Alkoholilain muutos vapauttaa ravintolat maaliskuusta lähtien pidentämään anniskeluaikaa aina aamuneljään asti. Samalla poistuva sulkemisaikojen sääntely on johtamassa siihen, että moni ravintola aikoo pitää ovensa auki jatkossa aamuviiteen asti.
Siinä missä uuden alkoholilain yhteydessä suurin kohu on keskittynyt nelosoluen myynnin ympärille, ovat muutokset ravintoloiden ja anniskelun suhteen jääneet vähälle huomiolle.
Jo nyt aukioloaikojen sääntelystä on luovuttu eli ravintola on vuoden alusta alkaen saanut itse päättää kuinka pitkään se pitää ovensa auki asiakkaille.
Juomia aamuneljään asti
Maaliskuun alusta alkaen myös anniskeluajat vapautuvat ja alkoholia saa ostaa aamuneljään asti. Ennen kello neljän valomerkkiä ostettuja juomia saa nauttia aina aamuviiteen saakka.
Monet ravintolat aikovatkin ainakin viikonloppujen osalta ja kokeilumielessä pidentää aukioloaan myöhemmäksi.
– Lopullisen päätöksen tekee tässä asiassa tekevät kuluttajat. Me lähdemme siitä, että heti maaliskuun alussa anniskelleen neljään asti ja aika varmasti monessa paikassa ollaan ainakin viiteen asti auki, sanoo yhteensä 14:sta yökerhoa ympäri Suomen pyörittävän NPG-ketjun toimitusjohtaja Antti Raunio.
Määrätyn sulkemispakon poistumisen myötä ravintolat voisivat olla avoinna siis tätäkin pidempään. Koska alkoholia ei kuitenkaan aamuviiden jälkeen voi enää ravintoloissa nauttia, on niiden aukipitäminen tätä myöhemmin kuitenkin aika epätodennäköistä ja kannattamatonta.
– Kyllä me varmasti tulemme kokeilemaan tällaisiakin konsepteja tai jotain tällaisia iltoja, mutta en usko, että siitä tulee mikään yleinen trendi, Raunio uskoo.
Bileet jatkuvat pidempään
Toiminnan kannattavuutta tultaneen kokeilemaan ainakin viikonloppuisin myös pienemmissä pubeissa. Helsingin Kalliossa bändikeikkapaikkana tunnetulle ravintolalle uusi anniskelulaki antaa uudenlaisen mahdollisuuden.
– Keikat ovat loppuneet, aika lailla silloin baari on mennyt kiinni ja asiakkaat ovat jatkaneet pidempää auki oleviin paikkoihin tai kotiin. Meillä tämä tarkoittaakin nyt sitä, että kun keikat loppuvat, baari ei menekään kiinni vaan bileet jatkuvat ja meillä voi jatkaa, Lepakkomiehen ohjelmapäällikkö Arttu Patolahti sanoo.
Myös byrokratia vähenee, kun jatkossa anniskelua voi jatkaa kello 1.30 jälkeen ilmoitusmenettelyllä. Jos ravintola aikoo pidentää anniskeluaan, tulee sen kuitenkin järjestää vähintään yksi järjestyksenvalvoja jokaista alkavaa sataa asiakasta kohden.
Järjestyksenvalvoja voi tehdä ravintoloissa kuitenkin muutakin kuin vain valvoa järjestystä, mikä helpottaa eteenkin pienten ravintoloiden vaatimusta.
Mainontasääntely puolestaan kevenee siten, että jatkossa myös happy hour -mainonta ravintolan ulkopuolella sallitaan.