Sanna Marin väläyttää linjapuheessaan päivähoitomaksujen alentamista – esillä myös kuuden tunnin työpäivä ja oppivelvollisuuden laajennus

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin linjasi seuraavien vuosikymmenten tärkeimmäksi tehtäväksi luoda pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta ilmastollisesti ja ympäristöllisesti kestävä.

– Puhdas ilma ja vesi ovat elinehtoja myös ihmiskunnalle. Meillä on vain yksi maapallo. Pidetään siitä huolta, Marin sanoi.

Marin piti linjapuheensa Tampereen puoluekokouksessa.

Työllisyyskeinojen osalta Marin korosti muun muassa oppivelvollisuuden laajentamista ja päivähoitomaksujen alentamista.

– Oppivelvollisuuden laajentaminen on tämän hallituksen tärkein tulevaisuusteko. Sillä varmistetaan, että jokainen nuori saa vähintään toisen asteen koulutuksen ja samalla toisen asteen koulutus muutetaan aidosti maksuttomaksi. Toinen aste on nykyinen perusaste, Marin puhui.

– On laajasti näyttöä siitä, että vähintään toisen asteen koulutuksen saaneet työllistyvät huomattavasti todennäköisemmin kuin pelkän perusasteen varassa olevat. Meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta vaan jokaiselle on varmistettava mahdollisuus työhön, toimeentuloon – itsensä ja perheensä elättämiseen, Marin jatkoi.

Palkansaajille kipeistä ratkaisuista, kuten eläkeputken rajoittamisesta tai työttömyysturvan muuttamisesta Marin ei juurikaan puhunut. Eläkeputken rajoittamisen Marin totesi nostetun keinojen joukkoon, mutta korosti, että samalla on parannettava ikääntyneiden työntekijöiden turvaa.

Pääministeri korosti, että tautitilanne ja vientiteollisuuden pärjääminen vaikuttaa oleellisesti työllisyyteen.

Marin lupasi, että työllisyystoimia tehdään.

– Hallitusohjelmassa on sovittu, että teemme päätöksiä, joilla kasvatetaan työllisten määrää 60 000. Hallitus tulee tekemään syyskuun budjettiriihessä päätöksiä ja luomaan näkymän, joilla työllisten määrää kasvatetaan 30 000 työllisellä.

– Samalla olemme sopineet, että tarkastamme työllisyystavoitettamme, jotta voimme yhteiskuntana paremmin vastata koronakriisin aiheuttamaan taloudelliseen haasteeseen. SDP on sitoutunut työllisyysasteen nostoon ja hyvinvointivaltion rahoituspohjan vahvistamiseen, puheenjohtaja sanoi.

Kannattaa kuuden tunnin työpäivää

Marin korosti puheessaan sitä, että tavoitetta kuuden tunnin työpäivästä ei pidä sivuuttaa. Hän uskoo, että tuottavuuden kasvulla työajan lyhentäminen on mahdollista.

– Työn tuottavuuden kasvun mukanaan tuoman vaurauden on jakauduttava paitsi omistajille ja sijoittajille, myös tavallisille työntekijöille. Yksi tapa jakaa vaurautta reilulla tavalla on työolojen parantaminen ja tehtyjen työtuntien vähentäminen siten, ettei palkkataso heikkene.

Marin sanoi tiedostavansa, että työajan lyhentämiseen liittyy varmasti paljon haasteita ja sitä myös vastustetaan.

– Kun Suomessa siirryttiin aikoinaan sosialidemokraattien tavoitteen mukaisesti kahdeksan tunnin työpäivään ja viiden päivän työviikkoon, ei tämän seurauksena palkat romahtaneet vaan ovat vuosikymmenten saatossa parantuneet, Marin sanoi.


Juttua päivitetty kello 17.49. Juttuun lisätty Marinin puheen osaa, jossa käsiteltiin eläkeputken rajoittamista.

Lue myös:

    Uusimmat