Suomessa käytettiin viime vuonna yhteensä 87 terawattituntia sähköä, mikä oli kaksi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
Teollisuuden käyttöön tästä päätyi 41 terawattituntia, eli 47 prosenttia, ilmenee Energiateollisuuden ennakkotilastosta.
Teollisuuden osuus sähkönkulutuksesta oli korkeampi ennen finanssikriisistä lähtenyttä pitkää taantumaa ja teollisuuden rakennemuutosta.
Vuonna 2006 teollisuus käytti 48 terawattituntia sähköä, eli 53 prosenttia koko kulutuksesta.
Viime vuonna sähkönkulutus kasvoi eniten kemianteollisuudessa ja metallinjalostuksessa, joiden kulutus kasvoi kolme prosenttia. Metsäteollisuudessa kasvua kertyi noin prosentin verran.
Uusiutuvien osuus lähes puolet – mutta hiilidioksidipäästöt nousivat
Sähkön tukkuhinta nousi viime vuonna keskimäärin 41 prosenttia. Yhtä korkealla tasolla liikuttiin viimeksi vuonna 2011.
Tukkuhintaa nosti Pohjois-Euroopan poikkeuksellisen lämmin ja kuiva kesä, jonka seurauksena vesivoimaa oli tarjolla niukasti. Lisäksi viime talvi oli tavallista kylmempi.
– Kun vesivoimaa ei ollut tarjolla, käytössä oli enemmän polttoaineita, joiden hyödyntäminen on selvästi aiempaa kalliimpaa kohonneiden päästöoikeuskustannusten vuoksi, sanoi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä tiedotteessa.
Suomi toi edelleen suuren osan käyttämästään sähköstä, kaikkiaan 20 terawattituntia. Leskelän mukaan tuonnin osuus on Euroopan ennätystasoa.
– Tähän on tulossa helpotusta, kun saamme käyttöön lisäydinvoiman ja muun muassa lisää tuulivoimaa, Leskelä sanoi.
Uusiutuvien energialähteiden osuus sähköntuotannosta oli 47 prosenttia. Hiilidioksidineutraalia oli 79 prosenttia tuotannosta.
Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt nousivat noin 15 prosenttia, kun kylmä talvi kasvatti lämmityksen tarvetta. Viime vuoden noususta huolimatta sähköntuotannon päästöt ovat kymmenen vuoden aikana laskeneet tuntuvasti.
Energiateollisuus arvioi, että sähkön ja kaukolämmityksen päästöt puolittuvat nykyisestä ensi vuosikymmenellä.