Sähkönkulutus väheni Suomessa viime vuonna 5,4 terawattituntia – "Kampanja energian säästämiseksi on ollut erittäin onnistunut"

2:20img
Enemmistö suomalaisista kannattaa sähkötukea
Julkaistu 12.01.2023 10:00(Päivitetty 12.01.2023 12:19)

MTV UUTISET–STT

Sähkönkulutus väheni Suomessa viime vuonna 5,4 terawattituntia edellisvuodesta. Tämä tarkoittaa noin kuuden prosentin alenemaa vuoden 2021 kulutuksesta. Eniten sähkönkulutus väheni joulukuussa, jolloin sähkön lämpötilakorjattu kulutus oli 10 prosenttia alempana kuin vuotta aiemmin.

Asiasta kertoi Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä Energiateollisuuden järjestämässä tiedotustilaisuudessa torstaina.

Syksyllä Suomessa aloitettu kampanja energian säästämiseksi on Leskelän mukaan ollut erittäin onnistunut. Kampanjan täsmällistä vaikutusta on kuitenkin vaikea arvioida.

– Kampanjalle on hankala antaa mitään lukuarvoja, mutta kyllä kaikella keskustelulla, kannustuksella, neuvoilla ja ohjeilla on ollut ihan valtavan suuri merkitys, Leskelä sanoi.

– Sähkön käyttö kuluttajapäässä on vähentynyt merkittävästi. Kotitalouksien tietoisuus sähkönkulutuksesta on lisääntynyt valtavasti.

Iso muttei tavaton pudotus

Vaikka pudotus sähkönkulutuksessa on Leskelän mukaan suuri, ei se ole aivan poikkeuksellinen. Esimerkiksi ensimmäisenä koronavuonna 2020 kulutus laski yli neljällä terawattitunnilla edeltävästä vuodesta. Myös vuonna 2011 nähtiin lähes neljän terawattitunnin pudotus vuosikulutuksessa.

Kaikkiaan sähköä kulutettiin Suomessa viime vuonna 82 terawattitunnin edestä. Tästä teollisuuden osuus oli lähes 45 prosenttia.

Leskelän mukaan myös teollisuuden sähkönkulutus väheni noin kuudella prosentilla viime vuonna. Tähän vaikutti säästötoimien ohella alkuvuoden lakko metsäteollisuudessa.

Muussa kuin teollisuuskäytössä olevaa sähköä kulutettiin Leskelän mukaan loppuvuodesta 8–10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Sähkön nettotuonti väheni yli neljänneksellä

Energiateollisuuden mukaan sähköä tuotiin Suomeen viime vuonna 5,3 terawattituntia edellisvuotta vähemmän. Tämä oli yli neljänneksen vähemmän kuin vuonna 2021. Kaikkiaan sähköä tuotiin 12,5 terawattituntia.

Valtaosa tuonnin vähentymisestä selittyy sillä, että Venäjän tuonti lakkasi toukokuussa kokonaan. Pohjoismainen tuonti taas kasvoi viime vuoteen verrattuna vain 0,4 terawattituntia.

Sähkön kotimainen tuotanto pysyi edellisvuoden tasolla eli 69 terawattitunnissa. Näin ollen tuonnin lakkaaminen Venäjältä kompensoitiin Energiateollisuuden mukaan Suomessa pääosin leikkaamalla kulutusta. Kulutus laski viime vuonna 5,4 terawattituntia eli lähes prikulleen yhtä paljon kuin tuontikin.

Tuotannon päästöt vähenivät

Energiateollisuuden mukaan uusiutuvien energianlähteiden osuus kotimaisesta sähköntuotannosta oli hieman yli puolet.

Sen sijaan sähköstä tuotettiin hiilidioksidineutraalisti viime vuonna lähes 90 prosenttia. Kasvua oli edellisvuodesta kolme prosenttiyksikköä.

Kotimaisen sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat noin kuusi prosenttia vuodesta 2021.

Trendi on jatkunut laskevana jo pidempään. Viiden viime vuoden aikana kotimaisen sähköntuotannon päästöt ovat tulleet alas lähes 40 prosenttia. Vuodesta 2010 päästöt ovat laskeneet yli kolme neljäsosaa.

Viime vuonna sähköntuotannosta aiheutui päästöjä noin 4,4 megatonnia. Yksi megatonni tarkoittaa miljardia kilogrammaa.

Leskelän mukaan päästöjen vähentyminen oli jopa hieman yllättävä uutinen. Maakaasun tuonnin vähentymistä kun kompensoitiin Suomessa tuottamalla edellisvuotta enemmän energiaa kivihiilellä.

– Maakaasun käyttö on kuitenkin vähentynyt niin rajusti, että se selittää sähköntuotannon päästöjen vähenemistä kaikkein eniten, Leskelä totesi.

Maakaasua käytettiin viime vuonna Suomen energiantuotannossa alle kolmasosa edellisvuoden tasosta.

Tuulivoiman tuotanto kasvoi 40 prosenttia

Tuulivoiman tuotantokapasiteetissa nähtiin Energiateollisuuden mukaan rajua kasvua. Uusien voimaloiden myötä kapasiteettia oli viime vuonna kolme neljäsosaa edellisvuotta enemmän.

Tuulivoimaa tuotettiin kuitenkin "vain" 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Leskelän mukaan tuulivoiman tuotanto laahaa tyypillisesti hieman kapasiteetin kasvun perässä.

– Valtaosa uusista tuulivoimaloista valmistui loppuvuonna. Tuotanto kasvaa yleensä puolesta vuodesta vuoteen kapasiteetin kasvun jälkeen, Leskelä kertoi.

– Siksi tuotanto ei kasvanut vielä viime vuonna tämän enempää.

Lue myös: Lintilä: Yrityksille ja kuluttajille tulee pidennystä sähkölaskun maksuaikaan

Tuoreimmat aiheesta

Energiakriisi