Tähän tietoturvamokaan moni sinisilmäinen suomalainen sortuu – asiantuntija muistuttaa myös terveen epäluulon merkityksestä

6:47img
Videolla tietoturvakonsultit kertovat, miksi "hyvän" hakkerin ei kannata käyttää taitojaan pahaan.
Julkaistu 14.10.2019 11:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Vahvojen salasanojen ja terveen epäluulon avulla ihminen voi suojata itseään hakkerien hyökkäyksiltä, kertoivat Huomenta Suomessa maanantaina vierailleet tietoturvakonsultit.

Tietoturva on yhä olennaisempi osa niin yksityishenkilöiden kuin yritysten arkea. Verkon kautta esimerkiksi asioidaan pankissa, täytetään veroilmoitus ja tehdään ostoksia, Nixu Cybersecurityn tietoturvakonsultti Anne Oikarinen luettelee. Kotoa löytyvät älylaitteet ovat nekin yhteydessä verkkoon.

Jos ”paha” hakkeri löytää tietoturvasta puutteita tai heikkouksia, voi tämä saada ihmisestä tai yrityksestä tietoja, joita toinen ei haluaisi jakaa.

Tyypillisesti hakkerit törmäävät tilanteeseen, jossa järjestelmän asentanut henkilö ei ole virittänyt tietoturva-asetuksia parhaimmalla mahdollisella tavalla.

– Siellä on ylimääräisiä palveluita, joista voidaan tavallaan takaportin kautta sitten saada niitä tietoja, joita ei normaalisti varsinaisesti annettaisi, Hackrfin tietoturvakonsultti Lea Viljanen sanoo.

Älä käytä kaikissa palveluissa samaa salasanaa

Tietoturvakonsulttien mukaan suurin osa suomalaisista on liian lepsuja tai sinisilmäisiä salasanojensa kanssa. Salasanojen tulisi olla riittävän pitkiä, eikä kaikissa verkkopalveluissa tulisi käyttää samaa salasanaa.

– Jos on vaikea muistaa näitä asioita, niin sitten kannattaa käyttää jotakin salasanan hallintaohjelmistoa, Viljanen vinkkaa.

Oikarinen muistuttaa myös terveestä epäluulosta verkkoa ja sähköpostia käyttäessä. Liian hyvän tarjouksen tai epäilyttävän sähköpostiviestin tulisi soittaa hälytyskelloja.

– Yleensä siellä on takana jotain tietojenkalastelua tai huijausta, Oikarinen sanoo.  

Voiko "hyvä" hakkeri poiketa "pahojen" puolelle? Entä kuinka paljon haavoittuvuuksia hakkerit löysivät LähiTapiolan verkkopalvelusta? Katso koko haastattelu videolta.

LUE MYÖS: Näin tunnistat, onko hakkeri kaapannut puhelimesi – 6 selkeää merkkiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Hakkerointi