Sadan vuoden takaisista pilvenpiirtäjäsuunnitelmista vihdoin totta: Pian Suomessa asutaan Näsinneulaakin korkeammalla

rakennus keilaniemi rakennusliike havainnekuva 1
Miltä tuntuisi asua jopa 145 metrin korkeudessa? Espoon Keilaniemeen kaavaillaan tornitaloja, joissa maisema on vähintäänkin huikaiseva. Kuva: SRV Yhtiöt OyjSRV Yhtiöt Oyj
Julkaistu 24.10.2016 06:50
Toimittajan kuva

Tapani Pohjala

tapani.pohjala@mtv.fi

Tampereen maamerkki Näsinneula on monille tuttu. Sen huippu kohoaa 168 metriin, hissit pysähtyvät näköalatasanteelle 120 metriin ja ravintola on neljä metriä korkeammalla. Näköalat ovat huikeat.

Näsinneulassa käyneet voivat aistia, miltä tuntuu asustaa jo lähivuosina pääkaupunkiseudun korkeimmissa asuinrakennuksissa. 

Vuonna 2019 käyttöön otettava Helsingin Kalasataman Majakka tulee nousemaan 132 metriin ja Keski-Pasilan sekä Espoon Keilaniemen tornitalot ensi vuosikymmenen alkupuolella kohoavat nähtävästi vielä sitäkin korkeammalle.

rakennus keilaniemi rakennusliike havainnekuva 2

Tältä näyttää havainnekuvien mukaan Keilaniemessa ensi vuosikymmenen alkupuolella. Kuva: SRV Yhtiöt Oyj

Tällä hetkellä Suomen korkeimmat rakennukset, joissa asutaan, jäävät korkeudeltaan selvästi alle sadan metrin. Korkein niistä on Tampereen hotelli Torni, jonka korkeus on 88 metriä. Korkein varsinainen asuinrakennus löytyy Helsingin Vuosaaresta. Cirrus on metrin Tornia matalampi.

Suunnitelmia aiemminkin

– Tässä ei ole kyse tämän tai edellisen vuosikymmenen villityksestä. Ensimmäiset suunnitelmat tornitaloista tehtiin Helsinkiin jo 1900-luvun alkupuolella, kertoo projektipäällikkö Dan Mollgren Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Mollgren viittaa arkkitehti Sigurd Frosteruksen suunnitelmaan tornin rakentamiseksi Stockmannin tavarataloon vuonna 1922. Juuri itsenäistyneen Suomen ilmapiiri oli kansainvälinen ja moderni.

Ajatteluun kuuluivat myös ”pilvenpiirtäjät”. Ainoa toteutunut hanke oli loppujen lopuksi hotelli Torni, joka valmistui vuonna 1931 ja nousee 70 metrin korkeuteen. Upeat ovat näkymät sieltäkin.

Keskustelua korkeista rakennuksista on käyty Helsingissä useaan otteeseen myöhemminkin, mutta se on tyrehtynyt kaupungin hienoon empire-keskustaan ja sen asemasta ympäristöönsä nähden.

Kalasataman tornissa tuhdit neliöhinnat

Ensimmäiset asukkaat muuttavat siis Kalasataman majakkaan runsaan kahden vuoden kuluttua. Vielä horisontissa ei näy korkeaa tornia, mutta rakentajan SRV:n mukaan rakennus on muuttovalmis vuoden 2019 alussa.

– Jo 88 prosenttia asunnoista on varattu ennakkomarkkinoinnissa. Asuntoja valmistuu kaikkiaan 246 kappaletta ja keskimääräinen neliöhinta on runsaat seitsemän tuhatta euroa, kertoo SRV:n tiedottaja Heli Pulkkinen.

1:28img

Hulppeimmat huoneistot sijaitsevat talon 34. ja 35. kerroksessa. Kalleimman huoneiston neliöhinta on yli 16 000 euroa, mutta näköalat ovat Suomessa ennen kokemattomat.

Majakan jälkeen Kalasataman Redin alueelle rakennetaan vielä viisi muutakin asuintornia, jotka kohoavat reilusti yli sadan metrin sekä kaksi muuta korkeaa rakennusta. Rakennusten pitäisi valmistua vuoteen 2023 mennessä.

Suomen ensimmäiset ”pilvenpiirtäjät” vaativat myös rakentajilta uutta tekniikkaa, johon nyt Kalasatamassa saadaan oppia. Taloihin rakennetaan mm. evakuointihissit, jotka ovat käytössä myös mahdollisten tulipalojen sattuessa.

Keski-Pasila

Helsingin Keski-Pasilassa ovat meneillään alueen uuden keskuksen Triplan rakennustyöt. Triplaa rakentaa YIT.

YIT+Tripla+näkymä+etelästä+2

Tällaiseksi kaavaillaan Keski-Pasilan aluetta. Kuva: YIT

Nykyisen aseman seudun lisäksi tullaan Keski-Pasilaan rakentamaan myös Pasilan sillan pohjoispuolelle nouseva Ratapihan alue sekä kolmas alue sillan eteläpuolelle kohti Helsingin keskustaa.

Tällä kolmannelle alueelle suunnitellaan Pasilan uusia ”pilvenpiirtäjiä”. Tästä alueesta suunnittelukilpailu on tarkoitus aloittaa ensi tammikuussa. Alustava kilpailuohjelma on jo valmistunut. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuonna 2021.

Kilpailuohjelmassa ei määritellä, kuinka korkeita rakennuksia lopulta halutaan.

”Koko suunnittelualueelle suunnitellaan 8-10 tornitaloa, joista 5 sijaitsee länsialueella. Tornitalot ovat korkeus-leveyssuhteiltaan hoikkia ja veistoksellisia sekä korkeudeltaan yli 20-kerroksisia. Korkein torni sijaitsee aloitusalueen itäreunassa”, vaaditaan kilpailuohjeissa.

Helsingin kaupunginsuunnitteluvirasto arvioi vuonna 2011 laatimassaan selvityksessä, että Pasilan alueelle tulisi rakentaa 93 - 173 metriä korkeita rakennuksia meren pinnasta laskettuna. Naapurustossa sijaitseva  stadionin torni on korkeudeltaan 77 metriä ja 89 metrin meren pinnan yläpuolella.

Keilaniemi

Rakennusyhtiö SRV kaivaa Kehä ykköstä paraikaa maan alle Espoon Keilaniemessä. Kannen päälle on tarkoitus rakentaa neljä korkeaa,  pyöreää asuinrakennusta.

Toteutuessaan Keilaniemi Towers -asuintornit olisivat SRV:n mukaan Suomen korkeimmat asuintalot, korkeimman tornin yltäessä jopa lähes 145 metrin korkeuteen.

Maisemat 90 metrin korkeudesta

0:24img

Espoon Keilaniemen tornitaloista avautuvat upeat näkymät merelle ja koko pääkaupunkiseudulle.

Katsottavaa riittää kesän upeina aurinkoisina päivinä, syysmyrskyissä tai talvella Suomenlahden jäätilannetta seuraten. Näkymä ei jätä kylmäksi.

Yhtiön mukaan kerroksia tornitaloissa voi olla jopa 40. Kaikkiaan neljään torniin on suunniteltu yli 1 000 asuntoa.

– Aloituksesta ei ole vielä varmuutta. Siellä on valituksia menossa. Mutta meillä on jo varaus kahdesta rakennuksesta ja neljä on suunnitelmissa, opastaa SRV:n viestintäjohtaja Päivi Kauhanen. 

Samassa maisemassa seisoo Espoon vanha maamerkki, entinen Nesteen ja nykyisin Fortumin pääkonttori. Sen katto kohoaa meren pinnasta 90 metriin. Fortumissa pidetään yhtenä vaihtoehtona talon muuttamista asumiskäyttöön.

– Se on yksi mahdollisuus. Yläkertaan asuntoja ja alas liiketiloja ja sieltä suoraan metroon, esittelee Fortumin kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Mikko Tavastila suunnitelmia.

Keilaniemen tornitaloista avautuvat upeat näkymät merelle. Selkeällä säällä katsottavaa riittää vaikka Tallinnaan saakka.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa