Ruotsissa rajat pakolaiskriisin hoidossa alkavat tulla vastaan. Maahanmuuttoministerin mukaan kaikille tulijoille ei enää voida taata majoitusta ja yhtenä vaihtoehtona on ihmisten paluu Saksaan tai Tanskaan.
Ruotsin hallitus viime viikkoina useaan otteeseen viestittänyt, että pakolaiskriisi alkaa käydä maalle ”kestämättömäksi”. Ruotsiin ennustetaan saapuvan tänä vuonna arviolta 160 000 turvapaikanhakijaa, mikä on yli 1,5 prosenttia maan väestöstä.
Ruotsin maahanmuuttoministeri, sosiaalidemokraattien Morgan Johansson ilmoitti alkuillasta tiedotustilaisuudessa, että turvapaikanhakijoille ei voida enää jatkossa luvata kattoa pään päälle Ruotsissa.
– Ruotsi ei voi enää taata majoitusta niille, jotka tulevat tänne hakemaan turvapaikkaa. Rajoillemme tulevat voivat saada tiedon, että majoitusta ei ole, hän sanoi.
”Tanskaa tai Saksaa harkittava”
Johansson toivoo, että uusi tieto hillitsisi turvapaikanhakijoiden virtaa Ruotsiin. Hänen mielestään turvapaikanhakijoiden on myös harkittava paluuta niihin maihin, joiden kautta he ovat Ruotsiin kulkeneet.
– Heidän pitää punnita tilannetta. Yksi vaihtoehto on palata Saksaan tai Tanskaan, josta he ovat tulleet.
Maahanmuuttoministerin mukaan pakolaiskriisin tuomasta paineesta on Ruotsissa tähän asti selvitty, mutta että edessä on nyt uusi tilanne.
– Myös meillä on rajamme siinä, mistä selviämme. Ja siinä tilanteessa olemme nyt, sanoi Johansson alkuillasta tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.
Puheita järjestelmän romahduksesta
Ruotsissa maahanmuuttopolitiikan kiristämistä ovat aiemmin äänekkäästi vaatineet lähinnä ruotsidemokraatit. Viime kuukausien aikana linjaukset ovat kuitenkin tiukentuneet myös useissa muissa puolueissa.
Turvapaikanhakijoiden vastaanotto on aiheuttanut kovaa painetta ja poikkeusjärjestelyjä etenkin kuntatasolla. Siksi myös kuntapoliittikkojen vaatimukset maan hallitusta kohtaan ovat koventuneet.
Ruotsin ulkoministeri, sosiaalidemokraattien Margot Wallström varoitti yllättäen viime viikolla Dagens Nyheter -lehdessä tilanteen aiheuttamista riskeistä yhteiskunnalle.
– Uskon useimpien kokevan, ettemme voi ylläpitää järjestelmää, jossa 190 000 ihmistä voi saapua (Ruotsiin) joka vuosi. Ajan mittaan järjestelmämme romahtavat. Sellainen (ihmisten) vastaanottaminen ei saa kansan tukea. Haluamme, että tänne saapuvat saavat arvokkaan vastaanoton, sanoi Wallström DN:lle.