Saako tanssiinhakijan torjua? Muista nämä neuvot lavatansseissa!

Tanssin hurmaa Multialla.Lehtikuva
Julkaistu 19.08.2015 06:15

uusinta

Kuuletko tanssilavojen kutsun? Näillä neuvoilla aloittelijakin uskaltaa sukeltaa lavatanssin pyörteisiin!

Tanssilavakulttuuri kukoistaa Suomen suvessa. Suomen Seuratanssiliiton puheenjohtaja Kalevi Lystimäen mukaan lavoille kannattaa jokaisen uskaltautua pyörähtelemään. Mutta entä jos ei osaa?

– Tanssissa ei voi tehdä virheitä! Vaihtoaskeltyyli on todella helppo oppia, ja se toimii melkein aina, kunhan vain pysyy rytmissä, Lystimäki rohkaisee.

Tanssitaito tai osaava pari auttaa toki saamaan lavatansseista enemmän irti, mutta aivan vasta-alkajatkin ovat tervetulleita.

– Monella lavalla järjestetään aluksi pienimuotoisia tanssikursseja, esimerkiksi puolen tunnin tai tunnin verran tanssin opetusta ennen tanssien alkua, Lystimäki vinkkaa.

Mitä mukaan tanssilavalle?

Suomen Seuratanssiliiton tiedottajan Kirsi Suoniemen mukaan tärkeintä on ottaa mukaan iloinen ja avoin mieli. Tanssiin sopivat kengät ja kevyet vaatteet ovat myös suotavia.

Kenkien tulee pysyä hyvin jalassa, ja niissä on mielellään tukeva kanta. Ne eivät saisi olla kovin jäykät ja raskaat, jotta niissä on hyvä tanssia. Kengillä tulisi saada hyvä tuntuma lattiaan. Esimerkiksi nahkapohjaisissa kengissä kelpaa pyörähdellä. Sopivat kengät voi sujauttaa jalkaan paikan päällä.

Suoniemi kehottaa pukeutumaan siististi, mutta kevyesti ja mukavasti. Mökkiverkkareissa ei kannata lähteä. Henkilökohtaisesta hygieniasta on syytä huolehtia, sillä tanssiessa ollaan lähekkäin.

– Voimakkaita hajusteita ei kannata laittaa, ne eivät ole kenellekään mukavia, Suoniemi huomauttaa.

Myös taskumatti tulee jättää kotiin. Lystimäen mukaan alkoholi ja tanssi eivät sovi yhteen, vaikka ravintola monelta lavalta löytyykin.

Tanssiin haku

Tanssilavalla on sekä miesten rivi että naisten rivi. Pelkät miesten haut ovat jääneet unholaan, ja sekä naiset että miehet hakevat nykyisin vuorollaan. Hakuvuoroista viestitään valoin tai merkein, Suoniemi kertoo. Saman parin kanssa tulisi yleensä tanssia kaksi kappaletta, samaa tanssilajia. Orkesteri soittaa tansseissa peräkkäin kaksi kappaletta samaa lajia: esimerkiksi kaksi tangoa, jonka jälkeen kaksi valssia.

Entä jos kappale tai hakija ei ole mieluinen?

– Jos seisot hakurivissä, se merkitsee sitä, että tahdot sitä kappaletta tanssia, Suoniemi toteaa ja kehottaa arkailijoita siirtymän syrjemmälle. Mikäli ei ole varma taidoistaan, voi sen kertoa hakijalle ja kysyä, haluaako hän silti kokeilla.

Suoniemi kertoo, että jokainen saa toki itse päättää kenen kanssa tanssii, mutta periaate lavoilla on, että tanssista ei kieltäydytä ilman hyvää syytä. Sellaiseksi kelpaa esimerkiksi humalatila.

– Torjumiseen tarvitaan diplomaattisuutta. Pitäisi keksiä jokin kohtelias tekosyy, jotta kaikille jää positiivinen fiilis, Lystimäki säestää.

Mustasukkaisuudelle ei lavoilla ole sijaa, Lystimäki muistuttaa. Vaikkapa kaverin vaimoa saa ja suorastaan pitääkin tanssittaa.

Naiset odottavat hakijoita vuonna 1963.

Tanssilavan liikennesäännöt

– Ykkössääntö on, että lavalla ei törmäillä. Taitavampi, nopeampi ja takana tuleva väistää. Säännöt ovat samat kuin laskettelurinteessä, Suoniemi neuvoo.

Suoniemen mukaan hyvän tanssijan tunnistaakin siitä, että tämä osaa pysähtyä vaikka kesken liikkeen: vauhtisokeus ei siis kelpaa syyksi tuuppimiseen. Jos vahinko kuitenkin tapahtuu, tulee pahoitella.

Tanssisuunta on vastapäivään. Keskellä lavaa tanssitaan paikallaan pysyviä tansseja, kuten latinalaistansseja. Nopeaan tahtiin etenevät kiertävät ulkoradalla, hieman hitaammin liikkuvat sisemmällä radalla, Suoniemi opastaa.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Juttu on uusinta kesäkuulta 2013.

Tuoreimmat aiheesta

Tanssi