Eurovaalien ratkaisun hetkiä eletään nyt ja tänään keskiviikkona eduskuntapuolueiden johtajat kohtasivat MTV Uutisten suorassa tv-tentissä.
MTV Uutisten Pöllöraati tarkkaili herkeämättä keskustelun etenmeistä ja puheenjohtajien esiintymistä. Pöllöraadissa ovat mukana MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, toimittaja Eeva Lehtimäki sekä politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki. Kukin raadin jäsenistä antoi puheenjohtajille 1-6 pöllömerkkiä esiintymisen perusteella.
Pöllöraadin arvioissa ykkössijan jakoivat vasemmistoliiton Li Andersson ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho 13:lla pöllöllä. Andersson keräsi pisteitä käytämällä perussuomalaisista teräväkielistä termiä "hyödylliset idiootit", kun hän viittasi puolueen kuuluvan eurooppalaisten populistien Venäjä-myötäilijöiden ryhmään.
Halla-aho sai suitsutusta tavasta, jolla hän suhtautui muiden puoluepomojen kritiikkiin.
– Hymyili, kun muut puoluejohtajat läpsivät poskille oikealta ja vasemmalta. Käsi pystyssä, rytmiä löytyi: välillä pitkiä luentoja EU:n maahanmuuttopolitiikasta, välillä nopeita sivalluksia, kommentoi Eeva Lehtimäki.
Pöllöraadin arvioissa kolmanneksi sijoittui Pekka Haavisto (vihr.) 12:lla pöllöllä. Neljännen sijan jakoivat Juha Sipilä (kesk.) ja Petteri Orpo (kok.).
Li Andersson (Vas.), 13 pöllöä
Jussi Kärki:
Sai kakistettua vasta neljännellä kerralla, miksi valtion omaisuutta ei kannattaisi myydä niin hanakasti. Paras terä katosi väistellessä kysymyksiä hallitusneuvottelujen etenemisestä. Tentin edetessä iski välillä lujasti perussuomalaisia ja puhui rohkeasti "hyödyllisistä idiooteista".
Eeva Lehtimäki:
Andersson oli illan onnistuja. Sai myös paljon puheaikaa. Jumpsuttaa menemään tasaisen varmasti tentistä toiseen. Otti rajusti kantaa perussuomalaisten yhteistyöhaluihin oikeistopopulisteja ja maahanmuuttovastaisia yhdistävän parlamenttiryhmän kanssa ja viittasi hyödyllisiin idiootteihin.
Ilkka Ahtiainen:
Neukkulatermi ”hyödylliset idiootit” pääsi Anderssonin suusta, kun hän vihjasi perussuomalaisten kuuluvan eurooppalaisten populistien Venäjä-myötäilijöiden porukkaan. Selvisi Merja Kyllösen kaksoisehdokkuutta (ei ota paikkaa vastaan, vaikka tulisi valituksi) koskevasta kritiikistä hieman paremmin kuin Essayah tahollaan. Sipilän ohella Andersson oli Säätytalon hallitusneuvottelijoista hyvävoimaisimman oloinen – ehkäpä siintävä ministerinsalkku antaa tarvittavan energian.
Sari Essayah (Kd), 7 pöllöä
Jussi Kärki:
Upposi selittelyn suohon, kun yritti avata vaalishoppailuaan eduskunnan ja EU-parlamentin välillä. Siitä ei olisi tosin kunnialla selvinnyt edes Runeberg. Mutta kerrankin pienimmän puolueen puheenjohtaja pääsi parrasvaloihin - tosin halusi ehkä saman tien poiskin sieltä. Pari kertaa onnistui lyömään piikin Rinteen suuntaan sanomalla, että hallitusohjelma on SDP:n vaalilupausten täyttämistä.
Eeva Lehtimäki:
Kristillisdemokraattien eurojänis joutui selittelemään arvostelua herättänyttä ratkaisuaan ottaa mahdollinen parlamenttipaikka vastaan vain Suomen EU-puheenjohtajuuskaudeksi. Sipilän mielestä selitys on hatara, koska enemmän vaikutusvaltaa on eduskunnan suuren valiokunnan jäsenellä. Hyökkäsi rajusti uutta parlamenttiryhmää vastaan ja piti sitä epämääräisenä pimeyden voimana, jossa on mukana mm. juutalaisvastaisia puolueita.
Ilkka Ahtiainen:
Kaikista näkemistäni kevään tenteistä tämä oli ensimmäinen, jossa Essayah ajautui alakynteen ja muiden puheenjohtajien kurmuuttamaksi. Kyse oli kaksoisehdokkuuksista; hän on itsekin ehdolla EU-vaaleissa, vaikka tuli jo valituksi eduskuntaan. Essayah aikoo valituksi tullessaan olla meppinä puolen vuoden pätkäkauden, Suomen EU-puheenjohtajuuden ajan. Jäi vaikutelma, että hän ei ihan toennut tentin alun tyrmäyksestä.
Pekka Haavisto (Vihr), 12 pöllöä
Jussi Kärki:
Terävää analyysia Euroopan poliittisesta myllerryksestä ja myös ratkaisuja siihen. Sai kehuja kilpakumppaneiltaan ja Rinnekin toisteli, että "Pekka sanoi hyvin". Salkkua vaille valmis ulkoministeri. Ärhäkkyyttä löytyi arvostelessaan Essayahia, että ei saa sahata kansallisen ja Euroopan parlamentin välillä. Käänsi siis ovelasti ja nopeasti syytökset vihreiden omista kaksoisehdokkaista Essayahiin.
Eeva Lehtimäki:
Parasta Haavistoa olivat muutamat nasakat tiivistykset EU:n merkityksestä.
Eurooppa on polkupyörä. Jos se ei mene eteenpäin, se kaatuu. Brexit on suomalaisen kukkarolla. Mitä maksaisit rauhasta? Muuten normi-ilta.
Ilkka Ahtiainen:
Tasaisempi esitys kuin monissa eduskuntavaalitenteissä. Tuntui EU-sektorilla olevan tutummilla vesillä kuin eduskuntavaalien aikaan kotimaan asioissa – ns. ulkoministeriperskpektiivi. Mikään dynamo ei Haavisto ollut nytkään, paitsi ehkä siinä tentin kohdassa, kun puhuttiin EU-jäsenmaksusta.
Jussi Halla-aho (Ps), 13 pöllöä
Jussi Kärki:
Hymyili, kun muut puoluejohtajat läpsivät poskille oikealta ja vasemmalta. Käsi pystyssä, rytmiä löytyi: välillä pitkiä luentoja EU:n maahanmuuttopolitiikasta, välillä nopeita sivalluksia. Osansa sai esimerkiksi Sipilä, kun tämä moitti räväkästi muiden puolueiden vaalishoppailua. Halla-aho muistutti, että EU-parlamentissa pitää myös pysyä ja keskustan viimeinen meppi "taisi tulla 7. varasijalta".
Eeva Lehtimäki:
Oli kuin nyrkkeilysäkki, joka sai ottaa muilta vastaan iskuja uudesta perussuomalaisten ryhmästä parlamentissa ja sen Venäjä-kytköksistä. Tietää, että roolitus toimii omille äänestäjille. Osaa tiivistää perussuomalaisten näkemykset ymmärrettävään muotoon, mukana eduskuntavaaleista tutut kovat keinot maahanmuuton torppaamisesta.
Ilkka Ahtiainen:
Paras repliikki liittyi jaksoon, jossa käsiteltiin EU:n populistiryhmittymien Venäjä-kytköksiä. Nimiä mainitsematta hän muistutti entisistä eurooppalaisista valtionpäämiehistä, jotka lobbaavat Venäjän kaasuteollisuutta. Halla-aho oli totuttua flegmaattisempi, mutta hänen edukseen on varmaan laskettava Sipilän parikin mainintaa, että ”Halla-aho on oikeassa”.
Anna-Maja Henriksson (Rkp), 6 pöllöä
Jussi Kärki:
Nyt sekin on nähty - kiukustunut rkp:läinen. Henrikssonia ilmiselvästi sapetti keskustalaisten viljelemä viesti, että keskusta on jäänyt hallitusneuvotteluissa yksin puolustamaan tiukkaa talouskuria ja maaseutua ja metsätaloutta. Kiukunpuuskan jälkeen väsähti, katosi kuvasta ja loppu oli kuin romaanista pitkän päivän ilta.
Eeva Lehtimäki:
RKP:n puheenjohtaja jäi yksin puolustamaan EU-maiden välistä turvapaikan hakijoiden jakamista eli taakanjakoa. Toivoo myös, että Brexit ei toteudu. Ei erottunut kahdeksan hengen tentissä edukseen, mutta ei ollut sysihuonokaan.
Ilkka Ahtiainen:
Kun puhuttiin maahanmuutosta, Henriksson puhui luottamuksen lisäämisestä EU-maiden kesken – tämä on äänestäjälle liian abstraktia. Sama konkretian puute vaivasi Henrikssonia parissa muussakin kohdassa. Hallitusneuvottelujen pienin puolue on nyt lujilla puheenjohtajaa myöten.
Petteri Orpo (Kok), 11 pöllöä
Jussi Kärki:
Kohtelias ja hyväkäytöksinen. Onko jo liiankin kohtelias ja hyväkäytöksinen oppositiojohtajaksi? Jos hurjin moite mitä hallitusneuvotteluista keksii on "sekavalta näyttää", niin kyllä Rinne-ykkönen siitä helpolla selviää. EU-vaaleissa Orpon rakentava linja todennäköisesti kuitenkin puree ja ykkösija kakkosvaaleissa tuo balsamia haavoille.
Eeva Lehtimäki:
Orpo oli tasaisen varma, silloin kun pääsi ääneen. Tosin Euroopan yhtenäisyys ja muut ylätason julistukset eivät välttämättä innosta äänestäjiä. Sanoi suoraan, että brittien lähtö EU:sta tarkoittaa myös Suomen jäsenmaksun kasvua. Muikisteli synkän näköisenä alkuosuudessa, kun varoitteli tulevan hallituksen talouslinjauksista.
Ilkka Ahtiainen:
Perusvarmaa Orpoa. Maahanmuutto-osiossa erittäin selkeä ymmärrettävä puheenvuoro: tarvitaan vahva Eurooppa, jos halutaan estää vuoden 2015 siirtolais- ja pakolaisvyöryn toistuminen. EU-kokemus näkyi Orpon otteissa kuten Sipilälläkin.
Antti Rinne (Sdp), 9 pöllöä
Jussi Kärki:
Jos se näyttää pääministeriltä, jos se kuulostaa pääministeriltä, sen täytyy olla pääministeri. Säätytalon karismapölyä on jo vähän tarttunut Rinteeseen, joka tiputteli harvakseltaan lauseita kuin Paavo Lipponen aikoinaan. Muistuttavatkin toisiaan jo hieman - makuasia, kumpi on söpömpi. Rinne oli parhaimmillaan EU-politiikassa.
Eeva Lehtimäki:
SDP:n Antti Rinteen ajatukset taisivat olla Säätytalon hallitusväännöissä. Vakuutteli, että neuvottelut etenevät median maalailusta huolimatta hyvin. Varsinaisessa EU-tentissä vastaukset pyörivät ylätasolla ja olivat ajoittain sekavia. Illan epäonnistuja.
Ilkka Ahtiainen:
Ajatukset ja voimat fokusoitu nyt hallitusneuvotteluihin, mikä on ymmärrettävää. Pinnisteli kahden pöllön edestä, hiipui silminnähden tentin loppua kohden. No, EU-puhetta ehditään kyllä kuulla Rinteenkin suusta, jos ja kun hänestä tulee pääministeri.
Juha Sipilä (Kesk), 11 pöllöä
Jussi Kärki:
Valmistautui tenttiin pulahtamalla kylmään veteen. Olikin aluksi vähän kohmeessa, mutta lämpeni arvostelemaan Essayahia ja kehumaan keskustan ehdokkaita. On siitä siis poliitikko tullut. Pääsi vain hetkittäin hyödyntämään EU-osaamistaan.
Eeva Lehtimäki:
Keskustan puheenjohtajan energiatasot olivat paremmalla tolalla kuin Rinteellä. Entisen pääministerin EU-osaaminen näkyi. Ei tosin mitään järisyttäviä avauksia. Myötäili osittain Halla-ahon näkemyksiä unionin maahanmuuttopolitiikasta. Esiintymisessä jo jäähdyttelyn makua.
Ilkka Ahtiainen:
Ennen tenttiä Kesärannassa otettu kylmä merikylpy ilmeisesti auttoi, pirteä esitys. Sipilä käytti neljän vuoden EU-kokemuksen tehokkaasti hyödykseen, selkeitä realistisia näkökantoja mm. maahanmuuttoon ja unionin rahankäyttöön.