Näissä Euroopan maissa koronan toinen aalto on jo iskenyt – odottaako Suomea sama kohtalo?

13:45imgToinen korona-aalto nostaa päätään Suomessa. MTV esittelee vaihtoehdot, kuinka isolla voimalla se iskee riippuen rajoitustoimenpiteiden vahvuudesta.
Julkaistu 14.08.2020 06:03
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Helteet ovat koetelleet miljoonia eurooppalaisia viime päivinä. Oloista tekee vielä tukalammaksi ihmisten käyttävät kasvomaskit. Maskeista tuskin päästään eroon lähiaikoina, monessa maassa koronatartuntaluvut kasvavat. Puhutaan tartuntojen toisesta aallosta.

Espanjan Galiciassa tupakointi kaduilla ja terasseilla on kielletty tästä päivästä (torstai) lähtien, ellei turvaetäisyyttä kyetä pitämään.

Ranskassa huhtikuulta marraskuulle siirretty Pariisin maraton on peruttu.

Belgian ja EU-Euroopan pääkaupungissa Brysselissä maskien käytöstä julkisilla paikoilla tuli pakollista keskiviikkona.

Ukrainassa tartuntamäärät ovat kasvaneet kahden viime kuukauden vauhdilla, keskiviikkona uusien päivittäisten tapausten määrä nousi toistaiseksi korkeimmalle, 1 592:een.

Uutiset Euroopan koronatilanteen heikentymisestä eivät lopu.

Otetaan muutama esimerkkimaa Euroopasta.

Lue myös: Nyt tuli maskisuositus! Pääministeri Marin: "Ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse"

Espanjassa luvut kasvavat, nyt sairastuu nuoria

Normaalisti suomalaisia lentäisi tähän aikaan vuodessa Iberian niemimaan rannoille ja kaupunkeihin paljon kotimaan lämmöstä huolimatta.

Tämä kesä on toisenlainen, myös monen muun maan turisteilla Espanjan aurinko jää kieltojen ja karanteenien haaveeksi.

Espanjassa todettuja tartuntoja on tähän mennessä noin 330 000, menehtyneitä lähes 29 000.

Tartuntojen määrä on lisääntynyt viime viikkoina, ja maassa on Euroopan viidenneksi eniten tartuntoja 100 000 asukasta kohden. Sairastuneet ovat entistä nuorempia, ja tapaukset keskimäärin lievempiä, uutisoi El País -lehti. 

Tapaukset kuitenkin keskittyvät erityisesti Koillis-Espanjan Kataloniaan, Navarraan ja Aragoniaan, missä tartuntojen määrä on noussut nopeimmin viime päivinä, ja esimerkiksi Madridiin.

Aurinkorannikolla tilanne suhteellisen hyvä

Turismista elävissä Andalusiassa, missä sijaitsee suomalaistenkin suosima Aurinkorannikko, ja Kanariansaarilla tilanne on selvästi parempi.

Itsehallintoalueilla onkin ryhdytty selvittämään tiukemmin tartunnan saaneiden lähikontakteja, ja maskien käytön pakollisuus julkisilla paikoilla lisääntyy.

Espanjan pohjoisnaapurissa Ranskassakin tartuntakäppyrät taulukoissa jälleen nousevat.

Kuolleita on hieman yli 30 000, tartuntoja kaikkiaan noin 244 000. Tapauksia on erityisesi Pariisin seudulla, mutta myös pohjoisessa, koillisessa ja kaakossa.

Ranskassa lipsutaan turvaväleistä

Ranskassa hallitusta koronaviruskysymyksissä neuvovaa tieteellistä neuvostoa johtavan tartuntatautiasiantuntijan Jean-François Delfraissyn mukaan maa höllensi erilaisia rajoituksia liian nopeasti, ja turvaetäisyyksistä lipsutaan, vaikka esimerkiksi maskien käyttö julkisessa liikenteessä on ollut kiitettävää.

Poliisi aikookin tehostaa turvaetäisyyksien valvontaa ja kasvomaskien käyttöä, josta tuli esimerkiksi Pariisissa pakollista vilkkailla julkisilla paikoilla.

– Kaikkien täytyy ymmärtää – ilman että puhumme toisesta aallosta – että Ranskassa olemme uuden tartuntojen nousun armoilla, Delfraissy sanoo Le Monde -lehdessä. 

Ranskalaisarvio: loka-marraskuussa kärjistyy

Hän arvioi, että Euroopassa virustilanne voi kärjistyä loka-marraskuussa, ja muistuttaa niin kutsutuista supertartuttajista.

Delfraissyn mukaan on kuitenkin liioiteltua sanoa, että pandemia on karannut käsistä, koska jotkut maat ovat kyenneet pitämään epidemian hallinnassa.

Toinen rantalomakohde Kreikka on toistaiseksi Suomen vihreän maiden matkustuslistalla. Maan koronatoimintaa heti alusta lähtien onkin pidetty tehokkaana.

Koronapilvet synkistyvät kuitenkin myös siellä. Keskiviikkona maassa todettiin 262 uutta tartuntatapausta, korkein päivittäisluku sitten pandemian alun.

Reilun kymmenen miljoonaan asukkaan maassa menehtyneitä on vähemmän kuin Suomessa, 218, ja tartuntoja noin 6 200, sekin Suomea pienempi määrä.

Kreikassakin rajoituksia, ja turvavälit unohtuvat

Joissakin rantalomakohteissa viranomaiset ovat kuitenkin asettaneet ravintoloille rajoituksia normaalisti parhaimpaan turistisesonkiin.

Uudet tapaukset ovat keskimäärin selkeästi aiempaa nuorempia ja jotkut oireettomia. Viranomaiset ovatkin tiukentaneet esimerkiksi maskien käytön pakollisuutta, ja kehottavat ihmisiä pitämään niitä siellä, missä turvavälejä on vaikea noudattaa.

Lisäksi muun muassa häihin ja hautajaisiin osallistuvien määrä voi olla enintään 100 henkilöä. 

Huolestuttavampia tietoja tulee myös niin Saksasta kuin Britanniasta.

Lue myös: Suomessa todettu 41 uutta koronavirustartuntaa, vastaavia tartuntalukuja viimeksi toukokuussa – THL: Luvuissa osa Skopjen-koneen sairastuneista

Saksassa nuorten sairastuminen lisääntynyt

Saksa tartuntojen määrä päivittäin on korkeammalla kuin kolmeen kuukauteen, ja myös siellä tartunnan saaneissa on entistä enemmän nuoria. Esimerkiksi Berliinissä on pidetty erilaisia bileitä kielloista huolimatta.

– Tämä on huolestuttavaa, epäilemättä, terveysministeri Jens Spahn sanoo uutistoimisto Reutersille, mutta kuitenkin uskoo, että rokote koronavirusta valmistuu lähikuukausina, viimeistään ensi vuonna.

Saksassa tartuntoja on noin 221 000, kuolleita noin 9 220.

Britanniassa luvut ovat suhteessa toista luokkaa kuin runsasväkisemmässä Saksassa. Tartuntoja on noin 316 000, menehtyneitä lähes 47 000.

Britanniassa poliisi varoittaa koulunsa päättäviä juhlijoita

Tutkijoiden tuoreen, yli 100 000 ihmisen analyysin mukaan jopa lähes kuudella prosentilla briteistä eli 3.4 miljoonalla olisi koronaviruksen vasta-aineita.  

Britanniassa juhlitaan tällä viikolla hieman meidän ylioppilaskirjoituksia vastaavaa A-level-kokeiden päättymistä. Poliisi muistuttaakin nuoria rikkomasta kokoontumisrajoituksia. Lisäksi lomakausi on täyttänyt uimarannat eteläisessä Englannissa.

Lue myös: MTV sai ennusteet, toinen korona-aalto vyöryy Suomeen – näin eri rajoitustoimet vaikuttavat taudin etenemiseen: "Kaikki skenaariot ennustavat sitä, että jotakin on pakko tehdä"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus