Niina Lahtinen kiroaa TTK-tansseissa yhtä haastavaa asiaa – Mika Saukkosen tapa suhtautua siihen sen sijaan hämmentää

Tanssikengät ovat osaltaan aiheuttaneet erilaisia haasteita Tanssii Tähtien Kanssa -kulisseissa.

Tanssii Tähtien Kanssa  -ohjelman tähtiparit ovat treenanneet tansseja yhdessä lähes kahden kuukauden ajan. Tiettävästi tanssiaskeleiden harjoitteleminen ei ole aivan helpoimmasta päästä. Sen lisäksi, että keho laitetaan liikkumaan kenties täysin erilaisella tavalla, mihin olisi entuudestaan lainkaan tottunut, on tähtioppilaiden täytynyt totutella käyttämään myös hyvin erityislaatuisia jalkineita.

– Tämä on semmoinen, mitä katsojat eivät tule ajatelleeksi, että naiskilpailijat joutuvat aika armottomaan paikkaan. Siinä, kun opetellaan koreografioita, niin noissa koroissa on pikkuisen eri asia tanssia, kuin tällaisissa töpökengissä, totesi tähtiopettaja Marko Keränen MTV Uutisille erään suoran lähetyksen päätteeksi.

– Siinä kaikille naiskilpailijoille hattu pois päästä. Ne eivät ole mitkään Ainot tai Reinot, vaan ihan oikeasti ne pitää testata ja ajaa sisään todella hyvin, että niillä pystyy liikkumaan, hän alleviivasi. 

Kilpatanssiesityksissä käytetään pääasiassa kahdenlaisia kenkiä: vakio- ja lattarikenkiä. Sekä miehillä että naisilla on erilaiset kengät kumpaankin lajiin. Miesten kengissä eroa vakio- ja lattaritansseissa on koron mitassa, mutta muuten ne näyttävät suurin piirtein samalta.

Naisten kengissä eroavaisuuksia on enemmän: vakiotanssikenkä on umpinainen, kun taas lattaritansseissa kengät ovat sirommat remmikengät. 

Näyttelijä Niina Lahtinen kertoo MTV Uutisille, ettei hänestä ole tullut TTK:n aikana toistaiseksi tanssikenkien fania. Rakkuloilta sekä jalkapohjan nahkan kuoriutumiselta ei ole voinut välttyä, sekä erityisiä haasteita Lahtinen on kohdannut lattarikenkien jalkaanlaittamisessa, mikä on eritoten sunnuntaisin aiheuttanut jopa epätoivoa. 

– Tästähän tuli oikein sellainen taiteenlaji. Annimari Korte veti viikot täällä niin, että joutui veitsellä ja jollain virkkuukoukulla vetämään näitä täältä. Mutta mielestäni jotkut naisista siis ihan leikkasivat osan jalkateristään irti, Lahtinen sanailee. 

Remmien saaminen kiinni on aiheuttanut Lahtiselle itselleenkin kiperiä tilanteita. 

– Joka kerta, kun olen näitä laittanut jalkaan, olen ensin 10 minuuttia yrittänyt itse, koska minähän en apua pyydä. Ja sitten lopulta silleen, kun minä itkua tuhertaen yritään, joku Claudia (Ketonen) tulee viereen, että "anteeksi Niina, tarvitsetko apua". 

Lajin kannalta tanssikenkien käytöllä on kuitenkin syynsä. Kenkien muoto vaikuttaa tähtiopettaja Sami Heleniuksen mukaan esimerkiksi siihen, millä tavalla nilkkaa saa ojennettua eri koreografioissa. Moneen muuhunkin asiaan kengät vaikuttavat, kuten esimerkiksi ryhtiin. Helenius komppaa, että miehillä kenkien kanssa on merkittävästi helpompaa kuin naisilla. 

– Meillähän on tällaiset mukavat tossut, Helenius kertoo todeten, että vaikka miesten tanssikengissä on myös korkoa, ovat nekin varsin leveät.

Heleniuksen ja Lahtisen aivan ensimmäinen TTK-tanssi oli jive, jossa Lahtisella oli korkokenkien sijaan jaloissaan tennarit. Siinä se oli mahdollista, koska tanssina oli nimenomaan jive. 

 – Meillä oli vähän 1950-lukua, niin sitten se sopi siihen puvustukseenkin. Jollei olisi ollut mitään tarjoilijalookia, niin oltaisiin sitten varmaan menty noilla korkkareilla, Helenius kertaa. 

Koreografian aikana Lahtinen tanssi parketin lisäksi myös pöydällä. Hän on vakuuttunut, että mikäli olisi tanssinut korkokengät jalassaan, olisi se todennäköisesti ollut kohtalokasta. 

– En olisi selvinnyt siitä ekasta tanssista hengissä, Lahtinen totesi. 

– Joo se oli ihan turvallisuusjuttu, että mentiin lenkkareilla sinne, Helenius myönsi. 

Lahtisen mukaan kengät ovat tuntuneet paremmalta kuitenkin esimerkiksi paso doblea sekä rumbaa tanssiessa. Niihin askelluksiin Lahtinen kertoo kenkien toimineen hyvin ja hän itsekin on oivaltanut niiden merkityksen tansseissa. Yleisesti kengät ovat kuitenkin olleet näyttelijän mukaan hyvin "jännittävä aspekti" TTK-taipaleen aikana. 

Tähtiopettaja Liisa Setälän mukaan tanssikengät yleensä hiertävät ja tuntuvat varsin epämukavilta siinä vaiheessa, kun ne ovat aivan uudet. Kenkien kanssa kärsivällisyys on kuitenkin valttia, sillä ajan sekä ahkeran käytön myötä ne kyllä muotoutuvat. Alkuun rakot ja jalkojen hiertyminen ovat lähes väistämättömiä asioita.

Kenkiä on myös huollettava jatkuvasti. Tanssijat harjaavat ahkerasti kenkiensä pohjia teräsharjoilla, jotta ne eivät menetä pitoaan. Naistenkengissä voi käyttää myös muovisia korkotulppia, mikä estää korkoja kulumasta sekä edistää pitoa, jotteivat korot luistaisi parketilla. 

Tosin, jotkut jättävät kenkiensä harjaamisen vähemmälle. Näin on esimerkiksi Setälän tähtioppilaan Mika Saukkosen kohdalla.

– En ole toistaiseksi tehnyt niille vielä yhtään mitään, mielestäni ne toimivat erinomaisesti, oli sitten millainen pinta vaan alla. En ole hirveästi harjaillut. Siis ollenkaan, Saukkonen myöntää. 

Setälä pitää Saukkosen toimintaa jokseenkin häkellyttävänä. 

– Olen vähän ihmeissäni. Itse harjaan ne monta kertaa päivässä, Setälä nauraa. 

Yllä olevalta videolta näet mitä tapahtuu, kun Niina Lahtisen kengät päätyvät aivan vieraisiin jalkoihin. Niina Lahtinen kertoo myös haastavammista kokemuksistaan kenkien kanssa sekä Gogi Mavromichalis esittelee tavan, jolla kenkiä todellisuudessa tulisi huoltaa. 

Tanssii Tähtien Kanssa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin kello 19.30.

Lue myös:

    Uusimmat