Saksassa Saksin osavaltioon lähetetään poliisivahvistuksia ja Heidenaun kaupunkiin julistettu viikonlopun yli kestävä kokoontumiskielto alueella roihahtaneiden väkivaltaisten mielenosoitusten takia.
Viikko sitten poliisi ja maahanmuuttoa vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen vastaanottokeskuksen edustalla Heidenaussa ja keskiviikkona kaksisataapäinen, vihainen väkijoukko buuasi keskuksessa vierailleelle liittokansleri Angela Merkelille.
Tapaukset ja kiristynyt ilmapiiri saivat Heidenaun paikallishallinnon kieltämään kaikki mielenosoitukset maanantaihin asti. Paikallisviranomaisten mukaan muuten ihmisten turvallisuutta ei voida taata.
Päätös on saanut kovaa kritiikkiä saksalaispoliitikoilta ja poliisiunionilta, joiden mukaan päätös on demokratianvastainen. Saksan poliisiliiton johtaja Jörg Radek kuvaili päätöstä "polvistumiseksi Heidenaun mellakoitsijoiden edessä".
– Se on kuin läimäys kasvoille kaikille niille, jotka vastustavat äärioikeiston halpamaista propagandaa, Radek sanoi.
Oppositiopuolue vihreiden johtaja Cem Ozdemir sanoi päätöksen syrjäyttävän demokratian Heidenaussa neljäksi päiväksi, koska Saksin osavaltio on ylivoimaisessa tilanteessa.
Saksan sisäministeriö sanoi eilen, että Saksille myönnetään poliisivahvistuksia, joita alue on pyytänyt. Ministeriö ei tähdentänyt paikalle lähetettävien poliisien määrää.
Polttopulloja ja mielenosoituksia
Noin 16 000:en asukkaan Heidenausta on tullut Saksan maahanmuuttokriisin uusin symboli, mutta maahanmuuttovastaisia mielenilmauksia on nähty myös muualla Saksassa.
Maahanmuuttovastaisia mielenilmauksia on nähty erityisesti Itä-Saksassa, jossa muun muassa työttömyys on yhä maan länsiosaa suurempaa. Turvapaikanhakijoita vastaan on myös tehty rasistisia iskuja kuten tuhopolttoyrityksiä vastaanottokeskuksiin.
Eilen Ala-Saksissa heitettiin paikallispoliisin mukaan polttopullo kohti maahanmuuttajien asuntolaksi muutettua vanhaa koulua. Koulussa asunut nainen ja hänen kolme lastaan pääsivät liekkejä pakoon vahingoittumatta. Hyökkäyksestä epäiltynä on pidätetty kaksi miestä ja yksi nainen.
Saksassa on toisaalta järjestetty myös turvapaikanhakijoita tukevia kokoontumisia vastalauseena iskuille ja maahanmuuttoa vastustaville mielenosoituksille.
Saksaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrän odotetaan yltävän tänä vuonna 800 000:een. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin.