STUKin erikoistutkijan mukaan mikään ei osoita 5G:n aiheuttavan ihmisille terveyshaittoja. Hän sanoo silti, että tutkimustietoa tarvitaan lisää.
Viidennen sukupolven mobiilitiedonsiirtoyhteyttä eli 5G:tä rakennetaan ja laajennetaan parhaillaan Suomeen.
Niin kauan kun tiedonsiirtoyhteydet ovat olleet olemassa, on puhuttu myös paljon niiden mahdollisista säteilyvaikutuksista ihmisiin.
"Ihmiset ovat huolestuneita. Tilanne on ollut sama, kun otimme aikoinaan käyttöön 4G:n ja 3G:n."
Putoavatko linnut taivaalta tukiasemien lähellä? Saako 5G:stä syövän? Syövyttääkö uusi matkaviestintekniikka aivot?
Tällaiset kysymykset 5G:n ympärillä ovat tuttuja myös säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Sami Kännälälle, joka vastaanottaa lähes päivittäin kyselyitä liittyen matkaviestintekniikoiden terveysvaikutuksiin.
– Ihmiset ovat huolestuneita. Tilanne on ollut sama, kun otimme aikoinaan käyttöön 4G:n ja 3G:n. Me pyrimme tuomaan esille ennen kaikkea faktapohjaista tietoa, joka voisi vähentää tätä ihmisten turhaa huolestumista, Kännälä kertoo.
Radiotaajuinen säteily on mahdollinen syövän aiheuttaja
5G:n terveyshaitoista on keskusteltu viime aikoina paljon myös eduskuntatasolla.
SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta järjesti muun muassa lokakuun alussa eduskunnan pikkuparlamentissa säteilyseminaarin, jossa keskusteltiin 5G:n mahdollisista terveyshaitoista.
Eloranta nosti esille Twitterissä, että maailman terveysjärjestön WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on listannut radiotaajuisen säteilyn mahdolliseksi karsinogeeniksi eli syövän aiheuttajaksi.
Vaikka radiotaajuinen säteily löytyykin WHO:n listaukselta, ei se Kännälän mukaan tarkoita missään nimessä välitöntä terveysuhkaa sen käyttäjille.
WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on listannut radiotaajuisen säteilyn mahdolliseksi syövän aiheuttajaksi.
– Syy listaamiseen liittyy pitkäaikaisvaikutuksiin, joista meillä ei ole tällä hetkellä tarpeeksi tietoa. Tältä pohjalta syöväntutkimuslaitos on myös arvioinut säteilyn luokkaan 2B, eli mahdolliseksi syövän aiheuttajaksi.
Pitkäaikaisvaikutusten tutkiminen vaatisikin Kännälän mukaan 5G:n kohdalla esimerkiksi 15 vuoden tutkimusjakson. Kun verkko on vasta rakennusvaiheessa, tutkiminen on tällä matkaviestintekniikan kohdalla mahdotonta.
– Tutkimustietoa tulee tietysti myöhemmin, että voisiko pitkässä juoksussa säteily aiheuttaa uhkaa terveydelle. Siihen kaivataan tottakai lisää vastauksia ja lisää tietoa.
Tutkimuksissa katsottava kokonaisuutta
Joidenkin väestötutkimusten mukaan on havaittu viitteitä, että matkapuhelinta käyttävillä olisi hieman kohonnut riski saada aivokasvain.
Tässäkin tapauksessa Kännälän mukaan pitää katsoa yhden tutkimuksen sijaan kaikkien tutkimusten kokonaiskuvaa, jotka sanovat toista.
"Aihetta on lähestytty monelta eri kantilta ja kun katsoo kokonaisuutta, ei oo voitu osoittaa että raja-arvot alittava altistuminen aiheuttaisi merkittäviä terveyshaittoja."
– Terveysvaikutuksia on tutkittu matkaviestintekniikoiden osalta hyvin pitkään. Kymmeniä vuosia ja tuhansia tutkimuksia. On selvitetty väestötutkimuksilla, solu- ja eläinkokeilla, ihmisiäkin on altistettu säteilylle.
– Aihetta on lähestytty monelta eri kantilta ja kun katsoo kokonaisuutta, ei ole voitu osoittaa, että raja-arvot alittava altistuminen aiheuttaisi merkittäviä terveyshaittoja.
5G:n yhteydessä on puhuttu myös sähköherkkyydestä, josta kärsivä saattaa saada terveyttä haittaavia oireita esimerkiksi sähkömagneettisista kentistä.
Kännälän mukaan sähköherkkyys on käsite, jota ei ole toistaiseksi pystytty tieteellisesti todistamaan.
– Tätäkin asiaa on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa ja ei ole voitu osoittaa, että sähkömagneettisille kentille altistumisella ja oireilla olisi mitään yhteyttä. Huoli voi olla yksi syy, mikä aiheuttaa oireita.
"Helposti esimerkiksi oletetaan, että kun tiedonsiirtonopeus on korkeampi, niin sen aiheuttama säteily myös nousisi. Ei nouse. "
STUK: Netissä leviävään informaation kannattaa suhtautua kriittisesti
Oli 5G:stä sitten mitä mieltä tahansa, suosittelee Kännälä suhtautumaan netissä leviäviään informaation 5G:stä kriittisesti.
– Helposti esimerkiksi oletetaan, että kun tiedonsiirtonopeus on korkeampi, niin sen aiheuttama säteily myös nousisi. Ei nouse. Osa luulee, että uusi tekniikka saa aikaan jonkun terveyskatastrofin. Internetissä on hyvin paljon tämän tyyppistä informaatiota, mikä on omiaan lisäämään huolta.
Jos jokin 5G:ssä askarruttaa, Kännälän mukaan STUK:n puoleen voi aina kääntyä.
– Me olemme valvova viranomainen ja tietopankki Suomessa asiaan liittyen. Osallistumme turvallisuusstandartointiin, kasaamme asiantuntemusta ja toimimme puoleettomasti. Tarkoitus on suojella väestöä säteilyn haitallisilta terveysvaikutuksilta.
5G:n terveysvaikutuksista tulossa lisää illan Viiden jälkeen -ohjelmassa, jossa vieraana puhumassa ovat SPD:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta ja STUK:n säteilytoiminnan valvontaosaston johtaja Tommi Toivonen.