Salkkareiden apulaisohjaaja paljastaa: Näin sarjan avustajat valitaan

544_2719_12_janne_lari
Julkaistu 20.06.2015 10:06

Kati Pukki

kati.pukki@mtv.fi

@katipukki

Salatuissa elämissä käytetään viikoittain yli kymmenen avustajaa. Mutta miten avustajaksi pääsee ja mitä se vaatii?

Oletko koskaan miettinyt Salkkareita katsellessasi, keitä esimerkiksi kahvila Moosen tai majatalo Amandan pöydissä istuvat niin sanotut tavalliset ihmiset ovat, ja miten he ovat lavasteisiin päätyneet? He ovat avustajia, jotka ovat itse hakeutuneet mukaan kuvauksiin.

Salattujen elämien 2. apulaisohjaajan Maiju Saarelan työnä on ottaa vastaan avustajahakemuksia, olla yhteydessä hakijoihin ja ohjata heitä studioilla. Uusia hakemuksia tulee sähköpostitse ja Facebookin kautta vaihteleva määrä, Saarelan arvion mukaan 2–20 viikossa.

– Suuri osa hakijoista on alle 14-vuotiaita. Niin nuoret tarvitsevat kuitenkin työskentelyyn poikkeusluvan, joten käytännön syistä otamme vain 14 vuotta täyttäneitä avustajia, Saarela kertoo.

533_2662_02_ismo_helena

Avustajia käytetään kohtausten taka-alalla, esimerkiksi ravintolakohtauksissa.

Viikossa avustajia käytetään 15–20, riippuen kuvausaikataulusta ja kuvattavista tapahtumista, ja he tekevät yhdestä viiteen kohtausta.

– Mahdollisuuksien mukaan tehdään niin, että samat avustajat voivat olla päivän aikana useammassa kohtauksessa.

Hakijat ovat pääasiassa Salkkareiden faneja, jotka haluavat päästä katsomaan, miten sarjaa tehdään. 

– Osalla tietysti syynä on myös se, että he haluavat näkyä sarjassa.

Ei saa katsoa näyttelijöitä

Salatut elämät - Camilla ja Monica (Nora Rinne ja Irina Vartia).

Baarikohtaukset tarvitsevat myös avustajia – kuka nyt tyhjässä yökerhossa bilettää?

Parhaiten tarjolla on Saarelan mukaan nuoria avustajia, yli 40-vuotiaita taas voisi olla enemmänkin. Eniten pulaa on tietyn näköisistä ja oloisista, profiloiduista avustajista.

– Niin sanottuja perusavustajia riittää kyllä, mutta hankalampaa on löytää tiettyihin kriteereihin sopivia. Jos esimerkiksi tarvitaan poliisikuulusteluihin rosvon näköinen 40-vuotias mies, Saarela selittää.

Avustajia käytetään pääasiassa juuri Moosessa ja Amandassa, sekä sairaalassa ja kuntosalilla. Välillä avustajia tarvitaan myös laajempiin ulkokohtauksiin, kuten rannalle.

Kovin paljon sääntöjä tai ohjeita avustajien ei tarvitse opetella. Tärkeimmät neuvot liittyvät käyttäytymiseen kuvauspaikalla.

– Avustajien tulee olla paikalla 10 minuuttia ennen kuvausten alkua ja täyttää avustajakaavake. Jos kyseessä on tavallinen kohtaus esimerkiksi kahvilassa, he tulevat omissa arkivaatteissaan, joissa ei saa näkyä logoja. Kuvaustilanteessa ei saa katsoa näyttelijöitä eikä kameroita. Avustajien rooleihin ei myöskään lähtökohtaisesti kuulu repliikkejä, Saarela kuvailee.

Mahdollisuus isompaan rooliin

544_2720_01_lari_janne_vieraita

Salkkareiden viimeisellä kuvausviikolla, keskiviikkona 3. kesäkuuta, studiolle saapui kahdeksan avustajaa. Heitä käytettiin useammassa kohtauksessa Moosessa. Studiossa Saarela ohjasi avustajat paikoilleen, ja sarjan ohjaaja puolestaan kertoi, mitä heidän tuli tehdä ja miten käyttäytyä.

– Nyt kun koulut ovat loppuneet, kysyin tarkoituksella sellaisia hakijoita, jotka asuvat kauempana. Yleensä avustajat ovat läheltä pääkaupunkiseutua, mutta on täällä ollut ihmisiä esimerkiksi Turusta ja Oulusta, Saarela kertoo.

Avustajilta ei vaadita kokemusta näyttelemisestä, ja hakemukseen riittää tiedoiksi nimi, puhelinnumero ja kuva. Jos oikein hyvin käy, avustajuudesta voi kuitenkin poikia isompi rooli sarjassa.

– Vinkkaan kyllä aina roolittajalle, jos huomaan jonkun potentiaalisen avustajan, joka mielestäni kannattaisi koekuvata sarjaa varten, Saarela kertoo.

Juttua editoitu 16.9.2015 klo 15.15. Maiju Saarelan sitaattia täsmennetty.

Salatut elämät -kesäuusinnat arki-iltapäivisin. Satula-nettisarja alkaa tiistiana 23.6. osoitteessa mtv.fi/salatutelämät.

Tuoreimmat aiheesta

Salatut elämät