Säilöönotto aina poikkeus - vain murto-osalla turvapaikanhakijoista kokemusta

1:27img
Julkaistu 18.12.2015 21:26
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Metsälän säilöönottoyksikössä oli tänään iltapäivällä 27 asiakasta. 
Yksikössä on 46 asiakaspaikkaa. Keskimäärin siellä viivytään noin viisi päivää.

Säilöönottoyksikön palveluita tarvitaan, kun henkilöllä ei ole lupaa olla Suomessa, mutta hän ei tahdo vapaaehtoisesti lähteä. Tänä vuonna Metsälässä oli marraskuun loppuun mennessä ollut 849 asiakasta.

-Henkilökuntamme näkee työssään paljon ihmiskohtaloita ja meidän työmme on olla heidän tukenaan käännyttämisprosessissa, kuvailee keskuksen väliaikainen johtaja Veikko Pyykkönen.

Käännytettävien tilanne ei ole helppo, mutta vaativaa on henkilökunnallakin.

-Ammatillistuminen auttaa jaksamaan. Toki tiukat tilanteet koskettavat, mutta ammattimaisen otteen ansiosta niitä jaksaa päivästä toiseen, kertoilee Pyykkönen.

Jotakin työntekijöiden asenteesta ja osaamisesta kertonee sekin, että yksikköön tulee postikortteja ympäri maailman, joissa kiitellään yksikössä vietetystä ajasta.

Vaikka käännytettävä on todennäköisimmin henkilö, jonka turvapaikka-anomus on jo vireillä toisessa EU-maassa, toisenlaisiakin tapauksia on. Ulkomaalainen saattaa päätyä säilöönottoyksikköön siksi, että hän on yrittänyt maahan vaikka hänellä on maahantulokielto. Myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on säilöönottokeskuksen asiakkaissa.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvettua nopeasti syksyllä useimmiten mainitut kansallisuudet julkisessa keskustelussa ovat olleet irakilainen ja afganistanilainen. Helsingissä Metsälän säilöönottoyksikössä on kuitenkin tänä vuonna kirjattu asiakkaiksi muun muassa virolaisia, gambialaisia, romanialaisia, algerialaisia, irakilaisia, venäläisiä, marokkolaisia, albanialaisia, nigerialaisia ja muita muita kansallisuuksia. Mutta tilastojen valossa ei esimerkiksi yhtään afganistanilaista.

Säilöönotto harvinaista

Suomeen on tänä vuonna tullut yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Tätä ennen hakemuksen jätti noin 3000 pakolaiseksi pyrkivää vuosittain.

Päätöksen on tähän asti saanut noin puolessa vuodessa. Eli marraskuun loppuun menneissä tehdyissä myönteisissä tai kielteisissä päätöksissä tuskin on vielä mukana syyskesällä Suomeen pyrkineitä. Sen sijaan joukossa on runsaasti rauenneita hakemuksia, joista valtaosa on irakilaisten syksyn aikana jättämiä.

-Yleensä hakemus vedetään pois prosessin alkuvaiheessa, kerrotaan Maahanmuuttoviraston tiedotuksesta.

Vaikka turvapaikanhakijoiden määrät ovat nopeasti nousseet suuriksi, on säilöönottoja edelleen vähän. Säilöön otetaan esimerkiksi joissakin tapauksissa henkilöllisyyden selvittämisen ajaksi. Tavallisimmin säilöönottokeskuksen asiakas on nuori mies, jonka turvapaikkahakemusta pitäisi käsitellä Duplin-säännön perusteella jossakin muussa EU-muussa.

Tieto lisää ymmärrystä

Tänään on vietetty kansainvälistä siirtolaisten päivää. Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Anne Brasseur vetosi kansanedustajiin, jotta nämä tutustuisivat kotimaissaan säilöönottoyksiköihin. Siksipä Metsälän säilöönottokeskus sai tänään vieraakseen kansanedustajia.

Vasemmistoliiton Li Andersson totesi vierailun olevan hyödyllinen.

-Kun tietää mistä puhuu, niin yhteinen keskustelu on hedelmällisempää ja saadaan yhdessä pohdittua parempia ratkaisuja, arvioi Andersson vierailun hyötyjä.

Kansanedustajat keskustelivat vierailullaan niin säilöönotettujen kuin henkilökunnankin kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset