Digiturvallisuuttaan voi itse kukin vaalia eri keinoin. Ehkä ilmeisin niistä on pitää huolta salasanoista. Tänään vietetäänkin Salasanapäivää, jonka järjestävät yhteistyössä Kyberturvallisuuskeskus ja Digi- ja väestötietovirasto.
Parhaillaan käynnissä oleva Digiturvaviikko pyrkii parantamaan suomalaisten taitoja digitaalisen turvallisuuden saralla.
– Digiturvallisuus rakentuu pienistä teoista, sanoo Digiturvaviikon vetäjä Kimmo Rousku.
Rousku on johtava erityisasiantuntija Digi- ja väestötietovirastossa. Hän on tullut suuren yleisön tietoisuuteen jallitettuaan microsoft-huijaria ja tehtyään siitä opettavaisen esimerkkitapauksen Digiturvaviikon materiaaliksi.
Sananen salasanasta
– Vahvat salasanat, monivaiheinen tunnistautuminen ja salasanojen hallintaohjelmat parantavat niin yksittäisen käyttäjän kuin kansallistakin digiturvaa, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Kalle Luukkainen.
Ensimmäinen neuvo on siirtyä kirjainten kummallisista yhdistelmistä kokonaisiin lauseisiin.
– Kryptisen kirjainyhdistelmän sijaan kannattaa ottaa käyttöön selkokielinen turvalause. Se on helpompi syöttää ja myös helpompi muistaa, neuvoo Kimmo Rousku.
Nykyajan ihmisillä on lukuisia käyttäjätunnuksia ja salasanoja eri palveluihin. Niiden muistaminen voi työlästä, ja sitä varten onkin olemassa salasanojen hallintaohjelmia. Toinen keino on kirjoittaa salasanat muistikirjaan tai puhelimen muistiin, mutta niin, ettei ulkopuolinen hahmota muistiinpanoa.
– Kaikki voivat keksiä oman salakielensä salasanojen muistiin merkitsemistä varten.
– Kannattaa tässä käyttää kuuluisaa klassista talonpoikaisjärkeä, neuvoo Kimmo Rousku.