Saksa purkaa rajoituksiaan, nyt sadat tuhannet varaavat etelänmatkoja – loppukesälle povataan tartuntaryöpsähdystä

6:56img
Katso video: MTV Uutiset raportoi joulukuussa täydelliseen sulkutilaan menneestä Saksasta.
Julkaistu 13.06.2021 06:57
Toimittajan kuva

Antti Kylmänen

antti.kylmanen@mtv.fi

Saksalaisten lomakuume kasvaa jylisten, kun koronarajoituksia puretaan hiljalleen ympäri Eurooppaa.

Kesäloma on saksalaisille suorastaan pyhä asia, ja rajoitusten purkamisen myötä ulkomaanmatka alkaa olla jälleen varteenotettava vaihtoehto kesäsuunnitelmaksi, kirjoittaa The Guardian.

Saksan ulkoministeriö suosittelee yhä ylimääräisen matkustamisen välttämistä.

Samalla se on kuitenkin poistanut saksalaisten suosimat lomakohteet, kuten Espanjan Baleaarit, Sveitsin, Italian, Kroatian ja Tšekin, korkean tartuntariskin maiden listalta.

Kun rajoituksia puretaan samanaikaisesti Saksassa ja lomakohteissa, sadat tuhannet saksalaiset valmistelevat lomamatkojaan näihin kohteisiin.

Lue myös: Saksa poistaa matkustusvaroitukset useimpiin maihin – Britannia edelleen mustalla listalla

Rajoitusten purkamisen Saksassa on mahdollistanut maan merkittävästi parantunut koronatilanne.

Torstaina 10. kesäkuuta Saksan ilmaantuvuusluku oli 22 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden. Ilmaantuvuusluku pieneni edellisestä viikosta 42 prosenttia.

Kesäkuun 6. päivä Saksassa tehtiin 1,49 koronatestiä jokaista sataa tuhatta asukasta kohden. Suomessa saman päivän luku oli 2,82, tieteellisen verkkojulkaisun Our World In Datan mukaan.

Saksassa koronavirukseen on kuollut yhteensä yli 90 000 ihmistä. Kuolemia tapahtuu maassa yhä päivittäin noin sata.

”Pandemia ei ole läheskään ohi”

Rober Koch -instituutin (RKI) johtaja Lothar Wieler varoitti saksalaisia torstaina tiedotustilaisuudessa siitä, ettei pandemia ole todellakaan ohi.

Esimerkiksi saksalaisissa hoivakodeissa on kevään aikana koettu koronaviruksen brittivariantin aiheuttamia epidemioita.

– Virus tarttuu pienimpäänkin mahdollisuuteen, eikä meidän tule antaa sille sellaista, Wieler sanoi.

Ulkomaille matkustavilta saksalaisilta vaaditaan todistus negatiivisesta koronavirustestistä, koronarokotteesta tai koronavirustaudin sairastamisesta viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Maan terveysministeri Jens Spahn julkistikin samassa tilaisuudessa sähköisen rokotepassin, jonka avulla koronarokotuksen saaneet voivat todistaa saaneensa rokotuksen.

Lue myös: EU:n yhteinen rokotustodistus tulee heinäkuussa – pääseekö kansalainen matkustamaan jo ensimmäisen rokoteannoksen saatuaan?

Todistuksen voi näyttää paikallisen koronajäljityssovelluksen kautta tai QR-koodina matkapuhelimen näytöltä.

Rokotuspassin pitäisi kelvata todistuksena kaikkialla Euroopan unionissa. Spahn kutsui passia uudeksi työkaluksi taistelussa koronaa vastaan ja toivoo passin kannustavan yhä useampia ihmisiä ottamaan koronarokotteen.

– Tavoite on, että tämä digitaalinen rokotustodistus pystytään lukemaan niin Helsingissä ja Amsterdamissa kuin Mallorcalla, Spahn sanoi.

Saksan hitaasti käynnistynyt rokotuskampanja on saanut tuulta siipiensä alle. Tällä hetkellä Saksan väestöstä 24,9 prosenttia on rokotettu koronavirusta vastaan.

Lue myös: Moni maa käynnistää lomasesonkia ja pian turisti voi päästä palmun alle ilman karanteenia – katso koonti Euroopan lomakohteiden rajoituksista

Rokotteista pelastus neljänneltä aallolta

Saksalaiset virologit ovat lähes varmoja, että koronatapaukset tulevat lisääntymään maassa loppukesästä, kun ihmiset liikkuvat ja kokoontuvat enemmän samalla, kun lämpötila viilenee syksyä kohden.

He kuitenkin toivovat koronarokotteiden estävän holtittoman neljännen aallon.

Suomen ulkoministeriön mukaan Saksassa on tällä hetkellä voimassa etäisyys- ja hygieniasäännöt.

Kontaktit toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän mahdollisimman vähäisenä, ja toisiin ihmisiin suositellaan pidettävän 1,5 metrin turvaväli.

Koko maassa on myös kasvosuojaimen käyttöpakko julkisessa liikenteessä ja kaupoissa, kauppojen edessä ja parkkipaikoilla sekä kaupunkien keskustoissa ja julkisilla paikoilla silloin, kun minimietäisyyttä ei voida pitää tai kun kohtaamiset kestävät kauan.

Tuoreimmat aiheesta

Saksa