Salkkareista tuttu lihaskimppu puhuu dopingin käytöstä – virhe kostautui: "Olin ihan kauhuissani"

Positiivisen dopingnäytteen kesäkuussa antanut fitnessurheilija Joonatan Suvinen ei ole sanojensa mukaan käyttänyt dopingia enää viime vuoden jälkeen. 

Fitnessurheilija Suvisen 26. kesäkuuta kilpailun ulkopuolella antama dopingnäyte sisälsi anabolis-androgeenista steroidia testosteronia elimistön ulkopuolisesti annosteltuna. Suomen urheilun eettinen keskus määräsi Suvisen neljän vuoden toimintakieltoon ja hän sai Suomen Fitnessurheilu ry:ltä maksettavaksi 5 000 euron sakon. 

Muun muassa Salatuista elämistä ja Ex on the Beach -realitysarjasta tunnetun Suvisen dopingkärystä kerrottiin julkisesti keskiviikkona. Classic physique -sarjaan kirjattu fitnessurheilija ei ollut ehtinyt vielä kilpailla kertaakaan. Hän avaa nyt MTV Urheilulle oman versionsa tapahtuneesta.

– Minusta on tärkeää, että tästä asiasta puhutaan. Haluan siksi olla avoin, Suvinen sanoo.

Suvinen myöntää käyttäneensä dopingia. Hänen mukaansa käyttö ei kuitenkaan kestänyt pitkään, ja se päättyi viime vuonna.

– Treenit junnasivat paikallaan ja tuntui, että en mene eteenpäin. Huonon itsetunnon takia hain jotain, että pääsisin pienen vaikean vaiheen yli ja parempaan rytmiin kiinni.

Suvinen ei väittämänsä mukaan aikonut lähteä kisaamaan vielä kyseisen vaiheen aikaan. Lavalle astuminen alkoi kuitenkin sittemmin houkutella aktiivisesti treenaavaa lihaskimppua.

– Lopetettuani käytön viime vuoden puolella uskoin, että kehossa ei olisi ollut enää mitään, mikä estäisi kisaamisen. Keho palautui ulkoisen avun lopettamisen jälkeen ihanteellisesti ja tuntui, että jaksan treenata kovallakin intensiteetillä. Puhuin asiasta parin ammattilaisen kanssa ja tulin siihen tulokseen, että keho olisi suodattanut kaiken ylimääräisen pois eikä olisi väärin osallistua.

– Näin minä lähdin opettelemaan uutta juttua innokkaasti, mutta se ei ollut fiksu ratkaisu. Opin kuitenkin paljon uutta terveellisestä ravinnosta.

Suekin Rauhala: Testit hyvin tarkkoja

Suekin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala sanoo Suvisen tapauksen olevan osoitus siitä, että nykyiset dopingtestit ovat hyvin tarkkoja.

Rauhalan mukaan monet aineet näkyvät testissä "hyvin pitkään". Hän ei voi kuitenkaan avata, kuinka kauan ulkoisesti annosteltu testosteroni voi sen käytön lopettamisen jälkeen näkyä. Hän ei voi myöskään ottaa kantaa Suvisen väitteeseen dopingin käytön lopettamisesta viime vuoteen.

– Se, kuinka kauan kaikkina aikoina kielletyt aineet näkyvät testissä, ei ole julkista tietoa. Se olisi dopingneuvontaa. Sitä me emme sen takia anna, Rauhala kommentoi.

Urheileminen jatkuu

Salkkareiden miespalvelijasta nähdään uusi puoli – tällainen on mies Pupun takana 2:46
Joonatan Suvinen on näytellyt aiemmin MTV:n Salatut elämät -draamasarjassa.

Suvinen luonnehtii tiedon positiivisesta dopingtestistään olleen pysäyttävä hetki.

– Olin ihan kauhuissani suorastaan. Ymmärsin, että olin huolimaton ja virhe oli tapahtunut. Olisi pitänyt olla varmempi siitä, mihin ryhtyy. Oma vika, enkä siirrä vastuuta muille, nostan käden virheen merkiksi, Suvinen sanoo.

Suvinen oli alkuunsa ajatellut kisaavansa syksyllä, mutta työkiireet saivat priorisoinnin myötä hänet lykkäämään kaavailemaansa debyytin aikaisintaan ensi vuoteen.

– Töidenkään puolesta ei olisi ollut nyt tarpeeksi aikaa pistää kisoihin. En olisi ollut lavalla nyt, vaikka sitä käryä ei olisi tullut.

Dopingpannan myötä aikajänne venyy väistämättä roimasti, eikä personal trainerinakin aiemmin toiminutta Suvista nähdä fitnesslavalla ainakaan ennen vuotta 2027. Mies toisaalta toteaa, ettei hän ollut aikeissakaan "rakentaa uraansa kisaamisen kylkeen".

– Harmihan se on, ettei vaikka parin vuoden päästä pääse, jos aikaa olisi enemmän. Mutta katsotaan neljän vuoden päästä, jos aikaa vielä on. Urheilua kyllä jatkan, se on minulle tärkeä asia.

"Opitaan virheistä"

Suvinen myös vannoo tekevänsä kaikkensa, ettei hän enää dopingin pariin palaa. Hän vakuuttaa olleensa "täysin ilman" dopingaineita viime vuodesta saakka. 

– Treenit sujuvat vieläkin hyvin ja keho on palautunut hyvin. Voin henkisesti ja fyysisesti paremmin kuin koskaan. Tuntuu, että oikea ratkaisu oli jättää ne pois.

– Haluan jatkaa terveellisellä elämällä eteenpäin. Mahdollisimman pitkään ilman mitään tuollaista ylimääräistä.

Fitnessurheilua Suvinen kuvailee hienoksi lajiksi.

– Toivon, että moni innostuu lähteä skabailemaan, mutta ei ole ainakaan yhtä huolimaton asian kanssa kuin minä. Pidetään homma fiksuna ja opitaan virheistä. Mennään eteenpäin viisaampana.

Lue myös:

    Uusimmat