Salasana on suomalaisten kolmanneksi käytetyin salasana – listalla myös perkele

3:43img
Videolla kerrotaan, mitkä ovat yleisimpiä virheitä salasanaa tehdessä. Lisäksi asiantuntija neuvoo, miten voit välttää verkkorikollisten uhriksi joutumisen.
Julkaistu 14.11.2024 17:01

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Salasanoihin erikoistunut yritys listasi maailman käytetyimpiä salasanoja. 

Salasanojen asiantuntija NordPass on jälleen listannut yleisimpiä salasanoja. Nordpass on listannut tutkimuksessaan niin kansainvälisesti suosituimmat kuin esimerkiksi suomalaisten suosituimmat salasanat. 

44 maan salasanatietokantoja analysoineessa tutkimuksessa selvisi, että tänäkin vuonna niin kansainvälisellä listalla kuin Suomenkin listalla on huonoimpia mahdollisia salasanoja. 

Lähes puolet maailman salasanoista koostuu tutkimuksen mukaan helpoista näppäinyhdistelmistä. Suosituin salasana Suomessa on näppäimistöllä peräkkäin oleva kirjainjono yhdessä helpoimman numeroyhdistelmän kanssa eli "qwerty123". Suomi on kuitenkin tutkimuksen mukaan yksi harvoista maista, joissa yleisin salasana ei ole "123456". 

Suomi-listalla on myös muita onnettomia salasanoja, kuten "salasana" ja pelkkä "qwerty". Myös rumat sanat ovat päässeet listalle: perkele, kakka123 ja paska 123 ovat 10 suosituimman salasanan joukossa. 

Salasana on suosittu salasana myös muissa maissa. "Salasana" eri kielillä on yksi maailman yleisimmistä ja pitkään käytetyimmistä salasanoista. Esimerkiksi "password" on neljänneksi suosituin salasana kaikkien maiden listauksessa. 

Heikot salasanat eivät kannata. NordPassin tutkimuksen mukaan 78 prosenttia maailman yleisimmistä salasanoista voidaan murtaa alle sekunnissa, kun viime vuonna luku oli 70 prosenttia.

Lue myös:  Kyberturvallisuusfirman taulukko kertoo, miten nopeasti salasanasi murretaan

Suomalaisten suosituimmat salasanat vuonna 2024

  1. qwerty123

  2. qwerty1

  3. salasana

  4. 123456

  5. perkele

  6. 123456789

  7. kakka123

  8. paska123

  9. qwerty

  10. Qwerty123

  11. 12345678

  12. asdasd

  13. moi123

  14. 12345

  15. Qwerty123!

  16. Qwerty1!

  17. password

  18. lollero

  19. Qwerty12

      20. Qwerty1

Sama salasana työtilillä ja henkilökohtaisella tilillä?

Tänä vuonna Nordpassin ja Nordstellarin yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, minkälaisia eroja henkilökohtaisten ja työtilien salasanojen välillä on. Ikävä kyllä, 40 prosenttia yleisimmistä salasanoista työtileillä ja henkilökohtaisilla tileillä ovat samoja. . Yleisimpiä työtilien salasanoja ovat oletussalasanat, kuten "newmember", "admin", "newuser" ja"welcome".

Yritysten työntekijöiden heikot salasanat ovat hakkereiden mieleen, sillä käyttämällä suuren mittakaavan hyökkäyksiä, kuten väsytyshyökkäyksiä tai sanakirjahyökkäyksiä, he saavat helposti pääsyn yrityksen sisäisiin IT-järjestelmiin. 

Jos työntekijä on käyttänyt samoja salasanoja henkilökohtaisilla tileillään ja työtileillään, riskinä on, että hakkeri murtautuu yrityksen järjestelmiin käyttämällä työntekijän vuotaneita henkilökohtaisia tunnuksia.

Salasana kannattaisi koostaa satunnaisesta numeroiden, kirjainten ja erityismerkkien yhdistelmästä tai vaihtoehtoisesti salalauseesta, joka on kuin pitkä yhdistelmä satunnaisia sanoja. Luo jokaiselle tilille oma salasana. Avainkoodeja kannattaa käyttää aina kun mahdollista.

Lue myös: 

Tämä tietokoneen ärsyttävä ilmoitus voi olla jopa tietoturvariski – "Enemmän haittaa kuin hyötyä"

Tallennatko salasanoja verkkoselaimeen? Asiantuntijoiden mukaan ei kannattaisi

Neljä keinoa suojata puhelin tietovarkauksilta

Oletko työpaikkasi ihmisriski? Julmaan hakkeriansaan voi langeta kuka tahansa: "Valitettava fakta"

Katso myös: Mitä lukon kuva nettisivulla tarkoittaa?

0:46img

Tietoturva-asiantuntija kertoo, miksi tähän ominaisuuteen ei voi enää luottaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Nordpass

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva