Liikennevirhemaksu jo 1 km/h ylinopeudesta? Näin poliisi kommentoi autoilijoita hämmentänyttä lakiuudistusta

Tuleva tieliikennelaki mahdollistaa yli 1 km/h ylinopeudesta sakottamisen, mutta poliisista kerrotaan, ettei tätä todennäköisesti sovelleta käytännössä.

Kerroimme aiemmin tänään, että ensi kesästä lähtien poliisi voi antaa 100 euron liikennevirhemaksun jo 1 km/h ylinopeudesta. Alle 60 km/h nopeusrajoitusalueella sakon suuruus on 100 euroa ja yli 60 km/h nopeusrajoitusalueilla 70 euroa.

Poliisin liikenneturvallisuuden johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo nyt, ettei poliisin ole pakko alkaa sakottamaan pienimmistäkin ylinopeuksista, vaikka valtuudet tähän olisi.

– Se on harkintaperusteinen ja poliisihallitus tulee ohjeistamaan kentän siitä, mikä tulee olemaan uusi liikennevirhemaksun raja. Nythän se on rikesakossa seitsemän kilometriä. Tuleeko se olemaan seitsemän, kuusi, viisi vai neljä, niin aika sen näyttää. Mutta tuskinpa nyt yhtä kilometriä tulevat määräämään, Pasterstein kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Pastersteinin mukaan myös nykyisin poliisilla on periaatteessa sama mahdollisuus sakottaa ihan pienestäkin ylinopeudesta, mutta tällä hetkellä sitä ei ole kirjoitettu samassa muodossa lakiin.

Suomalaiset noudattavat hyvin liikennerajoituksia

Pastersteinin mukaan suomalaiset noudattavat liikennerajoituksia kohtuullisen hyvin.

– Nopeusrajoituksia noudatetaan kohtalaisen hyvin, mutta parantamisen varaa on, Pasterstein toteaa.

Poliisin tavoitteena on, että vuonna 2020 liikenteessä menetettäisiin enintään 136 henkeä vuosittain. Jotta tavoitteeseen päästään, on poliisin tehtävä toimenpiteitä.

– Yleensä kun puhutaan keinoista, poliisilla se tarkoittaa sitä, että puuttumiskynnystä täytyy pienentää. Poliisin kohdalla se tarkoittaa sitä, että puututaan entistä tiukemmin ja entistä pienempiin rikkeisiin.

Tällä hetkellä poliisi kirjoittaa 350 000 sakkoa vuosittain. Sakoilla ja rikesakoilla valtion kassaan kilahtaa vuosittain noin 100 miljoonaa euroa.

Edit 28.6 kello 9.48: Otsikon sakko-sana muutettu liikennevirhemaksuksi.

Lue myös:

    Uusimmat