Veikkaus on käytännössä jo menettänyt monopoliaseman verkossa – tämä kaikki voi pian muuttua

Peliyhtiöt lupaavat torjua haittoja, kun Suomi muuttaa uhkapelisääntöjä 2:04
Video: Veikkaus kannattaa muutosta lakiin

Verkossa pelattavien uhkapelien säännöt muuttuvat Suomessa 2026, jos hallituksen tavoittelema uudistus toteutuu. Muutos tuo Suomeen näillä näkymin lisenssimallin, joka tuo valtiolle verotuloja ja velvoittaa myös ulkomaiset yhtiöt torjumaan uhkapeliongelmia.

Monopoliasemassa Suomessa pitkään ollut Veikkaus kannattaa uudistusta, sillä nyt ulkomaisia peliyhtiöitä eivät koske samat vastuullisuussäännöt kuin Veikkausta.

Veikkaus on kuitenkin käytännössä jo menettänyt monopoliaseman verkossa pelattavissa uhkapeleissä. Moni pelaaja valitsee ulkomaisten yhtiöiden pelejä, vaikka nämä yhtiöt eivät torju peliongelmia samoin kuin Veikkaus.

Alalle tulee muutos, jos hallituksen ajama lisenssimalli toteutuu eli peliyhtiön on täytettävä tietyt kriteerit saadakseen toimiluvan Suomeen.

Lisenssimalli toisi Suomessa toimivat yhtiöt samalla verotuksen piiriin. 

– Parhaassa tapauksessa tämä parantaa pelaajien asemaa ja tuo verotuloja. Koko asetelma tulee lailliseksi toiminnaksi ja järjestelmän ulkopuolinen pelaaminen ei tule niin halutuksi, pohtii Rahapeliala ry:n toimitusjohtaja Mika Kuismanen.

Rahapeliala ry on melko uusi eri peliyhtiöiden suomalainen edunvalvojajärjestö.

Tänään pidetyssä rahapelialan seminaarissa ulkomaiset yhtiöt vaikuttivat olevan kiinnostuneita Suomen markkinasta.

Lisenssimalli toisi niille mahdollisuuden esimerkiksi mainostaa pelejään aikuisille, mutta samalla yhtiöiden olisi pakko torjua peliongelmia.

Vastuullisuutta lupaillaan

Ainakin osa yhtiöistä sanoo jo nyt huolehtivansa vastuullisuudesta. Muun muassa Unibet-brändin omistava Kindred Group sanoo Suomen olevan kiinnostava markkina ja yhtiö seuraa kiinnostuneena, miten Suomessa onnistutaan uudistamaan lainsäädäntöä.

Kindred Group sanoo pyrkivänsä pelihaittojen ehkäisyyn.

– Työskentelemme ahkerasti ymmärtääksemme, miten uhkapeliongelmia voidaan alalla vähentää. Meitä ei kiinnosta saada tuloja asiakkailta, joilla on ongelmia pelaamisessa. Se ei ole kestävää tai eettistä, Kindred Groupin toimitusjohtaja Nils Andén sanoo.

Suomella on nyt suuri mahdollisuus luoda moderni lainsäädäntö, Andén jatkaa.

Veikkaus kannattaa uudistusta, jotta säännöt olisivat kaikille peliyhtiöille samat.

Tilanne on nyt hankala, kun toimimme eri pelisäännöillä. Uudistus tuo yhtiöt samalle viivalle. Tulevaisuudessa tilanne paranee huomattavasti, Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski sanoo.

Lakimuutoksen onnistunut toteutus ei ole yksinkertaista varsinkin, kun uhkapeleissä kasino on usein se, joka lopulta voittaa.

Lue myös:

    Uusimmat