Ruotsissa valmistaudutaan luopumaan pelimonopolista

18547243
Ruotsalaisten peliyhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna 17 miljardia kruunua (vajaat 1,8 miljardia euroa), ulkomaisten arviotiin olleen 5,1 miljardia kruunua. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 31.03.2017 09:12(Päivitetty 31.03.2017 14:16)

MTV UUTISET - STT - TT

Ruotsi valmistautuu luopumaan pelimonopolista. Selvitysmies Håkan Hallstedt ehdottaa nykyisen mallin korvaamista lisenssijärjestelmällä, jossa toiminta Ruotsin markkinoilla tulee luvanvaraiseksi. Lisäksi peliyhtiöiden tuotoille on tarkoitus määrätä 18 prosentin vero.

Muutoksen taustalla on se, että ulkomaiset peliyhtiöt ja nettikasinot ovat vallanneet niin suuren osan markkinoista, että monopoli on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi. Ruotsalaisten peliyhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna 17 miljardia kruunua (vajaat 1,8 miljardia euroa), kun ulkomaisten arvioitiin olleen 5,1 miljardia kruunua. Ulkomaisten yhtiöiden siivu kasvoi viime vuonna 16 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kotimaisten vain kaksi prosenttia.

– Tämä on ollut yksi tämän vaalikauden vaikeimmista selvityksistä, sanoi peliasioista vastaava ministeri Ardalan Shekarabi.

Hänen mukaansa rahapelialan uudistaminen olisi pitänyt aloittaa jo aiemmin.

– Tavoite on, että valtio saa palautettua pelimarkkinoiden hallintaansa. Ruotsissa tulee noudattaa Ruotsin lakia ja se edellyttää, että me järjestelemme lainsäädäntöä uusiksi.

Pelejä valvovaa Lotteri-inspektionen-virastoa johtava Hallstedt ehdottaa, että pelien tarjoaminen ilman lisenssiä tehdään lainvastaiseksi. Uudessa mallissa olisi kuusi pelityyppiä: valtiolliset pelit, yleishyödyllisissä tarkoituksissa järjestettävät pelit, vedonlyönti, onlinepelit, kaupalliset pelit maissa ja pelit laivoilla. Osa näistä tulisi kilpailun piiriin, osa ei.

Suomi ja Norja pitävät monopolinsa

Ruotsalaiset kotitaloudet käyttävät valvovan viraston raportin mukaan vuodessa keskimäärin 2,3 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan säädeltyihin peleihin, mikä tekee 5900:aa kruunua täysi-ikäistä kansalaista kohti.

Ruotsin naapurimaista Suomi ja Norja ovat säilyttäneet pelimonopolinsa. Suomessa kolme valtiollista peliyhtiötä yhdistettiin vuodenvaihteessa yhdeksi Veikkaus-yhtiöksi. Tanska on siirtynyt lisenssimalliin jo aiemmin ja perii luvan saaneilta peliyhtiöiltä 20 prosentin veron.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat