Sanna päätti jättää Teneriffan taakseen, koska päivät kuluivat pienessä asunnossa sormia pyöritellen ja vatsalihaksia tehden – Näin suomalaisnainen päätyi takaisin Suomeen

1:34img
Sanna päätti jättää Teneriffan taakseen, koska päivät kuluivat pienessä asunnossa sormia pyöritellen ja vatsalihaksia tehden – Näin suomalaisnainen päätyi takaisin Suomeen.
Julkaistu 12.05.2020 22:24(Päivitetty 13.05.2020 19:04)
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Suomalainen Sanna päätti jättää Teneriffan lomasaaren taakseen ja palata miehensä kanssa sunnuntaina takaisin Suomeen.

Kun Espanjassa julistettiin hätätila koronakriisin takia 15 maaliskuuta, päätti suomalainen Sanna Assali jäädä kaikesta huolimatta Teneriffan lomasaarelle asumaan.

Viisi vuotta Teneriffalla matkaoppaana työskennelleen Sannan työt loppuivat kuin seinään ja ainoa vaihtoehto oli elää tiivistä karanteenielämää pienessä asunnossa miehensä kanssa.

– Me istuttiin 50 vuorokautta sisällä pienessä muutaman neliön asunnossa. Välillä tehtiin vatsalihaksia sisällä. välillä käytiin lähikaupassa ja apteekissa asioilla. Autolla liikkuminen oli haasteellista, kun kaikkialle tarvittiin viralliset dokumentit. Sakkoja tulee välittömästi, minimisakko on 600 euroa ja maksimi 10 400 euroa, Assali muistelee.

Oltavat Espanjassa eivät olleet häävit ja elämä itsessään alkoi tuntua pieneltä.

– Oli turhauttavaa, että ulkona oli lääniä vaikka millä mitalla, missä voisi kävellä. Etäisyydetkin toisiin ihmisiin voisi pitää kymmenissä metreissä, mutta silti ei saa liikkua ulkona. Lähikaupassa käynnilläkin piti kuitti näyttää, että voi todistaa olleensa asioilla kaupassa.

– Uutiset näyttivat televisiossa viihdykkeeksi, että miten lapsiperheet saisivat ajan kulumaan korona-aikana erilaisilla leikeillä ja miten jumpata kotioloissa omien huonekalujen avulla.

kuva1

Sanna ja hänen miehensä päättivät lähteä Teneriffalta henkilöautolla.

Kurjat olot saivat riittää ja matka Suomeen alkoi

Vaikka tilanne Espanjassa oli vaikea, uskoi Assali vahvasti, että kohta kaikki helpottaa.

Huojentavia uutisia ei kuitenkaan kuulunut ja se sai hänen päänsä todella pyörälle. Elämä Espanjassa alkoi käydä mahdottomaksi.

– Aluksi täällä puhuttiin, että tämä karanteeniaika tulisi kestämään vain lyhyen aikaa. Mietin, että tämä tilanne vain jatkuu ja jatkuu. Minulla oli tarkoitus muutenkin palata kesäksi Suomeen, joten aloin harkita vahvasti Suomeen matkustamista.

Toukokuun alussa Assali kuitenkin päätti, että nyt saa riittää. Hän alkoi miehensä kanssa tutkimaan, että olisiko tässä vaiheessa vielä mahdollista palata takaisin Suomeen. Assali oli kuullut suomalaisista, jotka olivat ajaneet tiensä läpi Euroopan takaisin kotimaahansa.

Hän tiesi, että matka ei tulisi olemaan sieltä helpoimmasta päästä, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tilaisuus.

– Olisimme voineet pompata reittilentojenkin kautta, mutta nekin näyttivät peruuntuvan parin päivän varoitusajalla. Vaihtoehdot alkoivat olemaan aika vähissä.

– Tajusimme, että meillähän on uusi syksyllä ostettu henkilöauto, jota emme saaneet myytyä pois koronasta johtuen. Mietittiin, että onhan ne muutkin suomalaiset lähteneet rannikolta karavaaneilla takaisin Suomeen, joten miksei myös mekin.

Viikon harkinnan jälkeen Assali ja hänen miehensä pakkasivat auton, tilasivat lauttamatkan Teneriffalta Manner-Espanjaan ja matka sai alkaa.

kuva2

Pariskunta vietti matkalla paljon aikaa auton kyydissä.

Euroopan valtatiet tulivat tutuiksi

36 tunnin lauttamatkan jälkeen Etelä- ja Keski-Euroopan valtatiet tulivat Assalille ja hänen miehelleen varsin tutuksi. Parivaljakko kurvasi läpi Espanjan, Ranskan, Luxemburgin ja Saksan. Päivät kuluivat ajaessa, yöt nukkuessa karanteenihotelleissa.

Assalin ja hänen miehensä oli tarkoitus ajaa kohti Tanskaa, josta he kuvittelivat siirtyvänsä kivuttomasti aina Ruotsin puolelle. Pariskunnalle kuitenkin kävi ilmi, että paras tie olisi ensin matkustaa Saksan Travemundeen, josta Finnlines-varustamo liikennöi matkustajia Malmööhön.

Ruotsissa Assali muistaa olleensa kuin ällikällä lyöty. Tilanne oli täysin päinvastainen kuin Espanjassa.

– Ruotsissa tuli kunnon kulttuurishokki verrattuna Espanjaan. Oli jännää seurata autosta, että Ruotsissa oli kaikki auki ja kadut täynnä ihmisiä, kun Espanjassa taas kaduilla viranomaiset ja armeijat kuuluttelivat aamusta iltaan, että pysykää kaikki sisällä.

Malmösta Assali ja hänen miehensä matkustivat aina Ruotsin Haaparannalle asti, josta rajanylitys Suomeen tapahtuisi.

Haaparannassa heitä odotti tulli, jonka syyniin pariskunta joutui.

– Rajalla katselivat meidän espanjalaista rekisterinumeroa ja kysyivät, että ”jahas mistäs te oikein tulette”. Kerrottiin, että Teneriffalta ja he pyörittelivät kyllä siinä kovasti päätään.

– Vaativat tietää, että mikä on matkan tarkoitus ja vastattiin, että kotiin on päästävä tietenkin. Ruotsalainen mieheni vastasi siinä, että ”sauna ja olut”. Poliisit sanoivat, että ehdottomasti olette sen ansainneet.

Assali kertoo olevansa kaikin puolin tyytyväinen siihen, että teki paluun Suomeen.

– Onhan tämä ihmeellistä. Täällä ihmiset voi kävellä ja ulkoilla ja kaupat ovat auki. Ihan erilaista tämä meininki täällä Suomessa.

Tuoreimmat aiheesta

Espanja