Tuoreiden tutkimustulosten mukaan Ruotsissa yhä useampi isä jää isyysvapaalle hoitamaan perheen lasta. Ruotsi tarjoaa yhdestä lapsesta 480 päivää vanhempainvapaata, mikä voidaan jakaa äidin ja isän kesken. Molemmilla vanhemmilla on niin sanottua korvamerkittyä vanhempainvapaata kolme kuukautta, jonka voi käyttää tai olla käyttämättä.
Naiset käyttävät vapaista leijonanosan
Tasa-arvoon pyrkivästä ruotsalaisesta yhteiskunnasta huolimatta naiset käyttävät yhä leijonanosan vanhempainvapaasta huolehtiakseen lapsesta. Isyysvapaata hakevien isien määrä kasvaa kuitenkin koko ajan. Isyysvapaasta maksetaan 80 prosenttia palkasta.
Viime vuonna isät hakivat tilastojen mukaan 27,9 prosenttia kaikesta tarjolla olevasta vanhempainvapaasta. Suomessa vanhempainpäivärahapäivistä isät pitivät vuonna 2016 vain 9,5 prosenttia, äidit 90,5 prosenttia.
Ruotsissa kansantaloustieteilijä Niklas Löfgren sanoo, että Ruotsin lukema on oikeansuuntainen, mutta ei vielä tarpeeksi tasa-arvoinen. Lukema on prosenttiyksikön parempi kuin edellisvuonna.
– Tavoitteena olisi, että Ruotsissa vanhempainvapaat jaettaisiin naisten ja miesten kesken 60/40, Löfgren sanoo.
Ruotsi lisäsi korvamerkittyä vanhempainvapaan määrää kahdesta kolmeen kuukauteen vuonna 2016. Määrää on harkittu nostettavaksi jopa viiteen kuukauteen.
Korvamerkitty vapaa muutti asenteita
Ruotsissa isien on ollut mahdollista jäädä kotiin hoitamaan pientä lastaan jo vuodesta 1974. Tuolloin melkein kukaan ei käyttänyt mahdollisuutta hyväkseen. 1990-luvun puolivälissä isät käyttivät noin 10 prosenttia kaikesta tarjolla olevasta vanhempainvapaasta.
– Uudistus, jossa tietty aika on korvamerkitty vain isille, on lisännyt heidän osuuttaan vanhempainvapaasta, kertoo Löfgren.
Samoin on käynyt Suomessa. Silti viidennes suomalaisisistä ei Kelan tilastojen mukaan pidä lainkaan perhevapaata. Vanhempainrahasta, jota kummatkin vanhemmat voivat käyttää, isien käyttämä osuus on vain 1,7 prosenttia.
Ruotsissa Vindelnin kunnassa Västerbottenin läänissä asuvat isät hakivat eniten, 34.7 prosenttia, vanhempainvapaata viime vuonna. Dals-Edissa Länsi-Götanmaan läänissä puolestaan isyysvapaata käytettiin vähiten, vain 20, 4 prosenttia.
Ruotsissa tutkimus kehottaa, että mikäli haluat parisuhteesi kestävän, jaa vanhempainvapaasi tasaisesti.