Säässä edessä selvä käänne: Yöpakkasia koko maahan, etelässäkin voi tulla räntää

Alkavalle viikolle on sääennusteen mukaan luvassa yöpakkasia ja osaan maata jopa lunta. Yöpakkaset yleistyvät tiistaiyöstä lähtien koko maassa.

Säässä tapahtuu alkavalla viikolla selvä käänne kylmempään, kertoo Ilmatieteen laitos viestipalvelu X:ssä.

Maanantain vastaisena yönä Suomen yli kulkee sadealue, joka väistyy päivän aikana itään, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Venti Pelkonen STT:lle.

Sadealueen väistyttyä maanantaina on vielä tavanomaista lämpimämpi syyssää. Etelä-Suomessa lämpötila vaihtelee silloin viiden ja kymmenen asteen välillä, ja aurinkokin voi paistaa.

Viileneminen alkaa kuitenkin tiistaina.

Siirtyminen tavanomaisiin lämpötiloihin

Marraskuun alkaminen ensi perjantaina näkyy myös säässä.

Yöpakkaset yleistyvät tiistaiyöstä alkaen koko maassa, ja Lapissa voidaan jäädä pakkasen puolelle myös päivisin.

Torstaista alkaen lämpötilat putoavat myös etelässä kahden ja viiden asteen välille.

– Selkeä muutos säässä, lämpötilat tosin muuttuvat vain tavanomaisiksi vuodenaikaan nähden lämpimän syksyn jälkeen, Pelkonen tähdentää.

Lumi tuo huonon ajokelin

Keskiviikkona Suomen pohjoisosan yli kulkee uusi matalapaine. Sen ennustetaan tuovan lumisateita Lappiin, Koillis-Suomeen ja Kainuun alueelle. Muualla Suomessa sateet tulevat vielä vetenä.

Loppuviikon sääennuste on vielä epävarma, mutta Pelkosen mukaan loppuviikolla on viitteitä räntäsateesta Etelä-Suomessa. Ennuste ehtii kuitenkin vielä muuttua.

Ilmatieteen laitos on antanut varoitukset huonosta ajokelistä tiistaille ja keskiviikolle lumisateita odottaville alueille.

Pelkonen kehottaa tarkkailemaan ennusteita, varsinkin jos on aamuisin ensi viikolla liikenteessä, sillä yöpakkasten jäljiltä tienpinnat voivat olla liukkaat myös etelässä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa, että talvirenkaita on käytettävä ajoneuvoissa marraskuusta lähtien, jos sää sitä vaatii.

Lue myös:

    Uusimmat