Liikkuvan poliisin Perinneyhdistyksen mukaan uudessa tieliikennelaissa olevaan liikennevirhemaksuun jäänyt epäkohta on esimerkki huonosta lainsäädännöstä. Asiasta ovat yhdistyksen mukaan huomauttaneet lukuisat asiantuntijatahot, mutta korjausta ei ole tehty.
Kesäkuun alussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki poistaa käytöstä tutun rikesakkojärjestelmän. Rikesakkojen tilalle tulevat uudet liikennevirhemaksut, joita määrätään esimerkiksi lievistä ylinopeuksista. Liikennevirhemaksujen kasautuminen ei johda ajokieltoon, kuten vielä toistaiseksi käytössä olevassa rikesakkojärjestelmässä tapahtuu.
Vuonna 2013 lakkautetun liikkuvan poliisin perinnettä vaalivan yhdistyksen mukaan uuteen tieliikennelakiin on kuitenkin jäänyt porsaanreikä, joka mahdollistaa sen, että osa yli 20 km/h:n ylinopeuksista voi jäädä tulevaisuudessa kokonaan rankaisematta.
Lue myös: IS: Poliisijärjestö ehdottaa mullistavaa muutosta Suomen peltipoliiseihin
Tilanne "täysin käsittämätön"
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys huomauttaa medialle lähettämässään tiedotteessa, että uutta liikennevirhemaksua sovelletaan enintään 20 km/h:n ylinopeuksiin. Mikäli ylinopeutta on esimerkiksi 21 km/h, on kyseessä jo rikoslain mukainen liikenneturvallisuuden vaarantaminen.
Ongelmaksi kuitenkin muodostuu tässä tapauksessa se, että liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ei voida rangaista silloin, jos tienkäyttäjän menettely on aiheuttanut vain vähäistä vaaraa.
– Kun liikennevirhemaksu voidaan määrätä enintään 20 km/h:n ylinopeudesta, sitä suuremmasta, vain vähäistä vaaraa aiheuttavasta ylinopeudesta ei voi määrätä kumpaakaan, ei sakkoa eikä liikennevirhemaksua, yhdistys kertoo tiedotteessaan.
Tämän seurauksena voi olla esimerkiksi se, ettei poliisi voi sakottaa autoilijaa, joka ajaa yli 20 km/h:n ylinopeutta esimerkiksi moottoritiellä, ellei tämä vaaranna muuta liikennettä merkittävästi.
– On täysin käsittämätöntä, että kyseinen merkittävä epäkohta on jäänyt uuteen tieliikennelakiin, vaikka useat liikenneturvallisuuden asiantuntijatahot ovat lain lausuntokierroksella omissa lausunnoissaan kiinnittäneet huomionsa edellä kuvattuun vakavaan epäkohtaan, yhdistys jyrähtää.
Poliisin uusi "palveluhinnasto"
Rikesakkojärjestelmän korvaavat liikennevirhemaksut ovat poliisin kannalta merkittävin muutos tieliikennelaissa.
Liikennevirhemaksujen summat löytyvät esimerkiksi alla olevasta twiitistä. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja ylikomisario Dennis Pasterstein nimitti niitä päivityksessään poliisin "palveluhinnastoksi".
Lähde: Liikkuvan poliisin Perinneyhdistys