siellä ne sitten olisivat edelleen ja mahdollinen ongelma kertautuisi tulevaisuudessa, Mäkinen sanoo.
Ruotsin kaltaisia myrkkylöytöjä saattaa paljastua myös muualta Itämereltä. Aiemmin ongelmajätteiden hautaaminen mereen oli yleistä.
(MTV3)