Sadat ravintolat halusivat jatkoaikaa anniskelulle – yöravintoloiden määrässä huima kasvu

oluthana
Alkoholin ulosmyyntiluvan on hankkinut 700 ravintolaa.Lehtikuva
Julkaistu 29.12.2018 05:25

MTV UUTISET – STT

Uusi alkoholilaki on lisännyt yöravintoloiden määrää.

Ravintoloita, jotka voivat halutessaan anniskella aina aamuneljään asti, on nyt reilusti yli 1  600. Vuosi sitten niitä oli 600 vähemmän, kertoo lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Lakiuudistuksen myötä ravintolat, joilla on anniskelulupa, saivat oikeuden pitempään aukioloon sisätiloissa omalla ilmoituksella. Aikaisemmin siihen piti hakea lupa.

Ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta muistuttaa, että kaikki jatkoaikaa halunneet ravintolat eivät ole välttämättä auki myöhään.

–  Monet kokeilevat uuden lain mukaista ilmoitusta pidemmästä aukiolosta ja katsovat, riittääkö asiakkaita. Emme tiedä, kuinka moni on oikeasti jatkanut anniskelua aamuneljään asti.

Osa ravintoloista pitää ovia pitkään auki sesonkien ja tapahtumien aikana tai pelkkinä viikonloppuina, sanoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi ravintola- ja matkailualaa edustavasta MaRasta.

–  Aukioloaikaa pidennetään esimerkiksi kesätapahtumaviikon, uudenvuoden ja vapun aikana. Ravintoloille on iso helpotus, kun nyt riittää ilmoitus eikä tarvitse hakea lupaa kahden vuoden välein.

Ulosmyynti kiinnosti 

Lakimuutoksen jälkeen ravintolat voivat anniskella kaikkea alkoholia puoli kahteen ja aluehallintovirastolle tehdyllä ilmoituksella neljään asti aamuyöllä. Asiakkaat voivat vielä juoda juomiaan tunnin verran, mutta ei enää sen jälkeen.

Aiemmin eri alkoholivahvuuksille oli erillisiä lupia, jatkoaikalupaa piti hakea erikseen, lopettaa anniskelu kello puoli neljältä ja laittaa ovet säppiin neljältä.

Lakiuudistus toi ravintoloille myös luvan myydä alkoholia ulos samoin pelisäännöin kuin vähittäiskauppa, eli korkeintaan 5,5-prosenttisia juomia kello 9–21.

Vaikka moni ihmettelee, miksi kansa ostaisi juomia mukaan ravintolasta eikä kaupasta, myyntiluvan on hankkinut jo runsaat 690 ravintolaa. Määrä tuli Kunnakselle pienoisena yllätyksenä.

–  Luvan hankkineissa on todennäköisesti haja-asutusalueiden ravintoloita ja erikoistuotteita myyviä paikkoja. Vähittäismyynti ei ole välttämättä ravintoloille isoa bisnestä.

Aittoniemi listaa myyntilupien hankkijoiksi myös matkailuyrityksiä, veneilijöitä palvelevia ravintoloita, leirintäalueita ja pienpanimoravintoloita.

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi