Viikin normaalikoulu Helsingissä on saanut muutamia yhteydenottoja oppilaiden vaikeuksista päästä koululle.
Suomessa aamuyöllä alkanut bussilakko on aiheuttanut päänvaivaa kouluissa eri puolilla Suomea. Osassa maata kaupunkien järjestämät koulukyydit kulkevat normaalisti, mutta kaikkialla niitä ei ole onnistuttu järjestämään.
Esimerkiksi Kuopiossa arviolta 500–600 peruskoulun oppilasta on jäänyt ilman kaupungin järjestämää koulukuljetusta, sanoo kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen. Lakko vaikuttanee myös muihin bussilla kouluun kulkeviin oppilaisiin.
– Tämän lakon aikana emme järjestä erillisiä koulukuljetuksia. Huoltajat voivat halutessaan kuljettaa oppilaat kouluun, ja kimppakuljetuksia suositaan, Ahtonen kertoo.
Kuopion suurimmassa alakoulussa, noin 700 oppilaan Pirtin koulussa, lakko ei rehtorin mukaan ole toistaiseksi näkynyt arjessa. Yksittäisiä oppilaita on silti saattanut jäädä lakon takia pois, ja osa työntekijöistä on tullut koululle kimppakyydeillä.
– Olemme kaupunkialueen koulu. Meillähän isot massat eivät onneksi ole kiinni koulukuljetuksissa, rehtori Sami Varis kertoo STT:lle.
– Tiedän yksittäisiä tapauksia, joissa huoltaja on ilmoittanut, ettei saa tänään järjestymään kyytiä, hän kuitenkin lisää.
Peruskoulut eivät voi siirtyä lakon vuoksi etäopetukseen, sillä perusopetuslaki ei salli sitä eivätkä korona-ajan poikkeusjärjestelyt ole enää voimassa.
Tilannetta helpottaa kuitenkin se, että osissa Suomea vietetään talvilomaa.
Helsingin Viikissä opetus jatkuu normaalisti
Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun toiminnassa lakko on näkynyt maltillisesti. Koulu on saanut muutamia yhteydenottoja oppilaiden vaikeuksista päästä koululle lakkojen takia, kertoo Viikin normaalikoulun perusopetuksen yläkoulun rehtori Ilkka Laasonen STT:n haastattelussa.
– Kovin montaa viestiä ei ole tullut, niin suurin osa oppilaista taitaa päästä paikalle siitä huolimatta, että on bussilakko, Laasonen sanoo.
Helsingissä Viikissä sijaitsevan koulun vierestä ajaa Laasosen mukaan normaalisti noin neljä tai viisi bussilinjaa. Näistä linjoista noin puolet on Laasosen tietojen mukaan lakon alla. Lähialueella ei kulje muita joukkoliikennevälineitä.
Viikin normaalikouluun kuuluu ala- ja yläkoulu sekä lukio. Peruskoululaisista noin kolmannes tulee Laasosen mukaan kouluun bussilla.
– Sen sijaan lukiolaiset tulevat meille ympäri Helsinkiä. Veikkaan, että suurin osa heistä tulee meille julkisella liikenteellä.
Opetus jatkuu Viikin korkeakoulussa normaalisti lukujärjestyksen mukaan lähiopetuksessa ainakin peruskoululaisten osalta.
– Lukiolaisten rehtori pohtii kehittämisryhmän kanssa, miten heidän kokeitaan voidaan tarvittaessa järjestää. Lukiolaiset ovat onneksi kuitenkin joustavampi ryhmä kuin peruskoululaiset, Laasonen sanoo.
Koululaisia ja heidän huoltajiaan on Laasosen mukaan tiedotettu lakon mahdollisista vaikutuksista kouluun saapumiseen.
– Kerroimme huoltajille, että jos he tuovat oppilaita autolla kouluun, heidät tulisi jättää hieman kauemmaksi koululta, jotta rakennuksen eteen ei syntyisi ruuhkaa tai vaaratilanteita.
Laasonen ei ole kuitenkaan havainnut, että huoltajat olisivat tuoneet oppilaita kouluun tavallista enemmän.
Porissa lukujärjestyksiä on muutettu
Porissa Satakunnassa lakko ei vaikuta kaupungin järjestämiin koulukuljetuksiin. Joidenkin koulujen lukujärjestyksiin on tehty muutoksia, ja joukkoliikenteen busseja kulkee normaalia harvemmin, mutta pääsääntöisesti lapset pääsevät kouluun, sanoo opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen.
– Alkuviikosta on tehty suunnitelma niistä vuoroista, joita pystytään ajamaan. Käytännössä pystymme turvaamaan peruskoulujen lakisääteiset koulukuljetukset avoimessa joukkoliikenteessä, Tiirikainen kertoo.
Osa oppilaista voi joutua odottamaan koululla tunnin verran ennen opetuksen alkua tai paluubussin lähtöä.
– Jos tulee yksittäisiä todella hankalia tapauksia, jos lakko pitkittyy ja tulee ongelmia, voidaan jatkossa miettiä myös yksittäisiä taksikuljetuksia, Tiirikainen lisää.
Porissa on myös "jonkin verran" muualla kuin lähikoulussaan koulua käyviä, joilla ei ole lakisääteistä oikeutta koulukuljetukseen. Tiirikaisella ei kuitenkaan keskiviikkona aamupäivällä ollut tiedossaan tapauksia, joissa oppilaita olisi jäänyt pois koulusta lakon takia.
Lakko vaikeuttaa myös työmatkoja
Bussilakko vaikuttaa myös koulujen opettajiin ja muuhun henkilökuntaan. Viikin normaalikoulun henkilökunnalle on jaettu rehtori Laasosen mukaan yhteinen kimppakyytitaulukko, johon he voivat merkitä työmatkareittejään. Silloin autolla kulkevat voivat tarvittaessa ottaa kyytiin muita työmatkalaisia reitin varrella.
– Toivon, että kaikki henkilökunnan jäsenet pääsisivät mahdollisimman helposti kouluun jollain kyydillä. En ole kuullut, että joku olisi tämän lakon vuoksi joutunut jäämään pois töistä, Laasonen sanoo.
Koulun läheisyydessä olevalla bussipysäkillä seisoi keskiviikkoaamuna useita ihmisiä odottamassa bussia. Yksi heistä oli Jaakko Laasanen, joka kertoi olevansa matkalla töihin.
– Katsoin aamulla Reittioppaasta sopivan bussin, mutta yhtäkään bussia ei ole kyllä vielä tälle pysäkille tullut. Niin en tiedä, katsotaan mitä tapahtuu, Laasanen sanoo.
Samalla bussipysäkillä ollut työmatkalainen Kati Salo kommentoi myös, että hänen odottamansa bussi ei ollut vielä tullut.
Joukkoliikenteen vuorojen peruutuksista pyritään lisäämään ajantasaista tietoa eri järjestelmiin, Helsingin seudun liikenne (HSL) tiedottaa. Kaikkia ajamattomia vuoroja ei ole kuitenkaan peruttu esimerkiksi Reittioppaassa ennakkoon.
Laasanen pohti, mitä tehdä, jos hänen odottamansa bussi ei saavu ollenkaan paikalle.
– Olisin menossa bussilla lähimmälle metropysäkille, jonne on useampi kilometri matkaa. Asun tässä lähellä, niin haen varmaan pyörän tai sitten jään kotiin etätöihin.
Rehtorilta terveiset neuvottelupöytään
Linja-autoliikennettä ja huoltokorjaamoita koskevan työriidan osapuolina ovat työntekijäliitto Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) sekä Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT). Sovittelija Jukka Ahtela kertoi keskiviikkona Twitterissä, että asian sovittelu jatkuu torstaina.
Viikin normaalikoulussa ei ole Laasosen mukaan erikseen varauduttu lakon mahdolliseen pitkittymiseen.
– Toki seuraamme tilannetta jatkuvasti, mutta toivomme, että lakko jäisi mahdollisimman lyhyeksi, Laasonen sanoo.
Laasonen toivoo viisautta ja ymmärrystä lakon osapuolille neuvottelupöytään, jotta he pääsisivät pian yhteisymmärrykseen.
– Oppilaat eivät tarvitse mitään lisärasitteita koulunkäyntiin. Toivon, että ratkaisu neuvotteluihin syntyy mahdollisimman nopeasti.