Saksa on EU-maista riippuvaisin Venäjän energiasta, mutta nyt sekin suostuu kivihiilipakotteeseen – maan pelkona on kuitenkin lama

Euroopan unionin jäsenmaista Saksa on kaikkein riippuvaisin venäläisestä energiasta, mutta tiistaina maa ilmoitti suostuvansa venäläisen kivihiilen ottamiseen EU:n pakotelistalle. 

EU-maiden suurlähettiläät kokoontuvat tänään keskiviikkona Brysseliin keskustelemaan viidennestä pakotelistasta Venäjää vastaan.

Uusi pakotelista sisältäisi kivihiilen tuontikiellon. Sen lisäksi siihen sisältyisi venäläispankkeihin kohdistuvia toimia, EU-satamien sulkeminen venäläisiltä aluksilta, uusia vienti- ja tuontikieltoja sekä joukko muita kohdennettuja toimia.

Kivihiilen nostamista pakotelistalle on aiemmin viivyttänyt se, että osa EU-maista on varsin riippuvaisia venäläisenergiasta. Esimerkiksi 40 prosenttia unionin maakaasusta tulee tuontina Venäjältä.

Saksan varakansleri ja talousministeri Robert Habeck myöntää, että Saksa on ollut liiallisen riippuvainen venäläisestä energiasta. 

– Toisin kuin muut Euroopan maat Saksan hallitus on viime vuosina ja jopa vuosikymmeninä lisänneet riippuvuuttaan entistä enemmän. Sen takia me olemme eri tilanteessa kuin muut maat.

Habeckin mukaan Saksa vähentää energiariippuvuuttaan Venäjästä nyt vauhdilla. 

Sen sijaan täydellinen irrottautuminen kaasusta ei ole Saksalle vielä mahdollista, se tietäisi satojen tuhansien, jopa miljoonien työpaikkojen menetystä ja tuhansien kaasusta riippuvaisten tehtaiden tuotannon välitöntä pysähtymistä.

Saksan mukaan tämä johtaisi vakavaan lamaan Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat