Särkänniemen delfiineille on myönnetty siirtolupa kreikkalaiseen eläinpuistoon, joka ei eläinsuojelujärjestöjen mukaan täytä eläinten hyvinvointivaatimuksia. Kreikan vihreä puolue on vienyt eläinpuistoa pyörittävän yrityksen oikeuteen delfiinien laiminlyömisestä jo vuosia aiemmin.
Särkänniemen delfiineille etsitään uutta sijoituspaikkaa, sillä huvipuisto ilmoitti lopettavansa delfinaariotoiminnan viime syksynä.
Todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi on noussut Ateenassa, Kreikassa sijaitseva eläinpuisto Attica Zoological Park, minne Särkänniemen delfiineille on myönnetty kansainvälinen CITES-siirtolupa.
CITES-sopimus sääntelee luonnonvaraisten uhanalaisten eläin- ja kasvilajien kauppaa, ja Suomessa luvat myöntää Suomen ympäristökeskus.
Särkänniemelle lupa myönnettiin 21. kesäkuuta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että delfiinejä oltaisiin siirtämässä Kreikkaan varmasti. Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä on kertonut, että muiden vaihtoehtojen selvittely on vielä kesken.
Seppälä on silti kuvaillut Attica Zoological Park -eläinpuistoa hyvin potentiaaliseksi sijoituspaikaksi delfiineille.
– Tällä hetkellä vaikuttaa, että monta asiaa ja monet kriteerit täyttyvät siinä kohteessa, Seppälä kertoi Ylen haastattelussa tiistaina.
Iltalehden tietojen mukaan Särkänniemi ei ole hakenut siirtolupaa muualle kuin Kreikkaan.
Eläinsuojelujärjestöt huolestuivat
Eläinsuojelujärjestöt ovat ilmaisseet huolensa sen jälkeen, kun Särkänniemen delfiineille myönnettiin siirtolupa Kreikkaan.
Muun muassa suomalainen Valaiden puolesta ry julkaisi noin viikko sitten tiedotteen, jossa järjestö kyseenalaistaa Attican eläinpuiston turvallisuuden.
Järjestön mukaan eläinpuistossa on menehtynyt ennenaikaisesti viisi tai kuusi delfiiniä vuosien 2010 ja 2015 välillä.
Myös eläinsuojeluliitto Animalia on kertonut tuomitsevansa suunnitelmat delfiinien siirrosta Kreikkaan. Järjestön tiistaina julkaistussa tiedotteessa todetaan, että Attican eläinpuisto ei täytä eläinten hyvinvointivaatimuksia.
– Attican eläinpuistossa on kuollut viisi delfiiniä ennenaikaisesti viimeisten viiden vuoden aikana, viimeisimpänä Orion-niminen uros tänä vuonna. Eläinpuiston altaat ovat ulkoaltaita, joissa delfiineille ei ole tarjolla riittävästi suojaa auringolta ja lisäksi delfiinien asuinaltaat ovat matalammat kuin Särkänniemessä, tiedotteessa kerrotaan.
Helsingin Sanomat kertoi tiistaina saaneensa vahvistuksen delfiinien kuolemista merinisäkkäistä tietoa keräävältä Ceta-Base-järjestöltä. Lehden saamien tietojen mukaan eläinpuistossa kuoli viisi delfiiniä vuosien 2013 ja 2015 välillä.
Rikkooko eläinpuisto lakeja?
Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä kertoo, että huolta eläinsuojelujärjestöjen keskuudessa aiheuttaa myös eläinpuiston suhtautuminen lakeihin ja säädöksiin.
– Paikalliset kumppanimme ovat olleet todella huolissaan, kun Kreikassa kaikkien villieläinten esitysnäytökset on kielletty. Voidaan sanoa, että Attica toimii jo nyt vastoin lakia.
– On ihan selvää, että esimerkiksi Särkänniemen delfiinit olisivat menossa sinne näytöskäyttöön. Eihän niitä sinne muuten haluttaisi.
Eläinpuisto mainostaa verkkosivuillaan järjestävänsä merinisäkkäisiin liittyviä opetustuokioita päivittäin.
Kansainvälinen valaiden ja delfiinien suojelujärjestö WDC:n (Whale and Dolphin Conservation) mukaan opetuksellisiksi esitelmiksi kutsutut tilaisuudet eivät juurikaan sisällä opetusta.
– Todisteet viittaavat siihen, että nämä esitykset eivät ole koulutusstandardien mukaisia, vaan delfiinit on koulutettu käyttäytymään täysin luonnonvastaisesti, viihteen vuoksi, järjestön sivuilla todetaan.
Mai Kivelän mukaan myös eläinpuiston toimintaa valvovien viranomaisten luotettavuus tulisi kyseenalaistaa.
– Jos siellä ei edes välitetä siitä, että delfiinien esiintymiset on kielletty, kuinka paljon voi luottaa siihen, että viranomaiset arvioisivat eläinten olosuhteita meidän standardiemme mukaisesti.
Iltalehden mukaan Ympäristökeskus on myöntänyt siirtoluvan Särkänniemen delfiineille perustuen Kreikan viranomaisten omaan ilmoitukseen eläinten olosuhteiden kelvollisuudesta.
– Olemme olleet yhteydessä paikallisiin viranomaisiin, jotka ovat meille vakuuttaneet kirjallisesti, että tämä paikka soveltuu näille delfiineille. Me tietenkin luotamme paikallisiin viranomaisiin, vanhempi suunnittelija Marja Pylvänäinen kertoi Iltalehden haastattelussa.
Yritys viety oikeuteen eläinten laiminlyönnistä
Vuonna 2010 delfinaariotoiminnan aloittanut eläinpuisto on ollut kritiikin kohteena jo aikaisemmin.
Keväällä 2011 Oikologoi Prasinoi, eli Kreikan vihreä puolue syytti yritystä eläinten hyvinvoinnin laiminlyönnistä ja vaati sitä lakkauttamaan delfiininäytökset. Puolueen mukaan eläinpuiston eläimille oli myös rakennettu uima-altaita ilman asianmukaisia rakennuslupia.
Puolue vei yrityksen oikeuteen ja eläinpuiston delfinaario määrättiin väliaikaiseen toimintakieltoon.
Riita jäi kuitenkin pöydälle vuoden 2011 elokuussa, kun asiaa käsitellyt oikeusistuin totesi, ettei sillä ole pätevyyttä tehdä päätöksiä asiassa ja perui aiemmin langetetun väliaikaisen toimintakiellon.
Eläinpuisto julisti oikeuskiistan päättyneen lopullisesti ja ilmoitti asiasta voitonriemuisessa tiedotteessa.
Vihreä puolue puolestaan kutsui oikeuden päätöstä väliaikaiseksi ja kertoi jatkavansa taistelua Attican delfiinien vapauttamisen puolesta.