Jatkokaudelle Kalajoen puoluekokouksessa valittu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toisti kokoomuksen tavoitteen keventää tuloverotusta "työmiljardilla".
Orpo uskoo ensi kevään eduskuntavaalien olevan "kotitalousvaalit" esimerkiksi hintojen nousun takia.
– Ruokakorin hintaan nyt hiipineet lisäeurot ovat vasta maistiaisia: syksyyn mennessä hintojen nousuvauhdin ennakoidaan vain kiihtyvän. Korkojen nousu osuu niin asuntovelallisiin kuin velkaiseen valtioon, Orpo ennusti puheessaan.
Orpo lupaili puheessaan jälleen "työmiljardia" eli tuloveron kevennystä suomalaisille, jotka kärvistelevät nyt ostovoiman hupenemisen kanssa inflaation takia.
Ratkaisua Orpo kuvaili "hyvinvointisopimukseksi" suomalaisten ja yhteiskunnan välillä.
– Kokoomus haluaa tehdä suomalaisten kanssa uuden sopimuksen, uuden hyvinvointisopimuksen. Tahdomme lyödä kättä päälle, että kun suomalainen hoitaa osuutensa, hän myös saa yhteiskunnalta reilulta ja oikeudenmukaiselta tuntuvan vastineen. Sillä sitähän sopiminen on, vastavuoroista, Orpo linjasi.
Ansiosidonnaiseen porrastusta?
Kokoomuksen linjan mukaan jokaisen työikäisen ja -kykyisen olisi oltava töissä ja työnteon olisi oltava kannattavaa. Tätä varten kokoomus esittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista eli työttömyysturvan vahvistamista työttömyyden alkuvaiheessa ja heikentämistä työttömyyden pitkittyessä.
– Kokoomus tahtoo tehdä työn vastaanottamista ihmiselle aina kannattavampaa kuin tekemättä jättämisestä. Työ ei ole vain elannon hankkimista. Se on osallisuutta, se on itsenäisyyttä, Orpo sanoo.
Kokoomus pystyisi Orpon mukaan takaamaan toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut.
– Me korjaamme hallituksen sote-himmelin niin, että lääkäriin pääsee. Me laitamme vanhuspalvelut kuntoon kokonaisuutena: reumaa sairastava Liisa saa kotiin palvelut, jotka juuri hän tarvitsee. Alzheimeria sairastava Reino saa ympärivuorokautista hoivaa, Orpo puhui, muttei puheessaan avannut keinoja tähän.
Taloudenpidossa ratkaisuksi Orpo nosti talouskasvun, yrittäjäystävällisyyden ja työllisyyden parantamisen.
– Vain yrittämisellä tämä maa nousee. Ei millään muulla. Meidän tavoitteenamme on saada 2030-luvulle saada 10 000 työllistävää yritystä, Orpo sanoo.
– Kasvun on rakennuttava ympäristöystävällisesti. Puhdas ja monimuotoinen luonto ovat hyvinvointimme ydintä, hän lisäsi.
Ei velkaantumista
Orpo vaati myös siitä, että velkaantuminen julkisessa taloudessa loppuisi.
– Tällä hetkellä alijäämä on niin suuri, ettei velkaantumista voida kokonaan pysäyttää yhden vaalikauden aikana, mutta velkaantuminen on saatava laskevalle uralle. Siihen tarvitaan talouskasvua. Toinen vaihtoehto on ottaa käyttöön säästäminen ja menojen priorisointi. Varmasti tarvitaan sopeutusta, Orpo puhui tiedotustilaisuudessa puheensa jälkeen.
Tarkkoihin lukuihin kokoomus palaa syksyllä esimerkiksi vaihtoehtobudjetin tai vaaliohjelman puitteissa.
Orpo nosti ratkaisuiksi myös paikallisen sopimisen ja kohtaanto-ongelman ratkaisun eli sen, että avoimet työpaikat ja työttömät työnhakijat kohtaisivat paremmin. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus auttaisi kokoomuksen mukaan kohtaanto-ongelmaan.
Sdp ja Sak kavahtivat
Orpon avaukset herättivät nopeasti huolta politiikan vasemmalla laidalla. Sdp:n varapuheenjohtaja Niina Malm uskoo kokoomuksen hakevan uutta kiky-sopimusta, jossa työntekijöiden selkänahasta revittäisiin lisää työtunteja.
– Orpon linjapuheen keskeinen sisältö oli ajatus "uudesta hyvinvointisopimuksesta". Samaan aikaan kokoomuksen puoluekokouksen asiakirjoista käy ilmi halu leikata sosiaaliturvaa ja muuttaa sopimusjärjestelmä yksipuoliseksi saneluksi, Malm paheksuu tiedotteessa.
– Paikallisen sopimisen lisääminen on jo nyt mahdollista Orpon ja kokoomuksen esittämällä tavalla. Tämä kertoo vain viestiä siitä, kuinka pihalla kokoomus on työmarkkinoista, Malm lisää.
Myös Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK kavahti Orpon puheita.
– Miljardin veronkevennys pitää rahoittaa jollain. Se ei voi olla työntekijöiden selkänahka, josta tämä rahoitetaan. Aiemmat puheet ansioturvaleikkauksista eivät kuulosta miellyttäviltä vieläkään. Mielestäni tulevat vaalit ovat hyvinkin talous- ja hyvinvointivaalit, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi.
Eloranta pyytää kokoomukselta ja Petteri Orpolta tarkennuksia esittämiinsä asioihin.
– Puheet uudesta hyvinvointisopimuksesta tuovat valitettavan hyvin mieleen puheet Sipilän hallituksen yhteiskuntasopimuksesta ja sadan tunnin ilmaisesta lisätyöstä. Tätä emme halua. Sen sijaan tarvitsemme työntekijöille työehtosopimusten turvaa ja esimerkiksi työmarkkinarikollisuuden kitkemistä.
Orpo tosin puhui puheessaan ennemmin suomalaisten yhteiskunnan välisestä, yleisen tason sopimuksesta, joka ei olisi kiky-sopimuksen kaltainen tai edes erikseen kirjoitettu sopimus.
Taskusta nousi Nato-liina
Orpo nosti puheensa kärkeen Suomen Nato-jäsenyyden ja otti kokoomukselle kunniaa jäsenyyden hakemisesta. Hän otti takkinsa taskusta Nato-liinan heti puheensa aluksi.
– Kannatimme Nato-jäsenyyttä jo hyvän sään aikana. Veimme Suomea useissa hallituksissa lähemmäs Natoa. Siksi olemme tänään valmiita Naton jäseniksi. Olen varma, että jäsenyytemme toteutuu huolimatta käynnissä olevista neuvotteluista Turkin kanssa. Se on selvä, Orpo puhui.
Suomi on Orpon mukaan paljon velkaa Ukrainalle.
– Olemme Ukrainalle velkaa paljon. Emme saa unohtaa heidän taisteluaan, sillä he vuodattavat vertaan meidän arvojemme puolesta.
Päivitetty kello 20.25. Juttuun lisätty Sdp:n Niina Malmin ja SAK:n Jarkko Elorannan kommentit.