S-ryhmä haluaa mukaan apteekkibisnekseen: "Pystyisimme pitämään valoja päällä pienissä kirkonkylissä"

HannuKrook
SOK:n pääjohtajan mukaan apteekkikilpailun avaaminen hyödyttäisi sekä kuluttajia että yhteiskuntaa.
Julkaistu 19.06.2022 07:15

MTV UUTISET

S-ryhmä lobbaa parhaillaan apteekkisääntelyn purkamiseksi ensi hallituskaudella. Pääjohtajan mukaan S-apteekki olisi sekä kuluttajan että yhteiskunnan etu.

Apteekkisääntelyn uudistaminen on ollut Suomen hallitusten agendalla pitkään, mutta S-ryhmän mielestä muutokset ovat olleet liian pieniä. Nyt ryhmä lobbaa voimakkaasti sen eteen, että ovet apteekkibisnekseen aukeaisivat ensi hallituskaudella.

Etuja olisi monia, sanoo SOK:n pääjohtaja Hannu Krook MTV:n Uutisextran haastattelussa..

– Apteekkien avulla pystyisimme todennäköisesti pitämään pidempään valot päällä pienissä kirkonkylissä, jos siellä olisi kauppa, polttoaineen jakelupiste ja apteekki.

– Meidän katevaatimuksemme on merkittävästi alhaisempi kuin yksittäisillä proviisoreilla, eli pystyisimme myöskin laskemaan hintatasoa. Pystyisimme tuomaan säästöjä suomalaisten lääkehuoltoon ja valtion lääkekorvauksiin, Krook luettelee.

Tällä hetkellä apteekkien perustaminen ja pyörittäminen on tarkasti säänneltyä, ja apteekit toimivat yksittäisten yrittäjien johdolla. S-ryhmän kaltaisten jättiläisten mukaantulo tietäisi todennäköisesti monen apteekkariuran loppua.

– Sitten tulisimme perinteiseen markkinatalouteen ja kilpailuun. Toki siellä varmasti säilyisivät hyvät ja elinkelpoiset apteekit, jotka pystyvät kilpailussa pysymään mukana. Mutta kilpailu tarkoittaa sitä, että kuluttajat loppuviimein voittavat, Krook sanoo.

Lue myös: Kaupoilta vaaditaan lisää rahaa ruuantuottajille, mutta S-ryhmän hanat ovat kiinni: "Olemme pyrkineet tekemään sen minkä pystymme"

Apteekkiala korostaa neuvonnan merkitystä

Apteekkiala puolustaa nykyjärjestelmää muun muassa sillä, että apteekeissa on nyt kattava neuvonta- ja ohjauspalvelu.

Ammattilaiset ohjaavat asiakkaita lääkkeiden valinnassa ja käytössä, ja tällä tavalla säästetään alan laskelmien mukaan muita terveydenhoitokuluja jopa satoja miljoonia euroja vuodessa.

Krookin mukaan neuvonnan ja ohjauksen määrä S-apteekeissa riippuisivat sääntelystä.

– Kyllähän me voimme perustaa vaikka aivokirurgisen klinikan, jos noudatamme sääntöjä, mutta emme voi perustaa apteekkia. Se on iso ero. Olemme vastuullisesti hoitaneet alkoholin myyntiä ja tupakan myyntiä, ja varmasti pystyisimme hoitamaan vastuullisesti myös lääkkeiden myynnin, Krook sanoo.

Pääargumenttina julkiset säästöt

Krook arvioi, että yksittäisten lääkepakkausten hinnat tuskin laskisivat kovin merkittävästi, jos kilpailu avattaisiin. Sen sijaan S-ryhmä korostaa laajempaa talouden kuvaa.

– Lääkemarkkina Suomessa on kolme miljardia. Ja jos siitä kolmesta miljardista voidaan vaikkapa kymmenen prosenttia pienentää pienemmän katteena avulla, puhutaan 300 miljoonasta. Eli isojen lukujen maailmassa olisi paljon säästöjä kuluttajille ja valtiolle, Krook sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

S-ryhmä