Kansanedustaja Sampo Terho vilauttaa ”kansallisia poikkeuksellisia toimenpiteitä” Suomen ratkaisuksi turvapaikkakriisiin.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sampo Terho kertoo, että ellei Euroopan unioni pysty palaamaan Dublin-järjestelmään, Suomen pitää ryhtyä kansallisiin toimiin, jotka ajavat saman asian kuin Dublin-järjestelmä.
– Hallituksen turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan on kirjattu, että silloin pitää ryhtyä kansallisiin korvaaviin poikkeuksellisiin toimenpiteisiin, Terho toteaa aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.
Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikanhakijan täytyy hakea turvapaikkaa siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu.
EU-komissio on kuitenkin ehdottanut lähes vastakkaista ratkaisua kuin järjestelmän palauttamista: turvapaikanhakijoiden pakollista jakoa EU-maiden kesken. Kieltäytyvät maat voisivat saada 250 000 euron sakon yhtä turvapaikanhakijaa kohti.
Terho muistuttaa, että hallituksen kanta on, että siirtojen pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Pakkokeinot eivät hänestä ole Suomen edun mukaisia.
– Lopputulos tulisi jälleen olemaan se, että tunnollisemmat maat ottavat kohtuuttoman osan tulijoista ja toiset jatkavat vapaamatkustajina.
– Mielenkiintoinen osa tässä on sakko. Ensimmäistä kertaa on EU-tasolla tunnustettu, että humanitaarinen maahanmuutto ei ole taloudellinen voimavara.
Terhon mukaan pakolliset siirrot edistäisivät toteutuessaan myös EU:n liittovaltiokehitystä. Hän ei kuitenkaan usko, että ne toteutuvat.
– On liian monta maata, jotka tulevat tätä vastustamaan.