SAS:n lentäjät aloittivat lakon – vaikutuksia myös Suomen-lentoihin

Lentokaaos Arlandan kentällä. Kuvituskuva.
SAS:n viestinnän mukaan lakko vaikuttaa yhteensä 3 000–4 000 lentomatkustajaan ja 40 lentoon. Kuvituskuva.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 10.06.2016 15:34(Päivitetty 10.06.2016 22:36)

MTV UUTISET – STT – TT

Lentoyhtiö SAS:n Arlandan lentokentällä asemapaikkaansa pitävät lentäjät menivät perjantai-iltana lakkoon. Lakon alettua yhtiö perui suuren osan loppuiltana Tukholmasta lähtevistä lennoistaan.  

Vaikutukset Suomen liikenteeseen jäivät illalla pieneksi ja vain yksi lento Tukholmasta Helsinkiin peruttiin. Illalla puoli kymmenen aikaan ei ollut vielä tietoa SAS:n lennoista Tukholmasta Turkuun ja Vaasaan. Molempien lentojen oli tarkoitus lähteä puoli yhdeltätoista Suomen aikaa. 

Arlandan kentän toiminnasta vastaavan Swedavian verkkosivujen mukaan lentoja ei ollut peruttu. Myös SAS:n Helsinki-Vantaalta lähteneet lennot lennettiin illan aikana normaalisti. 

Lakko vaikuttaa SAS:n Euroopan liikenteeseen. Esimerkiksi Arlandasta Yhdysvaltoihin ja Aasiaan suuntautuvaa liikennettä lakko ei koske.  

SAS:n viestinnästä kerrottiin ennen lakon alkua STT:lle, että lakko vaikuttaisi yhteensä 3000–4000 lentomatkustajaan ja 40 lentoon.  
Lakko käynnistyi iltaseitsemältä Suomen aikaa ja siihen osallistui 400 lentäjää. 

– Emme ole sulkeneet mitään ovia, mutta on vaikea nähdä, että neuvottelut jatkuisivat illalla, totesi ilmailualan työnantajaliiton edustaja Mattias Dahl.

Takana pitkät neuvottelut

Lakon syynä olivat neuvottelut lentäjien uudesta työehtosopimuksesta. Kitkaa ovat aiheuttaneet etenkin työnantajan ja työntekijöiden eriävät näkemykset palkankorotuksista. 

Lentoyhtiön tiedotteen mukaan neuvotteluja on käyty huhtikuusta asti. Lentäjät vaativat muun muassa 3,5 prosentin palkankorotuksia.  

Lisäksi lentäjät vaativat, että uusiin työntekijöihin sovellettaisiin samaa palkkajärjestelmää kuin pidempään työskennelleisiin. 

– Haluamme työntekijöidemme olevan tyytyväisiä, mutta lentäjien palkankorotusvaateet ovat liian korkeat tässä kilpailutilanteessa, sanoi SAS:n toimitusjohtaja Rickard Gustafson

Lentokenttäyhtiö Swedavia sijoitti useille ruotsalaiskentille ylimääräistä henkilökuntaa avustamaan matkustajia.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat