Pörssisähkön hinta voi heilahdella – Olkiluoto 1:n kokoinen syy löytyy Ruotsin rajalta

Pohjois-Suomen ja Ruotsin välisen sähkön rajasiirtoyhteyden siirtokyky on kesällä tavallista pienempi voimajohtojen huolto- ja rakennustöiden vuoksi. Tämän vuoksi sähkönhinnan heilahtelut voivat olla tavallista suurempia.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan hinnanvaihtelu voi olla tavallista suurempaa tilanteissa, joissa on samanaikaisesti useita vaikuttavia tekijöitä kuten vähäinen tai runsas tuulivoiman tuotanto, häiriöitä voimaloissa tai häiriöitä muissa siirtoyhteyksissä.

Pohjois-Ruotsin voimajohdoilla suoritetaan rajasiirtoyhteyden luotettavuutta ja toiminnan turvallisuutta parantavia töitä alkukesästä, minkä vuoksi osa Suomen ja Ruotsin välisestä sähkön rajasiirtoyhteydestä on pois käytöstä.

Suomesta Ruotsiin sähköä vievän yhteyden siirtokyky on rajoitusten ajan 300 megawattia. Tavallisesti kapasiteetti on 1 100 megawattia.

Ruotsista Suomeen sähköä tuovan yhteyden kautta virtaa rajoitusten aikana maksimissaan 200 megawattia, kun kapasiteetti on tavallisesti 1 200 megawattia.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalan vanhemmat yksiköt 1 ja 2 tuottavat kummatkin sähköä noin 890 megawatin teholla.

Fingridin antamien aika-arvioiden perusteella keskeytykset jatkuvat vielä noin puolitoista viikkoa.

Lisää luvassa

Vastaava rajoitus toistuu heinä-elokuussa, kun Aurora Line -voimajohdon rakennustyöt jatkuvat noin neljän viikon keskeytyksellä.

Aurora Line on Fingridin ja Ruotsin kantaverkkoyhtiön Svenska kraftnätin yhdessä toteutettava uusi rajasiirtoyhteys, joka valmistuessaan vuonna 2025 kasvattaa siirtokapasiteettia Suomen ja Ruotsin välillä merkittävästi. 

Aurora Line -voimajohto on 380 kilometriä pitkä ja se kulkee Muhoksen Pyhänselän sähköasemalta Ruotsin Messaureen asti.

Aurora Linen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi syksyllä 2022 Suomessa. Siirtokyvyn kasvattamisen rinnalla Aurora Line parantaa sähkön toimitusvarmuutta ja sähköjärjestelmän häiriösietoisuutta Suomen ja Ruotsin lisäksi laajemmin koko Itämeren alueella.

Pohjanmaalla on lisäksi kesän aikana useita keskeytystöitä kantaverkkoa vahvistavista rakennustöistä johtuen. Niiden aikana tuulivoiman maksimituotantoa joudutaan alueellisesti rajoittamaan enimmillään 2 000 megawattia käyttövarmuuden vuoksi.

– Rajasiirtoyhteydet Ruotsiin ja Viroon ovat sähkömarkkinan toiminnan ja Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuuden kannalta erittäin tärkeitä. 

– Tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsissa kantaverkkoa rakennetaan kovaa tahtia, mistä aiheutuu myös sähkönsiirtoon rajoituksia ja keskeytyksiä. Fingrid ja Svenska kraftnät tekevät tiivistä yhteistyötä molemmin puolin rajaa, että välttämättömät keskeytykset aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa, Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat