Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin otti poliittisessa tilannekatsauksessaan lyhyesti kantaa Afganistanin tilanteeseen. Eduskuntaryhmän kesäkokouksessa puhuneen Marinin puhetta hallitsivat kuitenkin talous- ja työllisyyskysymykset.
Taleban-ääriliikkeen paluu valtaan Afganistanin on pääministeri Sanna Marinin mukaan järkyttänyt kaikki.
Marin painotti, että kaikki Afganistanissa parhaillaan olevat Suomen kansalaiset pyritään saamaan pois maasta.
– Valtioneuvosto on myös tehnyt päätöksiä, että Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa työskennelleitä afgaaneja perheineen voidaan tuoda Suomeen. Suomen hallitus seuraa tiivisti Afganistanin tilannetta ja jatkamme ponnisteluja vaarassa olevien pelastamiseksi, Marin puhui puheensa lopuksi.
Lue myös: Suomen lähetystöä turvanneita afgaaneja ei evakuoida – pelkäävät henkensä puolesta: "Voitaisiinko edes lapset viedä turvaan?"
Nasima Razmyar oli lapsi, kun Taleban edellisen kerran otti vallan Afganistanissa – tällaisia olivat sukulaisten koskettavat viestit Suomeen 25 vuotta sitten
EU:n ulkoministerit kokoustivat Afganistanin tilanteesta – yhteensä 21 suomalaista on saatu turvaan Kabulista tähän mennessä
Pääministerin puheessa pääosassa olivat talous- ja työllisyyskysymykset. Marin oli tyytyväinen siitä, että talous on elpynyt tänä vuonna paremmin kuin viime vuonna uskottiin.
– Talouden toipuminen on Suomessa Euroopan nopeimpien joukossa. Työllisiä oli kesäkuussa yli 100 000 enemmän kuin vuotta aiemmin, ja työllisyys on nyt selvästi korkeammalla kuin vaalikauden alussa, Marin sanoi.
Sdp:n mukaan kehitys on osoitus siitä, että elvyttävä talouspolitiikka on toiminut koronakriisin aikana.
Tulevaisuuden huoliksi Marin nosti ilmastonmuutoksen, väestön ikääntymisen ja talouskasvun vaimenemisen.
– Vaikka talous kasvaa nyt vauhdilla, pidemmän aikavälin näkymä on yhä ennallaan. Ilman nopeita toimia ilmastokriisi ja luontokato uhkaavat koko ihmiskunnan olemassaoloa, Marin totesi.
Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi tarvitaan Marinin mukaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen lisäämistä, korkeakoulutuspaikkojen lisäämistä.
– Korkeakoulutuksen osalta tavoitteemme on, että vuonna 2030 puolet nuorista olisi korkeakoulutettuja, Marin linjasi.
Sdp:n puheenjohtaja penäsi puheessaan myös työperäisen maahanmuuton lisäämistä.
Apua niin ilmastokriisin ratkaisuihin kuin talouskasvuun Marin odottaa EU:n elpymispaketista
– Euroopan unionin elpymispaketti tukee siirtymää ilmastoystävälliseen politiikkaan ja vauhdittaa uuden teknologian käyttöönottoa, Marin puhui.