Keskustan ministeri Annika Saarikko vei kärkisijan, kun Pöllöraati arvioi MTV Uutisten Suuren vaalitentin onnistujat. Pöllöraadissa puolueiden puheenjohtajia arvioivat toimittajat Jussi Kärki, Eeva Lehtimäki ja Ilkka Ahtiainen.
Annika Saarikon ei alun perin pitänyt osallistua Suureen vaalitenttiin, sillä hän tuurasi keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää, joka oli työmatkalla EU:n huippukokouksessa Brysselissä. Saarikko sai kuitenkin erinomaiset arviot esiintymisestään.
Annika Saarikko (kesk.), 15 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Sipilää tuurannut Saarikko rysäytti illan esiintymisellä itsensä vahvaksi kandidaatiksi Kepun seuraavaksi puheenjohtajaksi.
Myönsi osan virkamiesten sote-haukuista, mutta työnsi sen jälkeen Orpon bussin alle valinnanvapauden kanssa. Jäi näkymättömäksi tentin loppupuolella ja sen talousosuudessa. Sai Tatun ja Patun Suomi -kirjan Orpolta ja antoi saman kirjan entiselle hallituskumppanille.
Jussi Kärki:
Tuurasi Brexit-kokouksessa ollutta Juha Sipilää niin hyvin, että pitäisiköhän vetää samaan putkeen Ylen torstainen tentti. Juontajan sanoin ”heitti entisen hallituskumppanin bussin alle”, kun viskasi surutta sotesyytökset Orpon niskaan. Myös Rinteen Nato-selittelyyn tyly kuitti: Onko kanta taas muuttunut?
Ilkka Ahtiainen:
Joutui kylmiltään kuumaan paikkaan, kun Sipilä matkusti Brysseliin. Saarikon esiintyminen ei ollut vaalitaistelun game changer, mutta selvä osoitus siitä, että jos Sipilä menee vaalien jälkeen vaihtoon, Saarikosta keskusta saa halutessaan ärhäkän ja osaavan tekijän tilalle. Sai ja myös hyödynsi tilaisuuden, kun alettiin puhua keskustalle rakkaasta aluepolitiikasta.
Anna-Maja Henriksson (r.), 11 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Henrikssonin loppusuoran esiintymisestä ei voi kirjoittaa oodia. Oikein mikään nosto ei jäänyt mieleen. Oli vaikeuksia päästä asiaan ja vastata tehtyihin kysymyksiin.
Jussi Kärki:
Nappasi kiinni kuin terrieri yrityksestä lykätä soteraportti yli vaalien, kun muu oppositio uinui ja kaiveli vielä korvaansa. Vahva heitto myös sotesta, josta ei jäänyt käteen kuin sairaalaverkoston karsiminen. Forssa mainittu.
Ilkka Ahtiainen:
Mielestäni tämän tentin paras. Otti runsaasti puheaikaa ja osoitti poliittista hoksnokkaa tentin alussa, kun haastoi Orpoa ja Saarikkoa sote-valmistelun kaoottisuudesta, joka käy ilmi tuoreesta julkisuuteen tulleesta raportista. Myös työllisyyskeskustelussa oivalsi puhua kotimaakuntansa mallista; Pohjanmaalla työllisyysaste on saatu yli 75:n.
Li Andersson (vas.), 10 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Andersson otti ja sai paljon puheaikaa tentissä. Illan päämaalina oli Kokoomus sekä sote-raportista että asumisen hinnasta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja on kova ja vankka väittelijä. Onnistui tänään.
Jussi Kärki:
Tavallista vaisumpi. Häipyi kuvasta, kun oli saanut puhallettua suurimmat höyryt ulos sotekeskustelussa. ”Kaupallinen sote”, jäi parhaaksi ja ainoaksi heitoksi.
Ilkka Ahtiainen:
Tentin paras poliittinen leimakirves lensi Anderssonin suusta: kokoomuksen ajama ”kaupallinen sote”. Muuten jäi joka osiossa vähän telineisiin, eikä kyennyt olemaan niin vahva opposition ääni kuin esimerkiksi Ylen tentissä.
Antti Rinne (sd.), 10 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Gallup-ykkönen Rinne joutui haastetuksi useaan otteeseen. Erityisesti demaripamppu joutui perustelemaan Nato heittoaan ja Trump-kytköstä. Kurmuutti Orpoa aktiivimallin jatkosta, mutta harmillisesti mainoskatko keskeytti orastavan debatin. Ei vahvin ilta tänään.
Jussi Kärki:
Selvisi kilpailijoiden Nato-vyörytyksestä kuivin jaloin, vaikka optiopuheita oli pyöritelty ihan Kiinassa asti. Sai vielä kertaalleen vetoapua hallituksen sotesohlailuista, tällä kertaa Helsingin Sanomiin vuotaneesta kriittisestä soteraportista. Rinteen pääministerihaaveet eivät kaadu tv-tentteihin.
Ilkka Ahtiainen:
Joutui usein kahden tulen (Orpo-Saarikko) väliin, mutta ei näyttänyt siitä häkeltyvän. Oli selvästi terhakampi kuin viikko sitten viiden suurimman tentissä Maikkarilla. ”Minä vastaan, niin kuin minä vastaan”, oli tömäkkä kontraus juontajille talousosiossa, kun kysyttiin valtion säästötarpeista.
Sari Essayah (kd.), 9 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja vaalikunto on ollut tasaisen varmaa läpi tenttien. On oppinut tiivistämään myös puheenvuorojaan. Haastoi ärhäkästi ja ratkaisukeskeisesti erityisesti Kepun sen leipälajissa eli koko maan pitämisessä asuttuna.
Jussi Kärki:
Jälleen konkreettisia ratkaisuehdotuksia, tällä kertaa asunto-ongelmiin. Mutta sivuroolissa sivupenkillä, mikä on sääli keskustelun tasolle.
Ilkka Ahtiainen:
Essayah oli totuttua vaisumpi, ja varsinkin tentin alkupuoliskolla hän jäi statistiksi. Oli hyvä sote-osiossa, on ollut sitä myös aiemmissa tenteissä. Essayah on ehkä liian korrekti persoona rajussa puheaikakisassa, joka yhdeksän puheenjohtajan tentissä on ikävä mutta vääjäämätön asetelma.
Petteri Orpo (kok.), 9 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Orpo esiintyy sinänsä sujuvasti, mutta tenttiviidakossa häneltä puuttuu särmä ottaa oma tilansa. Ilmeistä näki, että Saarikon kovat soteiskut eivät miellyttäneet. Vahvimmillaan, kun arvosteli Rinteen turvallisuuspoliittista ulostuloa.
Jussi Kärki:
Hyvä Brexit-vertaus avioeron harkinta-aikaan. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hyppäsi hetkeksi Sauli Niinistön siivelle. ”Vastuu siirtyy kuulijalle”, kuittasi Rinteen Nato-optiopuheet. Sote ja soteraportti hankala rasti jälleen kerran.
Ilkka Ahtiainen:
Isännän ote tentin turpo- ja talousosiossa, heikompi sote- ja asunto-osiossa. Tentin kovin haasto, kun väitti Rinteen vahingoittaneen Nato-optiopuheillaan Suomen etua. Lisäpöllö siitä, että puhui Annika Saarikolle kauniisti tentin lopussa antaessaan tälle Tatu- ja Patu-kirjan.
Pekka Haavisto (vihr.), 8 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Haavisto oli parhaimmillaan, kun hän pääsi tentin alkupuolella esittelemään vankkaa ulkopoliittista kokemustaan. Ei päässyt ääneen, kun puhuttiin asuntojen kovista hinnoista isoissa kaupungeissa. Tämä jos mikä on tärkeä teema Vihreille. Meno hyytyi loppua kohden.
Jussi Kärki:
Harvat tähtihetket silloin, kun käytiin keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä Afrikasta. Löysi Rinteestä hengenheimolaisen kehityspolitiikassa ja siinä Afrikassa. Piilossa muun ajan, kun ei puhuttu Afrikasta... kunnes lopussa pääsi markkinoimaan omaa kirjaansa.
Ilkka Ahtiainen:
Vahvimmillaan tentin ulkopolitiikkaosiossa. Tuli presidentinvaalikampanja mieleen, kun mainitsi Afrikan. Tärkeä asia, mutta ei näissä vaaleissa. Ei haastanut ketään, varmistelee varmaan vihreille 10-12 prosentin vaalitulosta, joka toki on roima parannus viime vaaleihin mutta kaukana vuoden takaisesta gallup-hypestä.
Jussi Halla-aho (ps.), 6 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Maahanmuutto ja ilmastonmuutos eivät olleet teemoina ja niinpä Halla-aho oli pulassa ja vaisu. Myös tentaattorit pitivät tiukoilla parissa kohdassa, josta saanee omiltaan vain sympatiaa. Näytti välillä vaipuneen omiin ajatuksiinsa.
Jussi Kärki:
Puheenvuorot vähissä, kun käsi ei nouse. Kovin oli koukeroista. Asuntopolitiikkakin meni filosofiseksi pohdiskeluksi. Vaikutti ärtyneeltä. Taisi ollakin.
Ilkka Ahtiainen:
Ei ole parhaimmillaan näin isossa joukossa, jossa puheenvuoron saaminen edellyttää ”kyynärpäätaktiikkaa” ja ulosanti salamannopeaa tiivistyskykyä. Halla-ahon parhaita hetkiä oli tentin alussa, jossa käsiteltiin julkisuuteen vuodettua raporttia sote-valmistelun ongelmista. Otti siinä suorastaan valtiomiesmäisen roolin, kun jätti tölvimättä Orpoa ja Saarikkoa.
Sampo Terho (sin.), 6 pöllöä
Eeva Lehtimäki:
Terho oli jättänyt irtovitsit kotiin ja se oli hyvä asia. Sinisten puheenjohtajan puheenvuorot jäivät ylätasolle ja niistä on vaikea hahmottaa puolueen linjaa tai konkreettisia ehdotuksia. Antoi Antti Rinteelle Waltarin Sinuhe egyptiläisen, jotta demarijohtaja vapautuisi sosialismin harhoista.
Jussi Kärki:
Kun pääsi vihdoin ääneen, tykitti Sinisten A-nelosen vaaliohjelman läpi minuutissa. Katsojakin hengästyi. Annos kekkosta joukkoon: ”Suomi on lääkäri, ei tuomari”. Ei kovin raikas lausunto kuten ei koko esityskään.
Ilkka Ahtiainen:
Ei ollut näkymätön, mutta ennemmin mitäänsanomaton. Paras hetki ulkopolitiikkaosiossa, kun totesi, että Suomi on viime vuosina ottanut vahvan roolin idän ja lännen välittäjänä. Esimerkkinä käy viimekesäistä Putinin ja Trumpin huipputapaamista Helsingissä. Muutama osuva välihuuto myös.