Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ei kannata pääministeri Sanna Marinin (sd.) ehdotusta kunnallisveron progressiivisuuden lisäämisestä.
– Tämä esitys ei ole hallitusohjelman mukainen, enkä tule sitä edistämään, Saarikko sanoo STT:lle.
Saarikko muistuttaa, että kunnallisvero on jo nyt osittain progressiivinen, eivätkä pienituloisimmat maksa kuntaveroa lainkaan.
Lue myös: Valtiovarainministeriksi nouseva Saarikko MTV:lle: "Puoliväliriihen näkemyserot eivät ole hävinneet mihinkään"
Keski- ja suurituloisten ihmisten verorasitteen lisääminen kuntaveron kautta ei Saarikon mielestä ole perusteltua. Hänen mukaansa ehdotus myös heikentäisi työnteon kannustavuutta.
– Suomea ei saada nousuun verottamalla, ja kuntaveron progressioon liittyy monia ongelmia. Mutta en myöskään usko kokoomuksen miljardikevennysten linjaan tässä taloustilanteessa.
Saarikko sanoo keskustan olevan samaa mieltä hallituskumppani SDP:n kanssa kuntapalveluiden merkityksestä. Hän kertoo jakavansa myös huolen pienituloisten ihmisten toimeentulosta.
Saarikon mukaan hallitus kävi juuri verokeskustelut kevään puoliväliriihessä, eikä ajatus kuntaveron progressiivisuuden lisäämisestä noussut siellä esiin.
Pääministeri Marin nosti esiin mahdollisuuden kunnallisveron progression lisäämisestä Ylen vaalitentissä torstaina.
– Olisi syytä pohtia, olisiko kunnallisveron syytä olla myös progressiivinen, kuten valtion tuloverotus on. Tällä hetkellä se on vain osittain progressiivista kunnallisten perusvähennysten kautta eli vain pienituloisille progressiivinen. Suurituloisemmat eivät ota isompaa vastuuta kuntien palveluiden rahoittamisesta, kun verotus ei ole kunnissa progressiivista, Marin sanoi.
"Lisäisi kuntien eriytymistä"
Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio arvioi Helsingin Sanomille, että kunnallisveron progression lisääminen kiristäisi verotusta niillä, jotka tienaavat 50 000–60 000 euroa vuodessa tai sitä enemmän.
Punakallion arvion mukaan kunnallisveroasteikon muuttaminen progressiiviseksi lisäisi kuntien eriytymistä. Kunnat, joissa asuu hyvätuloisia, saisivat entistä enemmän verotuloja.
Marin sanoi Ylen tentissä, ettei kunnallisveron progression lisääminen tarkoita, että verotusta kokonaisuudessaan kiristettäisiin.
– Kun verotusta muutetaan progressiivisemmaksi, sitä ei tarvitse kiristää. Se tarkoittaa, että ne, kenellä on vähemmän (tuloja), maksavat vähemmän veroa suhteessa omiin tuloihinsa. Ja ne, kenellä on enemmän, maksavat vähän korkeampaa veroa suhteessa tuloihinsa, Marin sanoi.
Orpo sanoi kaipaavansa lipposlaisia demareita
Oppositiopuolue kokoomus vastustaa jyrkästi Marinin ehdotusta kuntaveron progressiivisuuden lisäämisestä.
– Se vahvistaa Marinin linjaa, jossa hän näkee kaikkeen ratkaisuksi verojen korottamisen, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi toimittajille päivällä.
Orpon mielestä pääministeripuolue SDP on liikkunut talouspolitiikassa todella paljon vasemmalle.
– Kaipaan niitä lipposlaisia demareita, joille julkisen talouden hyvä tila oli itseisarvoinen asia. Kyllähän siihen nähden tässä on todella suuri ero, Orpo sanoi.
Orpo kommentoi asiaa kokoomuksen puoluevaltuuston kevätkokouksen yhteydessä.
Kuntien edunvalvoja yllättyi ehdotuksesta
Kuntien etujärjestö Kuntaliitto katsoo, että Marinin ehdotus kunnallisveron progressiivisuuden lisäämisestä ei kohtelisi kuntia oikeudenmukaisesti.
– Se olisi aika epäoikeudenmukainen alueellisesti, kommentoi Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa.
Karhusen mukaan Marinin ehdotus tuli yllättäen, koska vastaavanlaisia avauksia ei ole viime aikoina kuulunut.
– Kyllä me vähän hämmästyimme siitä ehdotuksesta. Ehkä se liittyi näihin vaaleihin, Karhunen sanoi.
Vaikka kunnallisvero on periaatteessa tasavero, niin Karhusen mukaan kunnallisvero on luonteeltaan progressiivinen.
– Siellä on hyvin paljon vähennyksiä ja sitten on tietysti alaraja, jonka alapuolella ei kuntaveroa makseta.
Vuoden 2020 keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla (19,97) kunnallisveroa aletaan maksaa hieman yli 15 600 euron vuosipalkasta, kertoo Veronmaksajain Keskusliitto verkkosivuillaan. Liiton mukaan kunnallisveron progressio on tullut yhä selvemmäksi viime vuosina työtulovähennyksen ja perusvähennyksen laajennuksen myötä.